Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Προβληματικό το νερό από γεωτρήσεις

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Πρόβλημα με το πόσιμο νερό αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης που υδρεύονται από γεωτρήσεις καθώς σε μικροβιολογικούς ελέγχους, εντοπίζονται κολοβακτηρίδια και εντεροϊοί και σε χημικούς ελέγχους νιτρώδη, λόγω επιβάρυνσης του εδάφους από λιπάσματα στις καλλιέργειες!

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, οι μικροβιολογικοί έλεγχοι που έγιναν, σε συνεργασία με εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέχρι τα τέλη του 2011 έδειξαν ότι είναι ακατάλληλο το πόσιμο νερό σε περιοχές των δήμων Δέλτα, Λαγκαδά, Βόλβης, Χαλκηδόνας, Θερμαϊκού, Θέρμης και Ωραιοκάστρου που υδρεύονται από γεωτρήσεις.

Οι περιοχές αυτές είναι η Χαλάστρα και το Ανατολικό (δήμος Δέλτα), οι περιοχές του Λαγκαδά, Κολχικό, Δρακόντιο, Ανάληψη, Ξυλούπολη, Ευαγγελίστρια, Λευκοχώρι, Άσσηρος, Κριθιά, Κρυονέρι, Λοφίσκος και Ασκός, οι περιοχές του δήμου Βόλβης, Νικομηδινό, Νέα Απολλωνία, Βαμβακιά και Αρέθουσα, τα χωριά του δήμου Δέλτα Χαλάστρα και Ανατολικό, ο Καστανάς και το Πρόχωμα από το δήμο Χαλκηδόνας, η Επανομή, οι Νέοι Επιβάτες και το Μεσημέρι από το δήμο Θερμαϊκού, ο Πεντάλοφος και η Νεοχωρούδα από το δήμο Ωραιοκάστρου καθώς και η Σουρωτή, η Αγία Παρασκευή και το Λιβάδι από το δήμο Θέρμης.

Σε κάποιες από τις περιοχές αυτές, όπως η Χαλάστρα και το Ανατολικό, το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια ενώ οι άνθρωποι γνωρίζουν καλά το θέμα και χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Ωστόσο από τα τέλη του 2011 δεν έγιναν νέοι έλεγχοι καθώς δεν υπήρχαν προγραμματικές συμβάσεις με το ΑΠΘ, οι οποίες αναμένεται να υπογραφούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά τη θετική απόφαση που έλαβε σήμερα η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Παντελής Κουκουλεκίδης, οι χημικοί έλεγχοι που κάνουν διαρκώς οι δήμοι στο πόσιμο νερό αποκαλύπτουν την παρουσία αρσενικού αλλά και νιτρωδών, στο Δήμο Δέλτα και την επαρχία Λαγκαδά που έχουν επιβαρυνθεί λόγω της χρήσης πολλών λιπασμάτων σε παλαιότερες καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοια προβλήματα με νιτρώδη εντοπίζονται σε περιοχές με λεκάνες απορροής υδάτων (όπως η λεκάνη του Ανθεμούντα και η λεκάνη του Λαγκαδά) αλλά και περιοχές απορροής ποταμών (όπως η περιοχή του Δέλτα).

Οι λύσεις που προτείνονται σύμφωνα με τον κ. Κουκουλεκίδη αλλά και τον περιφερειακό σύμβουλο Γιάννη Ζιώγα, είναι να γίνουν γεωτρήσεις σε μεγαλύτερο βάθος, ή ανά δύο χωριά ώστε να εξυπηρετούνται περισσότερες περιοχές, η επέκταση του δικτύου της ΕΥΑΘ, που προσφέρει καλής ποιότητας νερό και γενικότερα ο επανασχεδιασμός του συστήματος τροφοδοσίας με νερό.

Σε αντίθεση με το πόσιμο νερό, πολύ καλά είναι τα αποτελέσματα των αναλύσεων για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, τα οποία ελέγχονται από τις αρχές Μαίου κάθε εβδομάδα στις περιοχές της Περαίας, της Αγίας Τριάδας, της Επανομής, των Νέων Επιβατών, της Μηχανιώνας, του Αγγελοχωρίου, του Σταυρού, της Ασπροβάλτας και των Βρασνών.

Διαβάστε ακόμα:
Σοβαρή προειδοποίηση για τον πλανήτη ΓΗ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε