Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγες χαμένοι στη… γραφειοκρατία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, εκπρόσωποι της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και δημοτικών παρατάξεων που πρόσκεινται στο χώρο της Αριστεράς.

Όπως είπαν, τα προβλήματα είναι έντονα το τελευταίο διάστημα για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον «Ξενώνα Φιλοξενίας Μεταναστών», οι οποίοι δεν μπορούν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους ή να αιτηθούν άσυλο.
Ο λόγος είναι ότι οι αστυνομικές αρχές δεν κάνουν δεκτό ως τόπο κατοικίας τους τη διεύθυνση του Ξενώνα…
Όπως εξήγησαν, αποτέλεσμα είναι, οι πρόσφυγες να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απέλασης.

Σύμφωνα με το Νίκο Γκλαρνέτατζη, εκπρόσωπο της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, όλα ξεκίνησαν μετά την αποχώρηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κοινωνική Αλληλεγγύη» από το πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων.
«Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης παρενέβη και από τότε ο Ξενώνας συνεχίζει να λειτουργεί με την υποστήριξή της. Ωστόσο, οι αστυνομικές αρχές, μετά την αποχώρηση της ΜΚΟ που υλοποιούσε το πρόγραμμα, δεν κάνουν δεκτό ως τόπο κατοικίας τους τη συγκεκριμένη διεύθυνση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι πρόσφυγες να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής ή να αιτηθούν άσυλο, αντιμετωπίζοντας το φάσμα της απέλασης», εξήγησε ο κ. Γκλαρνέτατζης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου, Μανόλης Λαμτζίδης, τόνισε: «Ανησυχούμε μήπως η συμπεριφορά των αστυνομικών δημιουργεί κλίμα εκδίωξης των μεταναστών και προσφύγων».

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση υπέβαλαν γραπτό υπόμνημα στη Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, ζητώντας να παρέμβει, «ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα για να πάψουν οι πρόσφυγες-ένοικοι του Ξενώνα να μετεωρίζονται στο νομικό-θεσμικό κενό και μάλιστα χωρίς καμία δικιά τους υπαιτιότητα».

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε