Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Ρόδος: Γιατί οι Ρωσίδες λατρεύουν το νησί; Μια συνέντευξη… αποκαλυπτική!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μια Ρωσίδα που ζει δέκα χρόνια στο νησί και έχει κάνει οικογένεια με Ροδίτη, δίνει τη δική της εξήγηση για την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσία…

Βλέπετε να έχουν κοινά οι δύο λαοί;
Η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά. Πρώτα-πρώτα μας συνδέει η θρησκεία. Οι Ρώσοι όταν έρχονται στην Ελλάδα, για τις διακοπές τους, θέλουν να εκκλησιάζονται και τα ξενοδοχεία που έχουν εκκλησάκια είναι πρώτα στις επιλογές τους.

Έχω δει τις Ρωσίδες να μπαίνουν με μαντίλι στα εκκλησάκια αυτά!

Ναι, το κεφάλι πρέπει να είναι καλυμμένο, έτσι γίνεται και στις δικές μας εκκλησίες, τουλάχιστον της Ρωσίας και της Ουκρανίας και βέβαια πρέπει να φοράνε οπωσδήποτε φούστα. Οι Ρώσοι είναι θρησκευόμενοι και είναι πολύ δυνατό το δέσιμο μεταξύ των δύο λαών.

Υπάρχει η εντύπωση ότι είναι ψυχροί στις εκδηλώσεις τους, έχω ακούσει να λένε κάποιοι που ταξίδεψαν στη χώρα αυτή ότι αν τους ρωτήσεις μια πληροφορία στο δρόμο μπορεί και να μην σου απαντήσουν καν. Κυρίως οι γυναίκες. Κι επίσης ότι στους άντρες αρέσει το ποτό, η βότκα, ας πούμε. Τι απ΄ αυτά είναι αλήθεια;
Σε ό,τι αφορά την ψυχρότητα, οι Μοσχοβίτες είναι πιο συγκρατημένοι στις εκδηλώσεις τους και πιο ψυχροί ίσως. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ένα λαό ταλαιπωρημένο από τους πολιτικούς του, κάτι που άλλαξε μόλις τα τελευταία χρόνια και ο λαός ανάσανε. Υπήρχε πολύ φτώχεια, σκληρή δουλειά, δεν υπήρχε οκτάωρο, δούλευες ατελείωτες ώρες μόνο για να επιβιώσεις. Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα αρχίζει να μου θυμίζει λίγο εκείνα τα χρόνια στη Ρωσία και την Ουκρανία, πριν φύγω εγώ από κεί. Στην Αγία Πετρούπολη πάντως οι άνθρωποι δεν είναι καθόλου ψυχροί. Όσο για το ποτό που λέτε δεν υπάρχουν αυτά ή τουλάχιστον δεν υπάρχουν πια.

Εσείς από πού είστε;
Από την πόλη Κριμ (Κριμαία), στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη Γιάλτα της Ουκρανίας. Εκεί οι άνθρωποι μιλούν μόνο ρωσικά. Είναι τουριστικό θέρετρο όπως η Γιάλτα, όπως η Ρόδος και την επισκέπτονται ρώσοι και τουρίστες απ΄ όλο τον κόσμο, με κρουαζιερόπλοια όπως κι εδώ και με άλλα μέσα. Όταν ήμουν πολύ μικρή, έβλεπα τον κόσμο που υπέφερε και καταλαβαίνω αυτό που λέτε για την ψυχρότητα. Είναι κατάλοιπο των δύσκολων εποχών, αλλά έχουν πολύ δύναμη αυτοί οι άνθρωποι, οι καταστάσεις τούς έκαναν πολύ δυνατούς.

Πως είναι οι Ρώσοι σήμερα έτσι όπως τους ζείτε εσείς;
Έχουν ανοιχτή ψυχή, μπορεί να γίνουν και ευκολόπιστοι. Γι αυτό και όταν έρχονται διακοπές θέλουν να τους συμπεριφέρονται με ειλικρίνεια. Αν καταλάβουν ότι πας να τους εκμεταλλευτείς φεύγουν.

Τι έχετε παρατηρήσει;
Δεν θέλουν την πίεση, πάνω στην πώληση και γενικά. Αυτό θα μπορούσα να πω ως συμβουλή, κατά κάποιο τρόπο, στον κόσμο της Ρόδου. Έτσι λειτουργώ κι εγώ απέναντί τους, στο κατάστημα που εργάζομαι. Τους κερδίζω, μπορώ να πω, με το χαμόγελό μου, την καλή μου διάθεση. Αισθάνονται τη ζεστασιά, τη θετική μου προαίρεση και ανταποκρίνονται.

Τι δεν θέλει ο Ρώσος;
Μπαίνει στο μαγαζί κι εσύ αρχίζεις να του μιλάς, να του δείχνεις…Τότε «μαζεύεται», αισθάνεται πως τον πιέζεις. Μπορείς να τον ενημερώσεις για κάτι και να τον αφήσεις να δει μόνος του. Διακριτικότητα πάνω απ΄ όλα. Πρόκειται για έξυπνο λαό, που αντιλαμβάνεται τα πάντα.

Αν αντιληφθεί ότι κάτι γίνεται με την τιμή, με την ποιότητα…;
Σηκώνεται και φεύγει. Δεν έχει πολλά-πολλά και μπορεί ούτε «γεια» να μη σου πει. Το ευαίσθητο σημείο του είναι να καταλάβει ότι πας να τον εκμεταλλευτείς.

Εσείς μιλάτε μαζί τους, τι παράπονα εκφράζουν για τη Ρόδο;
Το μεγάλο πρόβλημα γι αυτούς είναι το ωράριο των καταστημάτων! Ο Ρώσος έρχεται για να ξοδέψει χρήματα. Πώς να το κάνει όμως όταν τα καλά καταστήματα του κέντρου είναι κλειστά, πολλές ώρες; Έρχεται να ξεκουραστεί και να ξοδέψει, αλλά τους ακούω να λένε «θέλω να πάω στην παραλία να χαλαρώσω και έχω το άγχος να τα μαζέψω, να τρέξω στα μαγαζιά πριν κλείσουν το μεσημέρι…».

Με τη βίζα έχουν καλυτερέψει τα πράγματα;
Έρχονται με γκρουπ, για να αποφύγουν την ταλαιπωρία να εκδώσουν μόνοι τους βίζα. Αν δεν ήταν τόσο αυστηρά τα πράγματα θα έρχονταν μόνοι τους, θα έμεναν περισσότερο και σε καλύτερα ξενοδοχεία γιατί πολλές φορές αυτά που κανονίζονται για τα γκρουπ δεν είναι τόσο καλά, όσο οι ίδιοι θα ήθελαν και όσο τους τα παρουσίασαν.

Να είστε σίγουροι ότι αν έρχονταν μόνοι τους θα πήγαιναν στα καλύτερα. Στους Ρώσους αρέσει η χλιδάτη ζωή. Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που θα ρθουν μετρημένα και θα ψωνίσουν μετρημένα. Πάντως ακόμα φέτος, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πλούσιοι Ρώσοι δεν έχουν έρθει.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε