weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Σέρρες: Συλλήψεις αγροτών στον Προμαχώνα – Παραμένουν κλειστά τα σύνορα

Πρόθεση των περίπου 250 περίπου εργαζομένων την ΕΝΚΛΩ είναι να παραμείνουν στον Προμαχώνα μέχρι και αργά το βράδυ, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραμείνουν στα σύνορα μέχρι και αύριο το πρωί.

Γύρω στη 13.30 στη διασταύρωση του Παλαιοκάστρου, υπήρξε και εμπλοκή αστυνομικών δυνάμεων με αγρότες, οι οποίοι επιχείρησαν να κατευθυνθούν προς τον Προμαχώνα. Οι προσπάθειες των αστυνομικών απέβησαν άκαρπες καθώς οι αγρότες δήλωσαν αποφασισμένοι να φτάσουν στον Προμαχώνα ακόμη και με ΙΧ αυτοκίνητα.

Μεγάλη αστυνομική δύναμη συγκεντρώθηκε πριν τη διασταύρωση για το Πετρίτσι με σκοπό να αποτρέψει τη διέλευση των αγροτών. Η αποφασιστικότητα των αγροτών οδήγησε σε έξι συλλήψεις μελών της παράταξης των αδέσμευτων αγροτών, που πέρασαν τον αποκλεισμό των ΜΑΤ λίγο πριν τον κόμβο. Οι άνδρες της αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών έδρασαν μετά από εντολή του Ταξίαρχου Δημήτρη Τσώτα.

Οι αγρότες που συνελήφθησαν κατάφεραν, μέσω αγροτικών παράδρομων, να παρακάμψουν το «μπλόκο» των ΜΑΤ λίγο πριν τη γέφυρα Πετριτσίου και μέσω Αγκίστρου να φτάσουν στον παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα.

Την ίδια ώρα, ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ αστυνομικών, αγροτών και διερχόμενων οδηγών, όταν οι παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ εμπόδισαν τη διέλευση όλων των οχημάτων από και προς τον παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα, λίγο πριν τη γέφυρα του Πετριτσίου.

Στο συμβάν ενεπλάκη και το τηλεοπτικό συνεργείο του ALPHA, που επιχείρησε να περάσει το αστυνομικό οδόφραγμα των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η σύλληψη δύο ατόμων του τηλεοπτικού συνεργείου, για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι στις αστυνομικές αρχές, αλλά λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην αστυνομική δύναμη συμμετέχουν διμοιρίες των ΜΑΤ από τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα και τις Σέρρες, ενώ αναμένεται αστυνομική δύναμη και από την Ημαθία.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν κλειστά τα σύνορα τοποθετώντας τρακτέρ στο ύψος του σταθμού του Προμαχώνα, παρόλο που οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστουφαντουργίας έχουν σκοπό να φύγουν από το σημείο.

Γιατί έκλεισαν τα σύνορα

Στο κλείσιμο της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, στο ύψος του σταθμού του Προμαχώνα, προχώρησαν το πρωί περίπου 250 εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝ.ΚΛΩ.), διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους καθώς και την ενεργοποίηση της διοικητικής πράξης, η οποία προβλέπει περαιτέρω δανεισμό της εταιρίας (27 εκατομμύρια ευρώ).

Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει πως τα κονδύλια θα χορηγηθούν στην ΕΝ.ΚΛΩ. από πέντε τράπεζες, με την εγγύηση του Δημοσίου και έχει ήδη δημοσιευτεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Πλην όμως, η διοικητική πράξη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, διότι δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αρνούνται να την υλοποιήσουν εάν δεν συναινέσει και η ΕΕ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν εργαζόμενοι της εταιρίας και από τις πέντε περιοχές όπου υπάρχουν μονάδες του ομίλου της ΕΝ.ΚΛΩ. στη βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τις Νάουσα, Κομοτηνή, Πέλλα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στον Προμαχώνα μέχρι και το βράδυ αν χρειαστεί», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Κλωστηρίων Γ΄(Νάουσα), Ηλίας Χαρίσης. Όπως είπε, οι οφειλές της εταιρίας προς τους εργαζομένους υπερβαίνουν τα 15 εκατ. ευρώ και τόνισε πως πρόθεσή τους είναι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Από το πρωί, προσυγκεντρώσεις αγροτών έχουν γίνει από Θεσσαλονικείς στα Μάλγαρα, από την περιοχή της Ημαθίας στον κόμβο της Κουλούρας, της Πέλλας στην είσοδο της πόλης των Γιαννιτσών, της Φλώρινας και του Αμυνταίου στον κόμβο Φιλώτα και της Θεσσαλίας στον κόμβο της Γυρτώνης.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ επέτρεψαν τη διέλευση σε πεζούς και οχήματα μέσω του μεθοριακού σταθμού, μόνο για ένα μισάωρο, από τις 6 το απόγευμα.

#TAGS MM