Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλία: Αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα!

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Το συλλαλητήριο διοργάνωσε η ΕΟΑΣΝΛ και αγροτικοί σύλλογοι της επαρχίας…

υλοποιώντας σχετική απόφαση σύσκεψης που είχε προηγηθεί. Αγρότες με περίπου 30 τρακτέρ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου των Φαρσάλων, που διήρκησε περίπου μία ώρα, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε στη δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει οι αγρότες και στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος.

Το γενικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ περιλαμβάνει τα ακόλουθα αιτήματα:

Αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών εξατομικευμένα, από τις ζημίες λόγω των βροχοπτώσεων και του πράσινου σκουληκιού.

Καθορισμός κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα.

Προστασία της ντόπιας παραγωγής και να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί στην φυτική και ζωική παραγωγή. Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή.

Αφορολόγητο πετρέλαιο για την αγροτική παραγωγή. Πάγωμα των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ και μείωση κατά 30% στους αγρότες.

Να μην ισχύσουν οι νόμοι για το Μητρώο Αγροτών και ο διαχωρισμός σε «ενεργούς» και «ανενεργούς» αγρότες, που προτείνει η Ε.Ε.

Ο ΕΛΓΑ να είναι αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους στην αγροτική και ζωική παραγωγή.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιά κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια και μέχρι να γίνει αυτό να αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από 11% στο 15%.

Να μην πληρώνουν οι αγρότες τα πρόστιμα και χαράτσια για τις άδειες των γεωτρήσεων και να απαλλαγούν από τα τέλη ΓΟΕΒ.

Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ στα Νοσοκομεία και τα στα Κέντρα Υγείας.

Κρατική Αγροτική Τράπεζα. Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα των πληρωμών για όσοι διαρκεί η κρίση.

Επιδότηση των ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε