Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: 50 μασκαρεμένοι άνθρωποι στο κέντρο της πόλης!

Θεσσαλονίκη: 50 μασκαρεμένοι άνθρωποι στο κέντρο της πόλης!

Τα έχασαν όσοι βρέθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης βλέποντας τους μασκαρεμένους ανθρώπους να περπατάνε με την συνοδεία μουσικής. Ειδικά όσοι δεν γνωρίζουν για το έθιμο των Μωμόγερων.

Πρόκειται για την αναβίωση στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης του εθίμου των Μωμόγερων, που εκτυλίσσεται σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας, στο δωδεκαήμερο από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα. Η πρωτοβουλία για την αναβίωση του εθίμου ανήκει στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαΐδας.

Το έθιμο των Μωμόγερων είναι ένα έθιμο τριών χιλιάδων χρόνων, που “μετανάστευσε” μαζί με τους πρόσφυγες από τον Πόντο στην Ελλάδα, διεκδικώντας μέχρι και σήμερα ξεχωριστή θέση στα ήθη του δωδεκαημέρου στη χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Η 50μελής ομάδα του συλλόγου αναβίωσε στη Θεσσαλονίκη το έθιμο που θέλει τον άνδρα του χωριού να αρπάζει τη νύφη, συμβολίζοντας έτσι την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Κεντρικό πρόσωπο, ο Μώμος, Θεός του γέλιου και της σάτιρας στην Αρχαία Ελλάδα, ο οποίος παρότρυνε τους δώδεκα ακολούθους του, τους Μωμόγερους, να βρουν αφορμή και σατιρίζοντας να προκαλέσουν το γέλιο στους συγκεντρωμένους. Στο δρώμενο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο διάβολος που υποκινεί κάθε μορφής ταραχή, ο γιατρός που διαπιστώνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η νύφη, ο αστυνομικός που επιφέρει την τάξη και παραπέμπει τους… δράστες στη δικαιοσύνη και ο δικαστής που επιβάλλει τις ποινές στον απαγωγέα.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε