Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Στο έλεος της φωτιάς η Ζάκυνθος – Καίγονται δάση με πεύκα και υπεραιωνόβιους ελαιώνες

Στο έλεος της φωτιάς η Ζάκυνθος – Καίγονται δάση με πεύκα και υπεραιωνόβιους ελαιώνες

– Πύρινος εφιάλτης στη Ζάκυνθος καθώς η φωτιά που ξέσπασε χθες, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο
– Στη μάχη από νωρίς το πρωί της Κυριακής και τα εναέρια μέσα – “Έπεσαν” οι άνεμοι
– Ενισχύσεις φτάνουν στο νησί για να αντιμετωπιστεί η φωτιά
– Κάηκαν σπίτια, καταστήματα, κινδύνευσε το μοναστήρι της Αναφωνήτριας

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Ζάκυνθο, ακόμη μια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Η εικόνα μπορεί, το πρωί της Κυριακής (27.08.2017) να είναι καλύτερη αλλά η φωτιά έχει αφήσει πίσω της καταστροφή.

Το γεγονός πως στη μάχη της κατάσβεσης έπεσαν με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα, βοήθησε στο να είναι καλύτερη η εικόνα. Με έκτακτο δρομολόγιο της LEVANTE FERRIES άλλωστε αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο νησί 20 πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα του στρατού για να βοηθήσουν.

Το θετικό είναι πως πέρα από τη συνδρομή των εναέριων μέσων, έχουν “πέσει” και οι άνεμοι, που έκαναν ακόμη πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Από τη φωτιά κινδύνευσε και το μοναστήρι της Αναφωνήτριας όπου ασκήτεψε ο Άγιος Διονύσιος.

Η οργή και η απόγνωση των κατοίκων δεν κρύβεται. Όλοι μιλούν για εμπρησμό.

Δύσκολη νύχτα

Η νύχτα για τους κατοίκους του νησιού και τους πυροσβέστες που έδωσαν ολονύχτια μάχη, ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στις περιοχές Αναφωνήτρια, Μαριές, Ορθωνιές και Βασιλικό, δεν ήταν δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο.

Το σημαντικότερο μέτωπο είναι στην περιοχή Μαριές, όπου η πύρινη λαίλαπα κατακαίει δάση πεύκης και υπεραιωνόβιους ελαιώνες. Ωστόσο, σήμερα δεν κινδυνεύουν σπίτια.

«Η εικόνα είναι πάρα πολύ άσχημη εικόνα. Είμαστε όμως καλύτερα από χθες το βράδυ. Δεν κινδυνεύει κανένα χωριό» δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος.

Το χρονικό

Ο πύρινος εφιάλτης ξαναξύπνησε στη Ζάκυνθο πιο καταστροφικός από κάθε άλλη φορά. Τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς στο χωριό της Αναφωνήτριας, στην ορεινή Ζάκυνθο.

Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της.

Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.

Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές…

Στον οικισμό επικράτησε πανικός. Από τη μια άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους να κλαίνε και από την άλλη οι υπόλοιποι να πακετάρουν τα πράγματά τους και να τρέχουν να σωθούν.

Οι εικόνες δείχνουν την ένταση και την έκταση της φωτιάς. Ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει ολόκληρη την περιοχή.

Επιχείρηση για απεγκλωβισμό τουριστών

Αργότερα, έγινε επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες.

Πρόκειται για τουρίστες οι οποίοι άφησαν στην ακτή το αυτοκίνητά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή.

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις