Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σέρρες: Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία λίγο πριν την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα!

Σέρρες: Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία λίγο πριν την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα!

Η αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει. Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην επίσκεψη…

«Εμείς οι Έλληνες, κάνουμε το παν ώστε το παρελθόν των αγώνων και των θυσιών να μην μας διχάζει, αλλά να μας διδάσκει και να μας ενώνει» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απευθύνοντας μήνυμα εκτός συνόρων, προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και ιδιαίτερα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, στo νομό Σερρών. Υπογράμμισε, ότι η χώρα μας επιθυμεί ειλικρινή φιλία και καλή γειτονία και στηρίζει την ευρωπαϊκή τους προοπτική, αλλά αυτό προϋποθέτει και εκείνες εκ μέρους τους, να σέβονται τους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

«Για εμάς, αυτό το παρελθόν τον αγώνων, το παρελθόν των θυσιών, το παρελθόν του αίματος, όχι μόνο δεν μας διχάζει, αλλά μας ενώνει. Αυτά που έχουμε από κοινού μαζί τους, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Επιδιώκουμε, λοιπόν, μαζί τους σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Τούτο, όμως, προϋποθέτει την εκ μέρους τους τήρηση των στοιχειωδών προς τούτο προϋποθέσεων» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτό περιλαμβάνει τον σεβασμό, από την πλευρά τους, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, των διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων.

Ο Παυλόπουλος για την Τουρκία

Ειδικότερα για την Τουρκία, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η χώρα μας επιθυμεί μια Τουρκία δημοκρατική και προσανατολισμένη στη Δύση και στην Ε.Ε., όμως αυτό προϋποθέτει από την πλευρά της, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του «σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολο» τους, «ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης, που είναι η Λυδία λίθος των σχέσεων μας σε ολόκληρη την περιοχή» και πρόσθεσε: «Διότι, η Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει, επακριβώς, χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης, χωρίς καμία γκρίζα ζώνη – οι γκρίζες ζώνες είναι επινοήσεις που το διεθνές δίκαιο δεν ανέχεται, ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο – καθορίζει επακριβώς, χωρίς καμιά αμφισβήτηση τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, αλλά ταυτοχρόνως, επειδή είμαστε χώρα της Ε.Ε. και τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ε.Ε.».

«Κάθε προσβολή της Συνθήκης της Λωζάνης, λοιπόν, είναι προσβολή και του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και κάτι τέτοιο δεν ευνοεί τον ευρωπαϊκό δρόμο της γείτονος Τουρκίας», συνέχισε και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Και θέλω να πιστεύω, ότι η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, την οποία χαιρετίζουμε, θα είναι η απαρχή για να ζήσουμε μια άλλη εποχή και κυρίως να βοηθήσουμε να βρει και η Τουρκία τον ευρωπαϊκό της δρόμο».

«Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδίως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες, πρωτίστως δε, στην Συνθήκη της Λωζάνης και στο Δίκαιο της Θάλασσας -κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, που ισχύει ακόμη και έναντι εκείνων οι οποίοι δεν την έχουν επικυρώσει ως σύνολο γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του διεθνούς δικαίου – τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία», είπε ο κ. Παυλόπουλος και επισήμανε: «Εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες».

Μήνυμα στα Σκόπια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Επίσης, αναφερόμενος στη FYROM, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της, όμως, η ευόδωση αυτής της προοπτικής δεν συμβιβάζεται με ονόματα «που όχι μόνο παραχαράσσουν ασυστόλως την Ιστορία αλλά και αποπνέουν τάσεις αλυτρωτισμού» και συνέχισε: «Διότι, το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν ανέχεται σε καμία περίπτωση αμφισβήτηση του status quo των συνόρων. Επομένως, κάθε τέτοια διεκδίκηση ονόματος που αποπνέει αλυτρωτισμό παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο». Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι όσο λοιπόν η γειτονική χώρα εμμένει στη διεκδίκηση ενός τέτοιου ονόματος, η ίδια υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική. «Στο χέρι της είναι να μην τον υπονομεύσει εκείνη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον «σύντομο, αλλά πλήρη θυσιών υπέρ του έθνους και προσφοράς υπέρ της πατρίδος βίο» του Εμμανουήλ Παππά και στο «εμβληματικό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και θυσίας» του Μακεδόνα αγωνιστή του 1821, με αφορμή τα 196 χρόνια από τον θάνατο του, την 5η Δεκεμβρίου 1821, εστιάζοντας κυρίως, στο πάθος του για την ελευθερία, που αποτελεί, όπως είπε, διαχρονικά «βιωματική αρχή και αξία» για τους Έλληνες και θα πρέπει να συνιστά «φάρο πορείας για όλους πορείας για όλους μας», ιδίως τους δημόσιους άνδρες, για τον εμβληματικό συνδυασμό του παραδείγματος που έδωσε, του ηρωισμού και της ανιδιοτέλεια του.

Ο Εμμανουήλ Παππάς, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το έδειξε με την ένταξη του στη Φιλική Εταιρία, με την εθνικοαπελευθερωτική του δράση κατά του Οθωμανικού ζυγού ως επικεφαλής δύναμης δυόμιση χιλιάδες ανδρών σε όλη τη Χαλκιδική με ορμητήριο τη Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους και με τους αγώνες του για την απελευθέρωση και της Μακεδονίας. Ο θάνατος τον βρήκε σε ένα πλοιάριο μετά τη διάσπαση του μετώπου εν πλω για την Ύδρα, εξαντλημένο και πάμφτωχο, αφού όσα απέκτησε εμπορευόμενος σε Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Βιέννη, δεν δίστασε να τα διαθέσει στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Η περιουσία του δημεύτηκε, τα παιδιά και η γυναίκα του φυλακίστηκαν, το σπίτι του πυρπολήθηκε.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις