Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ζητούσαν 10εκ.€ για να πουλήσουν θησαυρούς της αρχαίας Μακεδονίας!

ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Προθεσμία για να απολογηθούν την Τρίτη πήραν από τις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης οι δύο αρχαιοκάπηλοι, στα χέρια των οποίων βρέθηκε θησαυρός της αρχαίας Μακεδονίας.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο συλληφθέντες -κάτοικοι Θεσσαλονίκης και ηλικίας μεταξύ 45 και 50 ετών- επιχείρησαν να πουλήσουν τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα, που εκτιμάται ότι ανάγονται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., σε αστυνομικούς που εμφανίστηκαν ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές, έναντι του ποσού των 10 εκατ. ευρώ.

Σε επιχείρηση της δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής και του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Πολιτισμού, χθες το μεσημέρι, έξω από τη Γερακαρού Θεσσαλονίκης, οι δύο άνδρες συνελήφθησαν, ενώ οι αρχές αναζητούν άλλα δύο άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, τα αντικείμενα προέρχονται από τάφους που έχουν συληθεί στην περιοχή της Σίνδου και στο Αρχοντικό Πέλλας.

Οι δύο άνδρες, ο ένας είναι άνεργος κι ο άλλος εργάζεται σε καφετέρια, οδηγήθηκαν το μεσημέρι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, όπου τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της υπεξαίρεσης αρχαίων μνημείων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου και της παράνομης ανασκαφής. Ακολούθως παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην 2η ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να ετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Προανακριτικά ισχυρίστηκαν ότι μετέβησαν στο σημείο για να παράσχουν ασφάλεια σε τρίτο πρόσωπο, ο οποίος -πάντα κατά τους ισχυρισμούς τους- κατείχε τα αρχαία αντικείμενα και είχε κλείσει το ραντεβού για να γίνει η υποτιθέμενη συναλλαγή με τους υποψήφιους αγοραστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Επίδαυρος: Βρέθηκε άγαλμα του 2ου μ.Χ. αιώνα – ΦΩΤΟ & ΒιΝΤΕΟ

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε