Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ματαιώθηκαν για τρίτη φορά οι εκλογές στο Αριστοτέλειο – Κατάληψη από φοιτητές – ΦΩΤΟ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ματαιώθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της παρεμπόδισή της από φοιτητές, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους, που συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από την Νομική, όπου επρόκειτο να γίνει η ψηφοφορία.

Είναι η τρίτη φορά που ακυρώνεται η εκλογική διαδικασία, καθώς και οι δύο προηγούμενες ψηφοφορίες (στις 15 και 17 Φεβρουαρίου) είχαν κηρυχθεί «βιαίως διακοπείσες» από την Οργανωτική Επιτροπή Εκλογών.

Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ και το Σωματείο διοικητικών υπαλλήλων με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους πραγματοποίησαν διαμαρτυρία κατά της εκλογικής διαδικασίας, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της απόφασης της Οργανωτικής Επιτροπής να προχωρήσει σε επανακαθορισμό ημερομηνίας εκλογών.

Στιγμιότυπο από την κατάληψη της Νομικής του ΑΠΘ - ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ αιτήθηκε με έγγραφό του, που έστειλε στις πρυτανικές αρχές και προωθήθηκε στο υπουργείο, την αναστολή ισχύος της Οργανωτικής Επιτροπής, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή που κατέθεσαν 19 ΑΕΙ για την αντισυνταγματικότητα του νέου νόμου και την ταξινομική ψήφο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Αναστάσιο Μάνθο, πρόκειται για αίτημα που «δεν έχει ούτε νομική, ούτε λογική ισχύ» εφόσον μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, οι νόμοι εφαρμόζονται κανονικά.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Λίγες μέρες πριν γίνουν οι εκλογές, 114 πανεπιστημιακοί ζήτησαν με επιστολή τους στον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο – την οποία κοινοποίησαν μεταξύ άλλων στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης – να διασφαλίσει από την θέση του την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ώστε να μην εμποδιστεί κανένας καθηγητής του ΑΠΘ να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

«Οποιαδήποτε παρακώλυση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος παραβιάζει κατάφωρα τα συνταγματικά μας δικαιώματα και την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, είναι παράνομη και αντίθετη στις προβλέψεις του νέου νόμου και συνιστά αξιόποινη πράξη» αναφέρεται στην επιστολή.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ κλήθηκε εκτάκτως να συνεδριάσει σήμερα με μοναδικό θέμα τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Διαβάστε ακόμα:

Εισαγγελική παρέμβαση για τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε