Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ρέθυμνο: 15.000 καρναβαλιστές ξεφαντώνουν

Χιλιάδες επισκέπτες «συγχρονίζονται» με τους καρναβαλιστές των ομάδων, παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους του Ρεθύμνου και την Κυριακή, ημέρα της μεγάλης παρέλασης, καταλήγουν στην παραλία, όπου καίγεται ο βασιλιάς Καρνάβαλος, εν μέσω πυροτεχνημάτων…

Είναι η συνέχεια των εκδηλώσεων και των εορτών της ίδιας περιόδου, που χρονολογούνται από το 1914, με ισχυρούς δεσμούς στο αναγεννησιακό Ρέθυμνο. Είναι οι Αποκριές μιας άλλης εποχής που, όπως τονίζουν οι συνεχιστές του εθίμου, «έχουν αφήσει το νοσταλγικό τους άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη, με χορούς ρομαντικούς και τους Ρεθυμνιώτες να υποδέχονται με τις δέουσες τιμές την “Αυτού Εξοχότητα Βασιλέα Καρνάβαλο” μέσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου».

Είναι οι ίδιες αποκριές, που, παραδόξως μεν αλλά συμβαίνει, δίνουν μια άλλη φυσιογνωμία στην πόλη του Ρεθύμνου, μια διαφορετική αίσθηση αντίληψης της ζωής από τους κατοίκους της, η οποία διακρίνεται και διατηρείται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, γίνεται το Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού για μικρούς και μεγάλους, καθώς επίσης και σειρά άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πρόκειται για έθιμο της παλιάς Ρεθυμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, η οποία έγινε αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες», που αργότερα, το 1993, προσκαλούνται από τον δήμο Ρεθύμνης, να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι, ένα Καρναβάλι που, στην αυγή του 21ου αιώνα, έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης».

Πόλος έλξης το Καρναβάλι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 «100.000 ήταν οι θεατές και οι συμμετέχοντες απ’ όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και την Κύπρο, που βρέθηκαν στο Ρέθυμνο.
Συμμετείχαν 15.000 καρναβαλιστές, στη μεγάλη παρέλαση. Υπήρξε 100% πληρότητα σε 26 ξενοδοχεία, που άνοιξαν την περίοδο κορύφωσης των εκδηλώσεων. Οι 4.200 επισκέψεις το μήνα από αυτόνομους χρήστες και οι 5.300 επισκέψεις το μήνα στην κεντρική ιστοσελίδα www.rethymnocarnival.gr δηλώνουν το ενδιαφέρον για το Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι, με 100.000 σελίδες και 750.000 κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα του».

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές και υπεύθυνοι του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού, «το συγκριτικό πλεονέκτημά του, σε σχέση με τα υπόλοιπα καρναβάλια της Ευρώπης, είναι το υψηλό επίπεδο των εκδηλώσεων και η άρνηση των δημιουργών, των ομάδων και όλων των φορέων να χαμηλώσουν το επίπεδο αυτό».

Διαβάστε ακόμα:
Στον αέρα το Καρναβάλι του Ρίο – Απεργούν οι αστυνομικοί!

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε