Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Συντριβή αεροπλάνου στη Λάρισα: Οδύνη στην κηδεία του επισμηναγού Νίκου Γρηγορίου – Τι δείχνουν οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας [pics]

ΦΩΤΟ από aixmi-news.gr
ΦΩΤΟ από aixmi-news.gr

– Στενοί συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι συνόδευσαν τον άτυχο Νίκο Γρηγορίου στην τελευταία του κατοικία
– Η κηδεία του έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στη γενέτειρά του, το Ανοιξιάτικο της Αμφιλοχίας
– Τραγική φιγούρα η οφθαλμίατρος σύντροφός του, που έπαθε σοκ στο νοσοκομείο όταν τον είδε νεκρό
– Τι έδειξε στους ειδικούς εμπειρογνώμονες η πρώτη αυτοψία στα συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου
– Τα καύσιμα που βρέθηκαν, τα συμπεράσματα για τον κινητήρα και η πορεία των ερευνών που συνεχίζεται

 

Τελευταίο αντίο με τρόπο σπαρακτικό. Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του αδικοχαμένου επισμηναγού ήταν όλοι εκεί. Στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, στο Ανοιξιάτικο της Αμφιλοχίας, για να πουν στον Νίκο Γρηγορίου το τελευταίο αντίο. Στον 34χρονο επισμηναγό που σκοτώθηκε με τον Διονύση Τσεκούρα, όταν το αεροσκάφος που επέβαιναν συνετρίβη στη Λάρισα. Λόγια παρηγοριάς για τους στενούς του συγγενείς δεν υπήρχαν. Τίποτα αυτές τις ώρες δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο τους. Ο χαμογελαστός αξιωματικός δεν βρίσκεται κοντά τους.

Ο Νίκος Γρηγορίου μεγάλωσε στην Αμφιλοχία και σπούδασε στη Σχολή Ικάρων. Πετούσε με αεροσκάφη “Φάντομ” και υπηρετούσε στην 348 Μοίρα. Όταν η Μοίρα έκλεισε φέτος το καλοκαίρι, μετατέθηκε για την 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα, όπου παρουσιάστηκε και στη συνέχεια έλαβε άδεια. Ο Διονύσης Τσεκουράς και ο Νίκος Γρηγορίου έχασαν τη ζωή τους, όταν το ελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος TL -20 με το οποίο πετούσαν κατέπεσε κάτω από συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Οι δύο φίλοι πετούσαν συχνά μαζί και ήταν αμφότεροι μέλη της Αερολέσχης Λάρισας. Ο Γρηγορίου, επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ήταν πιλότος εκπαιδευτής, ενώ ο 43χρονος πατέρας δύο παιδιών και ιδιοκτήτης του μοιραίου αεροσκάφους, είχε στο ενεργητικό του πάνω από 100 ώρες πτήσης. Η Πολεμική Αεροπορία πενθεί το χαμό του αξιωματικού της, την ώρα που η Αμφιλοχία κλαίει το παιδί της. Η Διοίκηση Αμβρακικού Λουτρού, μάλιστα, ανέβαλε προγραμματισμένη για σήμερα ψυχαγωγική βραδιά, λόγω πένθους.

Αυτό που συγκλονίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο η σύντροφός του έμαθε για το θάνατό του, καθώς ως οφθαλμίατρος στο 251 ΓΝΑ, είχε βάρδια στο νοσοκομείο που τέθηκε σε επιφυλακή για να υποδεχτεί τραυματία ή νεκρό από πτώση αεροσκάφους. Λίγο αργότερα συνειδητοποιούσε ότι επρόκειτο για τον σύντροφό της. Τον Νικόλαο Γρηγορίου, που ήδη είχε αφήσει την τελευταία του πνοή.

Το προφίλ του στο Facebook όπου συνήθιζε να ανεβάζει φωτογραφίες από την προσωπική και επαγγελματική του ζωή, γέμισε μηνύματα σπαραγμού από τους φίλους του που θέλησαν να πουν με αυτόν τον τρόπο, το τελευταίο αντίο στον γελαστό επισμηναγό. Συμφοιτητές του, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν: ”Με μεγάλη μας λύπη θέλουμε να σας πληροφορήσουμε για την πρόωρη και άδικη απώλεια του φοιτητή μας στο πρόγραμμα πλήρους φοίτησης κ. Νίκο Γρηγορίου.

Ο Νίκος ήταν ένας από τους δύο επιβαίνοντες του μικρού αεροπλάνου που κατέπεσε χθες βράδυ στην περιοχή της Λάρισας. Αντί για κατάθεση στεφάνου στην μνήμη του, το ΜΠΣ στην ΔΑΔ θα προχωρήσει στην οικονομική υποστήριξη της ΜΚΟ «Κατασκηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα» και θα μεταβιβάσει εκ μέρους όλων μας τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του και στους οικείους του. Οι Πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ θα αποστείλουν επίσης εντός της ημέρας συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια. Καλό Ταξίδι Νικόλα.

Οι έρευνες για τη συντριβή του αεροσκάφους

Για αρκετές ώρες βρέθηκαν χθες βράδυ στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους στην περιοχή Δένδρα της Λάρισας, οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, επιχειρώντας να εντοπίσουν τα στοιχεία που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα και στον θάνατο τους δύο επιβαίνοντες. Ο πρόεδρος της επιτροπής Αθανάσιος Μπίνης, δήλωσε σε όλους τους τόνους πως «είναι πολύ νωρίς να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του δυστυχήματος», καθώς η έρευνα των στοιχείων από τα συντρίμμια του αεροσκάφους θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Ο κ. Μπίνης σημείωσε βέβαια πως με βάση τις πρώτες ενδείξεις, «στο σημείο της συντριβής βρέθηκαν κάυσιμα του αεροσκάφους», ενώ τόνισε πως «αν και είναι πολύ πρόωρο κάποιο ασφαλές συμπέρασμα, εντούτοις οι ενδείξεις δείχνουν πως κατά τη διάρκεια της πτώσης ο κινητήρας βρισκόταν σε λειτουργία». Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κ. Μπίνη, τις επόμενες μέρες τα κομμάτια του αεροσκάφους θα μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο στην Αθήνα με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να εξεταστεί ολόκληρος ο κινητήρας, τα πηδάλια του αεροπλάνου, αν υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, αλλά και να εξεταστεί ο ανθρώπινος παράγοντας.

Τέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων επισήμανε πως, μεταξύ άλλων, αναμένονται και όλα τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έρευνας, ώστε να μαζευτούν τα στοιχεία και να αρχίσουν σιγά-σιγά να αποκλείονται κάποια σενάρια. «Θέλω να γίνει γνωστό πως μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι οι πρώτες ενδείξεις και δεν έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για το ατύχημα. Από εκεί και πέρα θα θέλαμε εκ μέρους της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων να εκφράσουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» είπε καταληκτικά ο κ. Μπίνης.

Πληροφορίες: aixmi-news.gr

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε