Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Στήνουν “λευκούς” γάμους για άδειες παραμονής!

Στήνουν “λευκούς” γάμους για άδειες παραμονής!

“Χρυσές δουλειές” φέρεται ότι κάνει κύκλωμα που προμηθεύει με πλαστά πιστοποιητικά αλλοδαπούς από τρίτες χώρες – κυρίως Πακιστανούς – με σκοπό την τέλεση εικονικών γάμων σε δημαρχεία προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, πρόκειται για “βιομηχανία” που έχει στηθεί σε βάρος οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι έναντι αδράς αμοιβής εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά που θα τους δώσουν το …εισιτήριο της νόμιμης παραμονής τους στην χώρα.

Όπως γράφει το cretalive.gr είναι ενδεικτικό ότι στο Δήμο Ηρακλείου έχει σημάνει συναγερμός μετά τα αλλεπάλληλα “κρούσματα” αιτήσεων που κατατέθηκαν για την τέλεση πολιτικών γάμων από οικονομικούς μετανάστες. Το περίεργο στην υπόθεση ήταν η … σταθερότητα που παρουσιαζόταν στις εθνικότητες των μελλόνυμφων. Οι υποψήφιοι γαμπροί ήταν από το Πακιστάν, ενώ οι νύφες από την Βουλγαρία.

Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων σε συνδυασμό με το “δίδυμο” των εμπλεκόμενων εθνικοτήτων κίνησε τις υποψίες των αρμόδιων υπαλλήλων που έκριναν σκόπιμο να διερευνήσουν περαιτέρω την υπόθεση, αντιλαμβανόμενοι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Από την έρευνα που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι κανένα από τα πιστοποιητικά που είχαν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, δεν είχε επικυρωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, όπως προβλέπεται.

Άμεσα ενημερώθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Αεράκης, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον πολιτικό του προϊστάμενο, το Δήμαρχο δηλαδή, και το υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα σε μία τελευταία περίπτωση κατάθεσης των απαραίτητων πιστοποιητικών στο γραφείο πολιτικών γάμων, ο ενδιαφερόμενος Πακιστανός αιφνιδιάστηκε όταν ερωτήθηκε πόσα αδέρφια έχει η μέλλουσα μνηστή του. Ο αλλοδαπός τα έχασε και δεν ήξερε τι να απαντήσει.

Έκτοτε πάγια γραμμή του δήμου Ηρακλείου είναι να εξετάζεται με σχολαστικότητα κάθε έγγραφο που θα προσκομίζεται ώστε να μπει “φραγμός” σε αυτήν την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή η Βουλγαρία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτομάτως δίνεται η δυνατότητα στον σύζυγο να κάνει τα χαρτιά του ως Ευρωπαίος πολίτης.

Εδώ και μήνες στις “πιάτσες” του Ηρακλείου είχε κυκλοφορήσει ευρέως ότι Πακιστανοί αναζητούν έναντι οικονομικού ανταλλάγματος υποψήφιες νύφες για την τέλεση γάμων-μαϊμού. Ενδεικτικά Πακιστανός μετανάστης ανέφερε ότι θα πλήρωνε 1500 ευρώ τη “νύφη” ενώ περίπου άλλα τόσα θα του κόστιζαν τα πιστοποιητικά.

Το πρόβλημα πάντως φέρεται να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και σε δήμους της ενδοχώρας, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πιο αυστηροί στον έλεγχο των πιστοποιητικών.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει σχετική οδηγία στους δήμους όλης της χώρας ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση και να “τσεκάρουν” αν τα πιστοποιητικά που παραλαμβάνουν είναι σφραγισμένα από την ελληνική Πρεσβεία στο Πακιστάν.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε