weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Τήλος: Στο αρχείο η υπόθεση για τους δύο γάμους ομοφυλόφιλων

Τήλος: Στο αρχείο η υπόθεση για τους δύο γάμους ομοφυλόφιλων | Newsit.gr
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η υπόθεση της τελέσεως δύο πολιτικών γάμων ζευγαριών ομοφυλόφιλων στο νησί της Τήλου την 29η και την 30ή Mαΐου 2008 από τον Τάσο Αλιφέρη είχε προσλάβει ποινική διάσταση. Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου είχε ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος του δημάρχου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αλλά και εις βάρος των δύο ζευγαριών για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος από κοινού. Θυμίζουμε ότι το Εφετείο Δωδεκανήσου με δύο αποφάσεις του έκανε δεκτές τις αναγνωριστικές αγωγές του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου περί ακυρότητας των γάμων.

Σύμφωνα με τη dimokratikionline.gr, αφορμή για την άσκηση των ποινικών διώξεων αποτέλεσαν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που είχε προκαλέσει παρέμβαση του πρώην Eισαγγελέα του Aρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά. O πρώτος τότε τη τάξει Eισαγγελέας της χώρας με εγκύκλιό του είχε ζητήσει από τον τότε Eισαγγελέα Πλημμελειοδικών Pόδου «την ενέργεια των νομίμων», δηλαδή την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του δημάρχου του νησιού, σε περίπτωση που εκείνος προχωρούσε τελικά στην τέλεση του γάμου.

Όπως επεσήμανε στην εγκύκλιό του ο πρώην Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου «από την κείμενη νομοθεσία γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων ούτε προβλέπεται, ούτε επιτρέπεται και συνεπώς μία τοιαύτη πράξη του δημάρχου δεν θα είναι μόνο άκυρη και ανίσχυρη αλλά θα είναι και παράνομη».

Ανέφερε παραπέρα ότι «με το άρθρο 21 του Συντάγματος προστατεύεται η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του έθνους καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία. Εξ άλλου ως γάμος νοείται η νόμιμη ένωση και συμβίωση ζευγαριού, ήτοι η σύσταση οικογένειας μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, ενώ εξ άλλου ο θεσμός του γάμου αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας αφού οδηγεί στην αέναη ύπαρξή της. Μητρότητα και παιδική ηλικία τα οποία προστατεύονται επίσης από το Σύνταγμα είναι νοητά μόνο με την ύπαρξη γάμου υπό την ανωτέρω μορφή ήτοι μεταξύ ετερόφυλων. Γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων, υπό την έννοια που προστατεύεται από το Σύνταγμα και επιτρέπεται η τέλεσή του, υπό τη διάταξη του άρθρου 1367 ΑΚ (και με δήλωση προς το δήμαρχο) δεν είναι νοητός ούτε επιτρεπτός».

Στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης οι ομόφυλοι με έγγραφες εξηγήσεις τους επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι οι γάμοι που τελέστηκαν είναι νόμιμοι διότι τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο άρθρο 1.350 του ΑΚ γίνεται λόγος για μελλόνυμφους και σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά στο φύλο των μελλόνυμφων. Τόνισαν επιπλέον ότι η τέλεση των γάμων αποτέλεσε άσκηση νόμιμου δικαιώματός τους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παράνομη πράξη.

Η απόφαση είχε προκαλέσει και αντιδράσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοερωτικών ατόμων και συγκεκριμένα από την Athens Pride (ΑΡ) και την Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) αλλά και από την εξειδικευμένη και σε θέματα δικαστικής υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).

Πριν την τέλεση των γάμων ο αείμνηστος δήμαρχος είχε ζητήσει και έλαβε γνωμοδότηση από το δικηγόρο κ. Φώτη Κωστόπουλο που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν απαγορεύεται η σύζευξη δύο προσώπων του ίδιου φύλου. Από την ίδια δικογραφία δεν προέκυψε ότι οι ομόφυλοι με πειθώ και φορτικότητα προκάλεσαν στον εκλιπόντα την απόφαση να τελέσει την πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Αντιθέτως προέκυψε ότι είχε προβεί στην πράξη αυτή εξ’ ιδίας βουλήσεως αφενός μεν επειδή πίστευε ότι η σύζευξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένας κανονικός γάμος ετερόφυλων αφετέρου με σκοπό να προβάλει την Τήλο στο πανελλήνιο και όχι μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας, στην σελίδα »Τοπικά Νέα» του NewsIt

Ηλεία: Αρπάχτηκε με τη μάνα του και πέταγε τα έπιπλα από το παράθυρο!

Αγρίνιο:Έπιναν καφέ και έβλεπαν να την κάνει μαύρη στο ξύλο!

Θεσπρωτία: Ο εφιάλτης του οδηγού ξεκίνησε όταν μπήκε σε στενό!


Τήνος:Το μαρτύριο του κωδικού-Έβλεπαν ξαπλωμένοι να κάνει φτερά η περιουσία τους!

Ρόδος: Κατέβασε το μαγιό 11χρονης και προσπάθησε να τη βιάσει!  

Ήπειρος:Πόσοι από τους 242 Αλβανούς επιβάτες των ΚΤΕΛ, λέτε να είχαν κόψει εισιτήριο;

Κρήτη: Δείτε την σε 30 δευτερόλεπτα – Εντυπωσιακό βίντεο για τον τουρισμό!

#TAGS MM