Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

“Πρόκειται για την καλύτερη είδηση των τελευταίων δεκαετιών για την Θεσσαλονίκη”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, σχετικά με την παραχώρηση του ομώνυμου ιστορικού στρατοπέδου στον δήμο.

“Πρόκειται για το καλύτερο πασχαλινό δώρο της Πολιτείας στους κατοίκους της πόλης μας”, συνέχισε ο δήμαρχος ενώ έκανε λόγο για ευόδωση αγώνα μετά από χρόνια προσπαθειών που ξεκίνησαν το 2002, όταν βρισκόταν στον δημαρχιακό θώκο της Σταυρούπολης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την παραχώρηση του στρατοπέδου “Παύλου Μελά” τα μέγιστα βοήθησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η αξιοποίηση του στρατοπέδου με γνώμονα την “πράσινη ανάπτυξη”, θα αποτελέσει σταθμό στην ζωή των πολιτών.

Το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά περνάει στα “χέρια” του νέου ομώνυμου δήμου για να αναδειχτεί σε μητροπολιτικό πάρκο και πνεύμονα της δυτικής Θεσσαλονίκης, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τον υπουργό η παραχώρηση γίνεται για 30 χρόνια, ενώ τα υπάρχοντα κτίρια που έχουν κηρυχτεί διατηρητέα θα συντηρηθούν με ευθύνη του δήμου και σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο συγκεκριμένο χώρο η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορεί να αναπτύξει μη κερδοσκοπικές, κοινωνικές και πολιτιστικές χρήσεις, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Όπως ανέφερε ο κ.Βενιζέλος εάν πρόκειται να αναπτυχθούν από το δήμο εμπορικές ή γενικότερα οικονομικές δραστηριότητες επιτρεπόμενες από τη νομοθεσία, όπως η κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, απαιτείται άδεια των συναρμοδίων υπουργείων και συμφωνία με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας.

Επίσης, στο χώρο του στρατοπέδου θα εξακολουθήσει να λειτουργεί μόνον η μικρή υπηρεσία αποκατάστασης Αναπήρων Μακεδονίας – Θράκης, ενώ ο υφιστάμενος ιστορικός Ναός της Αγίας Βαρβάρας με τον περιβάλλοντα χώρο δύο στρεμμάτων παραχωρείται κατά χρήση στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

“Με την απόφαση παραχώρησης της χρήσης του στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο νέο Καποδιστριακό Δήμο, το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης αποκτά ένα νέο σημείο αναφοράς σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έχουν γίνει ως τώρα, όπως η Μονή Λαζαριστών και η διαπλάτυνση της οδού Λαγκαδά. Εναπόκειται στην τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει τα κοινοτικά προγράμματα και να μετατρέψει το Στρατόπεδο Παύλου Μελά σε ένα σύγχρονο και υποδειγματικό δημόσιο χώρο”, κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε