Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Στα όριά τους οι κάτοικοι των Αναργύρων Φλώρινας

Στα όριά τους οι κάτοικοι των Αναργύρων Φλώρινας
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περιθώριο στην κυβέρνηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να φέρει την τροπολογία στη Βουλή που να ρυθμίζει το θέμα της απαλλοτρίωσης του οικισμού Αναργύρων Φλώρινας, έδωσαν οι κάτοικοι του οικισμού, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τη μεγάλη κατολίσθηση του ορυχείου της ΔΕΗ στο Αμύνταιο στις αρχές Ιουλίου και του ρήγματος που δημιουργήθηκε.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, οι κάτοικοι ζήτησαν από τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Αμυνταίου να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού, ενώ εξέφρασαν την αγωνία και τον φόβο για την ζωή τους από την παραμονή τους στον οικισμό μετά και από τις προειδοποιητικές δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ενθύμιου Λέκκα, για άμεση εκκένωση του ενόψει των βροχών του φθινοπώρου.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, μετέφερε στους κατοίκους την διαβεβαίωση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, ότι η τροπολογία της απαλλοτρίωσης των Αναργύρων θα ρυθμιστεί νομοθετικά προς το τέλος του μήνα όταν θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το θέμα των αυθαιρέτων. Ο κ. Καρυπίδης επανέλαβε ότι έχει στείλει επιστολή στην διοίκηση της ΔΕΗ, όπου της ζητά στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να αναλάβει προσωρινά το κόστος της πληρωμής των ενοικίων 45 οικογενειών που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το χωριό όταν αποφασιστεί η εκκένωσή του. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει συμφωνία σε προφορικό επίπεδο και κάλεσε τους κατοίκους να αρχίσουν από τώρα να ψάχνουν για την εξεύρεση στέγης.

Ο διευθυντής λειτουργικής υποστήριξης του ΛΚΔΜ Δημήτρης Ζαραφίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι η ΔΕΗ δεν έχει λάβει καμία απόφαση για την πληρωμή του κόστους των ενοικίων των υπόλοιπων κατοίκων του οικισμού πέρα από την αρχική απόφαση για την πληρωμή του ενοικίου των 30 οικογενειών των οποίων τα σπίτια βρίσκονται εντός της κόκκινης ζώνης. Ο μητροπολίτης Φλώρινας Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, δήλωσε ότι η εκκλησία είναι παρούσα και δίπλα στο πόνο των κατοίκων και κάλεσε τους αρμοδίους να θέσουν τέλος στην αγωνία τους.

Ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κωσταντίνος Σέλτσας, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για την απαλλοτρίωση του οικισμού, τόνισε ότι θα είναι στο πλευρό των κατοίκων, έως ότου να δικαιωθούν, ενώ διαφώνησε για την επιλογή τους να επιλέξουν διαφορετικό νομό από αυτό της Φλώρινας ως τόπο μετεγκατάστασης.

Ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, δήλωσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν λύσει με νομοθετική ρύθμιση το πρόβλημα των Αναργύρων έως το τέλος Σεπτεμβρίου τότε θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης, υποσχέθηκε στους κατοίκους ότι η κυβέρνηση θα φέρει όπως έχει υποσχεθεί προς ψήφιση την ρύθμιση στη Βουλή και ότι όλα τα προβλήματα των επαγγελματικών μηχανημάτων, εργαλείων και επιχειρήσεων, που θα πρέπει να μετακινηθούν, θα διευθετηθούν με αποφάσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις