Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ρέθυμνο: Δικάζονται τρεις πρώην αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος για τον θάνατο τριών δασοπυροσβεστών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ξεκίνησε σήμερα στο Ρέθυμνο η δίκη τριών πρώην αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, που κατηγορούνται για τον θάνατο τριών εποχικών πυροσβεστών δασοπυροσβεστών στο φαράγγι Δοξαρού Μυλοποτάμου που είχε συγκλονίσει την Κρήτη στις 11 Ιουλίου 2007.

Οι αξιωματικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και βρέθηκαν στο εδώλιο διότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν είχαν προμηθεύσει με τα κατάλληλο υλικό προστασίας τους τρεις δασοπυροσβέστες,
ενώ παράλληλα δεν τους καθοδήγησαν επαρκώς ώστε να βρεθούν μακριά από το πύρινο μέτωπο όπου η φωτιά τους εγκλώβισε με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό τους.

Η δίκη μετά από τις πρώτες μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων και του συναδέλφου τους που στάθηκε τυχερός και γλίτωσε με σοβαρά όμως εγκαύματα,
διακόπηκε για τις 13 Μαρτίου ώστε να κληθούν για να καταθέσουν τρεις εποχικοί πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης και θεωρούνται από τους ενάγοντες ως βασικοί μάρτυρες.

Ο εποχικός πυροσβέστης που έπαθε εγκαύματα, ο Μανώλης Μανωλιτσάκης, ανέφερε στους δικαστές πως όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα μιας και ήρθαν τόσο ο ίδιος όσο και οι άτυχοι συνάδελφοί του, αντιμέτωποι με το φαινόμενο “καμινάδα”.
Καμινάδα ονομάζουν οι πυροσβέστες τα ρεύματα που αναπτύσσονται όταν υπάρχει μεγάλη φωτιά σε χαράδρα.
Η αρνητική πίεση στην ατμόσφαιρα βοηθάει ώστε ο αέρας να στροβιλίζεται με δύναμη και να φουντώνει όλα τα σημεία όπου υπάρχουν φλόγες.
Στην περίπτωση των άτυχων δασοπυροσβεστών το φαινόμενο αυτό εξελίχθηκε ραγδαία, η φωτιά τους κύκλωσε απότομα και δεν ήταν προετοιμασμένοι σύμφωνα με τον Μανώλη Μανωλιτσάκη ώστε να το αντιμετωπίσουν μιας και δεν είχαν κατά το παρελθόν εμπειρία σε παρόμοιες συνθήκες.
Ο ίδιος παρά τα εγκαύματα που φέρει έως και σήμερα, σώθηκε διότι μπήκε σε μία σπηλιά…

Διαβάστε ακόμα:

Παπαγεωργόπουλος για τα ισόβια: “Με καταδίκασαν γιατί ο κόσμος ζητά αίμα πολιτικών – Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους”

20 χρόνια ποινή για… 7 ανθρώπινες ζωές στο μακελειό της Φαρκαδόνας! Τώρα κυκλοφορεί ελεύθερος!

Διαμαρτυρία στο δρόμο που “έσβησαν” 41 άνθρωποι μέσα σε 10 χρόνια!

Μπουτάρης για καταδίκη Παπαγεωργόπουλου: Ευθύνη μας η επιστροφή των χρημάτων της υπεξαίρεσης

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε