Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Επιτροπή νομικών θα βρει τη “χρυσή” τομή για το ΑΠΘ – Τι έγινε στην κρίσιμη συνάντηση του Πρύτανη με εργαζόμενους

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αχτίδα φωτός για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα εκτονώσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε τους τελευταίους δυόμισι μήνες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φάνηκε μετά το τέλος της συνάντησης που είχε ο πρύτανης του Ιδρύματος Γιάννης Μυλόπουλος με τον πρόεδρο του Σωματείου των Εργολαβικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Σιδέρη Κωνσταντινίδη.

Στη συνάντηση “ειρηνικής επίλυσης”, που έγινε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του προϊσταμένου της, Ευάγγελου Μαδεμλή,
ήταν και εκπρόσωποι του κλαδικού σωματείου των εργολαβικών καθαριστριών του ΑΠΘ, που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση υπό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, εξέθεσαν τις απόψεις τους και κατέθεσαν τις προτάσεις τους προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται το ΑΠΘ.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής νομικών, που θα εξετάσει τις νομικές πτυχές των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Όπως έγινε γνωστό, ο εισαγγελέας συνέστησε σε όλες τις πλευρές να βρουν μια λύση για να γεφυρωθούν οι διαφορές τους
ώστε να μην επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Φέρεται να διαμήνυσε δε, ότι ο ίδιος θα εξακολουθεί -όπως οφείλει- να τηρεί τη νομιμότητα.

Ικανοποιημένος ο Πρύτανης

Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, χαρακτήρισε τη διαδικασία “επιτυχή” και δεσμεύτηκε ότι το Πανεπιστήμιο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο για τους εργαζόμενούς του στο πλαίσιο της νομιμότητας και των νέων δυσμενέστατων, όπως είπε, οικονομικών δυνατοτήτων του.

“Η παρέμβαση του εισαγγελέα για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος ήταν επιτυχής. Έγινε μία συζήτηση, ετέθησαν τα προβλήματα, ακούστηκαν οι απόψεις”, είπε, υπογραμμίζοντας ότι από σήμερα η διοίκηση του Πανεπιστημίου είναι σε πλήρη λειτουργία.

“Από σήμερα -τόνισε- αλλάξαμε σελίδα, κι από σήμερα το Πανεπιστήμιο ξαναμπαίνει σε τροχιά ομαλότητας και δημιουργίας όπως ήταν παλιά”. Αναφέρθηκε δε στις συνέπειες των κινητοποιήσεων και της κατάληψης της Πρυτανείας. “Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας για να θεραπεύσουμε τις πληγές της πολύμηνης κατάληψης, να καλύψουμε τα κενά και να κερδίσουμε το χρόνο, κάτι που δεν είναι εύκολο. Οι ζημιές που έχει υποστεί το Πανεπιστήμιο είναι πάρα πολύ σοβαρές”, παρατήρησε ο πρύτανης.

“Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται” λένε οι εργαζόμενοι

Ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στις εργολαβίες Σ. Κωνσταντινίδης δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν ένα πρώτο βήμα για την εξεύρεση λύσης.
“Με τον πρύτανη είχαμε καιρό να τα πούμε. Πιστεύω ότι τέθηκαν κάποιες βάσεις. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται”, τόνισε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι στο τέλος θα βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Ερωτηθείς για τους όρους αυτής της διαπραγμάτευσης απάντησε ότι είναι πρωτίστως η επαναπρόσληψη των 368 απολυμένων εργαζομένων.
“Αυτό είναι όρος απαράβατος”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση για ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών τους υπογράμμισε ότι “εμείς δεν αρνηθήκαμε ποτέ μειώσεις”.

Για λογαριασμό των εργολαβικών καθαριστριών μίλησε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, οι δηλώσεις του οποίου πάντως κινήθηκαν σε διαφορετικό κλίμα.
“Αν είχε τηρηθεί ο νόμος δεν θα υπήρχε ούτε μία μέρα απεργία από τους εργαζόμενους και το Πανεπιστήμιο δεν θα ήταν σε αυτήν την κατάσταση. Η αποκλειστική ευθύνη για αυτό ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, στις υπηρεσίες του και στην Πρυτανεία του ΑΠΘ. Η εντύπωση που μας έδωσε το Πανεπιστήμιο είναι ότι αυτό που πάνω από όλα το ενδιαφέρει είναι η διατήρηση των εργολάβων κι όχι των εργαζομένων”, είπε ο κύριος Ζαριανόπουλος.

Στο μεταξύ, άνοιξε το κτίριο διοίκησης του Πανεπιστημίου. Δείτε εδώ όλο το ρεπορτάζ της Ελισάβετ Σταυριανίδου, από το γραφείο Β. Ελλάδος του ΝewsIT.

Διαβάστε ακόμα:

Θεσσαλονίκη: Αγωγή Μυλόπουλου σε δύο εφημερίδες – Δείτε τι έγραψε στο twitter

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε