Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Σαμοθράκη: Αυτοψία Σπίρτζη και απολογισμός των ζημιών από την κακοκαιρία [pics]

Σαμοθράκη: Αυτοψία Σπίρτζη και απολογισμός των ζημιών από την κακοκαιρία [pics]

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Σαμοθράκη λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία.

Ο δήμος της Σαμοθράκης, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των προβλημάτων από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Αυτοψία Σπίρτζη – Εσπευσμένα στη Σαμοθράκη ο Υπουργός

Αυτοψία στην Χώρα της Σαμοθράκης όπου σημειώθηκαν και οι τεράστιες καταστροφές βιβλικών διαστάσεων, έκανε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης που έφτασε εσπευσμένα στο νησί και ακολούθησαν απανωτές συσκέψεις, προκειμένου να ληφθούν μέτρα άμεσης των προβλημάτων που δημιούργησε η θεομηνία, αλλά και ανακούφισης των πληγέντων.

Μάλιστα διενεργείται νέα σύσκεψη στον όροφο πολιτιστικού κέντρου της Χώρας Σαμοθράκης που δεν έχει πάθει ζημιές, σε αντίθεση με το δημαρχείο που έπεσε και αυτό «θύμα» καταστροφικής μανίας του νερού,  παρουσία του  κ.Σπίρτζη, ενώ συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Δέδες και ο Γιάννης Καπάκης, ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, που το μεσημέρι κήρυξε την Σαμοθράκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακόμα ο Σταμάτης Βαρδαρός, Διοικητής Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και ο Νίκος Παπαευσταθίου, γενικός γραμματέας υπουργείου υγείας. Φυσικά παρόντες είναι ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, οι αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι βουλευτές Έβρου Νατάσα Γκαρά και Τάσος Δημοσχάκης.

Πλημμυρισμένα σπίτια, ζημιές στο οδικό δίκτυο και προβλήματα στην υδροδότηση

Η Πυροσβεστική πραγματοποίησε πλήθος από αντλήσεις υδάτων σε πλημμυρισμένους χώρους, ενώ πραγματοποιήθηκε επιτυχώς απεγκλωβισμός τεσσάρων ατόμων από αυτοκίνητο που είχε παρασυρθεί σε ρέμα.

Συγκεκριμένα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι στη Σαμοθράκη με αποτέλεσμα το νησί να «κοπεί» στα δύο και να προκληθούν σημαντικές ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στο οδικό δίκτυο οι συγκοινωνίες σε κάποια σημεία έχουν διακοπεί ενώ σε άλλα γίνονται με μεγάλη δυσκολία και ευθύνη των οδηγών. Τα σχολεία, σήμερα Τρίτη, παρέμειναν κλειστά.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί το δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας του νησιού, πολλά καταστήματα και κατοικίες λόγω των φερτών υλικών.

Στη Σαμοθράκη φτάνουν και υδροφόρες με πόσιμο νερό, καθώς σε ορισμένα χωριά υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο ύδρευσης.

Ειδική τηλεφωνική γραμμή ο Δήμος για δήλωση προβλημάτων

Ο Δήμος Σαμοθράκης με ανακοίνωση του ενημερώνει τους πολίτες του νησιού ότι μπορούν να καλούν καθημερινά στον αριθμό 25510-98097, από τις 7.00 το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ, για να δηλώνουν προβλήματα που ενδεχόμενα αντιμετωπίζουν μετά την εκδήλωση των εντόνων καιρικών φαινομένων.

Επίσης όσοι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους ή στις επιχειρήσεις τους, όπως καταστροφή οικοσκευής, επαγγελματικού εξοπλισμού, τυχόν βλάβες σε κτίρια, να ενημερώσουν για το είδος της ζημιάς που έχουν υποστεί, ώστε συνεργεία μηχανικών να διενεργήσουν αυτοψίες για την καταγραφή των βλαβών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι πολίτες, για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Τέλος απευθύνεται έκκληση προς τους κατοίκους και ιδιαίτερα στους οδηγούς, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, λόγω βλαβών στο οδικό δίκτυο.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στο πλευρό του Δήμου Σαμοθράκης

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα συνδράμει τα μέγιστα και σε ότι του ζητηθεί από το δήμαρχο Σαμοθράκης Αθανάσιο Βίτσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα επείγοντα προβλήματα που προέκυψαν μετά την μεγάλη θεομηνία που υπέστη το νησί από τη χθεσινή κακοκαιρία.

Αύριο το πρωί ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης θα έχει επικοινωνία με το δήμαρχο Σαμοθράκης για να του γνωστοποιήσει τις ανάγκες που υπάρχουν.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης, που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, όταν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι (Ουζουνίδης, Ταρτανής, Ρηγόπουλος) κατέθεσαν έγγραφο ζητώντας τη συνδρομή του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε μηχανήματα και υλικά, προς το Δήμο Σαμοθράκης για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών σε οδικό δίκτυο και υποδομές.

Όπως είπε ο Ευάγγελος Λαμπάκης, αυτή τη στιγμή στο νησί βρίσκονται δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας και όταν ολοκληρωθεί η άμεση βοήθεια από αυτούς, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα στείλει υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και εργατικά χέρια, αφήνοντας στην άκρη ακόμα και ανάγκες καθημερινότητας του δήμου, ώστε να βοηθήσουν τον “αδελφό” δήμο.

με πληροφορίες από evros24, evros – news

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις