Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ανατροπή από Μπουτάρη για την είσοδο ιδιωτών στα σκουπίδια – Πάγωσε τη σύμβαση που υπέγραψε [pics, vids]

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μπορεί χθες να υπέγραψε την απόφαση για ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων, όμως το μεσημέρι ο Γιάννης Μπουτάρης επανήλθε. Όλα ανοιχτά πλέον και νέα συνεδρίαση…

Όλα έδειχναν ότι το μεσημέρι θα έβγαιναν στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών απορριμματοφόρα ιδιώτη, όμως με απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη το θέμα “παγώνει” μέχρι νεωτέρας. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα συζήτησης του δημάρχου της πόλης, με συνδικαλιστές που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκτάκτως η εκτελεστική επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των εργαζομένων προκειμένου να βρεθεί κοινό σημείο επαφής και συμβιβαστική λύση μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης του δήμου.

Σε ερώτηση για το αν θα αποσύρει την απόφαση του να απευθυνθεί σε ιδιώτη, σε περίπτωση που βγει πλήρης ο στόλος των απορριμματοφόρων και όλοι εργαζόμενοι στους δρόμους, ο Γιάννης Μπουτάρης είπε: “Δεν με νοιάζει πόσοι εργαζόμενοι και πόσα απορριμματοφόρα θα βγουν. Εμένα με νοιάζει να καθαρίσει η πόλη”.

Όπως φαίνεται δήμος Θεσσαλονίκης και εργαζόμενοι βρίσκουν σημείο επαφές. Οριστικό αποτέλεσμα για το τι θα συμβεί με την αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους της πόλης αναμένεται να δοθεί μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής.

Το χρονικό και οι αντιδράσεις

Χθες η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία προχώρησε από τον Γιάννη Μπουτάρη, χωρίς την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής μετά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες από τα μέλη της και της κατάληψης του χώρου όπου συνεδρίαζαν από εργαζόμενους στην καθαριότητα. Η ανάθεση σε ιδιώτη προέβλεπε την αποκομιδή 1.200 τόνων σκουπιδιών, μέσα σε τρεις ημέρες. «Η αποκομιδή από ιδιώτη κοστίζει στον δημότη 137 ευρώ τον τόνο, ενώ με τους εργαζόμενους είναι γύρω στα 60 ευρώ» ανέφερε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Σοφία Εξαδαχτύλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9Fm”. Σύμφωνα με την κ. Εξαδαχτύλου και σήμερα κυκλοφορούν στους δρόμους δώδεκα απορριμματοφόρα του δήμου με προσωπικό ασφαλείας.

«Βγάζουμε ενισχυμένο προσωπικό ασφαλείας και το πρόσωπο της πόλης άλλαξε με τη δική μας δουλειά» είπε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος για την καθαριότητα, Θωμάς Ψαρράς, υποστήριξε πως σήμερα θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί στα σκουπίδια για την αποφυγή μολύνσεων.

Οι εργαζόμενοι και συμβασιούχοι σε γενική συνέλευση θα καθορίσουν σήμερα την περαιτέρω στάση τους. Ωστόσο, από χθες διεμήνυσαν ότι θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να μπλοκάρουν τα απορριμματοφόρα του ιδιώτη, είτε στο ΣΜΑ είτε στο ΧΥΤΑ. «Προσπαθούμε να εμποδίσουμε τον ιδιώτη. Θα μπει στην Καθαριότητα και θα κάνει τι; Αφού δεν μπορούν τα οχήματά του να μπουν στους στενούς δρόμους και τους μεγάλους τους έχουμε ήδη καθαρίσει», σημείωναν εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Από, χθες, πάντως η εικόνα στην πόλη έχει βελτιωθεί καθώς το προσωπικό ασφαλείας κατάφερε να μαζέψει πάνω από 800 τόνους απορριμμάτων από την Δευτέρα το μεσημέρι. Ωστόσο, παραμένουν στους πλημμυρισμένους κάδους σχεδόν 2.000 τόνοι απορρίμματα, με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Διεύθυνση Υγείας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Εντός της ημέρας θα αρχίσουν και οι ψεκασμοί με απολυμαντικό υγρό στους κάδους απορριμμάτων και όπου ήταν συγκεντρωμένα σκουπίδια για την αποφυγή μολύνσεων, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς.

Το βιοτεχνικό επιμελητήριο για τα σκουπίδια

Την ανάγκη να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα σκουπιδιών και να μην αντιμετωπίζεται το θέμα με ημίμετρα, επισημαίνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Σε σημερινή του ανακοίνωση σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Σαφώς και η απόφαση για επιστράτευση ιδιώτη στην καθαριότητα από τον δήμο Θεσσαλονίκης εκτονώνει μερικώς το πρόβλημα, ωστόσο δεν είναι αυτή η ουσιαστική λύση. Κάθε δήμος θα πρέπει να ελέγχει τα του οίκου του και όχι κεντρικά η εκάστοτε κυβέρνηση, προκειμένου να αποφεύγονται αντίστοιχα προβλήματα».

Στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΒΕΘ αναφέρει τα προβλήματα των τελευταίων ημερών εξαιτίας της απεργίας ΠΟΕ ΟΤΑ και υπογραμμίζει: «Η εικόνα στην πόλη, σήμερα, λόγω του αυξημένου προσωπικού ασφαλείας από μόνιμους εργαζόμενους, είναι βελτιωμένη, ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν πλημμυρισμένοι κάδοι με τόνους απορριμμάτων, την ώρα που το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Διεύθυνση Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όταν μάλιστα η θερμοκρασία αναμένεται να χτυπήσει “κόκκινο” τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: thestival.gr, voria.gr – Mε πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε