Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Δηλητηριάζουν τα σκυλιά από ζήλια!

ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ζηλεύουν τα σκυλιά των συγχωριανών τους και δε διστάζουν να τα θανατώσουν με δηλητηριασμένα δολώματα!

”Εχει γίνει δυστυχώς συνήθεια για την επίλυση προβλημάτων που δημιουργούν τα ζώα, οικόσιτα και άγρια, για την ανθρώπινη καθημερινότητα. Συμβαίνει κρυφά και μυστικά ενώ η εξακρίβωση των περιστατικών και η επίλυση του φαινομένου απαιτεί εξαιρετικά εξειδικευμένη, μεθοδική και μακρόχρονη δράση” αναφέρει η Βάσω Πετρίδου από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

Με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων , ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης υλοποιεί πρόγραμμα από τις αρχές Οκτωβρίου 2010 σε τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα).

Μάλιστα, από τις 3 ως τις 15 Οκτωβρίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συντονίζει την επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Ομάδας Σκύλων (European Canine Team – ECU) από την Ανδαλουσία στην Ελλάδα με σκοπό να εντοπιστούν χρήσεις δηλητηριασμένων δολωμάτων στις περιοχές Αντιχάσια Όρη – Μετέωρα και Κόζιακας.

Η ομάδα που αποτελείται από δύο οδηγούς και 4 εκπαιδευμένους σκύλους, επισκέπτεται χωριά και κυνηγετικές περιοχές και προσπαθεί να τις καθαρίσει από φόλες και δηλητήρια.

Ήδη, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας δράσης της European Canine Team στις περιοχές των δήμων Καλαμπάκας (Αγιόφυλλο Κρυονέρι Διάβα) και Πύλης (Πιαλεία, Μεσοχώρα) βρέθηκαν 6 νεκρά κυνηγόσκυλα καθώς και τα κουφάρια ενός γάτου, ενός λύκου και ενός προβάτου, όλα δηλητηριασμένα παράνομα.

«Θέλουμε να πετύχουμε την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και να μάθουν ότι δηλητηριάζοντας ένα ζώο, μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο και σε άλλα είτε είναι αρπακτικά πουλιά ή ζώα της άγριας πανίδας» εξηγεί η κ.Πετρίδου.

Σημειώνεται ότι η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων πλήττει σημαντικά τα αρπακτικά πουλιά, ιδιαίτερα τα πτωματοφάγα όπως είναι ο γυπαετός, το όρνιο και ο ασπροπάρης καθώς και απειλούμενα είδη θηλαστικών, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και ο λύγκας της Ιβηρικής χερσονήσου.

«Παράλληλα», συνεχίζει η κ.Πετρίδου, «θέλουμε να κινητοποιήσουμε κυνηγούς, κτηνοτρόφους και δασικούς υπαλλήλους προκειμένου να κατανοήσουν τη σημαντικότητα του ζητήματος που τους αφορά άμεσα προκειμένου να σταματήσουν οι θανατώσεις».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε