Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Το τσουνάμι “χτύπησε” σήμερα την Κρήτη-ΒΙΝΤΕΟ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ξεκίνησε σήμερα η άσκηση για τσουνάμι, ύστερα από ισχυρό σεισμό στην Μεσόγειο σύμφωνα με το σενάριο…

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος», ανέφερε σήμερα από το Ηράκλειο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, στην έναρξη της άσκησης με σενάριο για τσουνάμι στην Κρήτη, στο πλαίσιο του προγράμματος EU POSΕIDON.

Η άσκηση γίνεται κάτω από πραγματικούς επιχειρησιακούς χρόνους παρουσία του υφυπουργού, Μανώλη Όθωνα, του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αθανάσιου Καρούντζου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Θεόδωρου Μπούφη, της διοικητού Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου, Μαρίας Παππά, και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Κρήτης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EU POSΕIDON, το οποίο συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Στην άσκηση συμμετέχουν σε πραγματικούς επιχειρησιακούς χρόνους στο Στρατηγικό Επίπεδο ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, ως επικεφαλής του Κέντρου Λήψης Αποφάσεων στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, οι διοικητές των Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και Λιμενικών Δυνάμεων της Κρήτης, ο διοικητής της 5ης Μεραρχίας, ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Κρήτης, καθώς και ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, η ερευνητική ομάδα του οποίου προσομοίωσε με ιστορικά στοιχεία για πρώτη φορά διεθνώς το σεισμό του 365 μ.Χ.

Μιλώντας κατά την έναρξη της άσκησης, ο Μανώλης Όθωνας τόνισε ότι η σημερινή μέρα σκιάζεται από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία. Εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης στη γείτονα χώρα και τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας, όποτε μας ζητηθεί.

«Η σημερινή άσκηση, τόνισε, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό εφόδιο στη φαρέτρα μας απέναντι στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αποτελεί ιδανική ευκαιρία για όλους τους εμπλεκομένους να διδαχθούν και να εμπεδώσουν τον τρόπο της κοινής τους προετοιμασίας και κοινής λειτουργίας.

Επιδιώκουμε έτσι να βρισκόμαστε πάντα σε ετοιμότητα απέναντι σε αυτό που όλοι απευχόμαστε να συμβεί, ώστε να εγκαθιδρυθεί και να ενισχύεται διαρκώς η συνεργασία μας με άλλα κράτη σε επεμβάσεις παροχής βοήθειας πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών ή ατυχημάτων».

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, από το Περιφερειακό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι η σημασία της σημερινής άσκησης είναι αρκετά μεγάλη γιατί είναι μια άσκηση στην οποία συμμετέχουν η χώρα μας, η Γαλλία, η Κύπρος και παρατηρητές από όλη την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κ. Συνολάκης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η σημερινή άσκηση είναι μια πραγματική άσκηση, την παρακολουθούν πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, είναι η πρώτη φορά που γίνεται στην Ευρώπη και αυτό που μένει είναι να δούμε αν θα πετύχει. Επιτυχία της άσκησης θα είναι να αποτύχει. Δηλαδή, αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ποιες είναι οι αδυναμίες μας. Πού είναι τα πράγματα, πού μας χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση. Δηλαδή, αν όλα πάνε καλά, όλοι έρθουν ενημερωμένοι και όλα πάνε τέλεια, σημαίνει ότι δεν κάναμε καλά τη δουλειά μας και κάναμε πάρα πολύ εύκολη την άσκηση.

Στην άσκηση που συνεχίζεται αύριο στα Χανιά, στο τακτικό επίπεδο συμμετέχουν δυνάμεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Κρήτης: Πυροσβεστικό Σώμα, 3η EMAK, ΕΛ.ΑΣ., Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα, 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, ΕΚΑΒ Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Ηρακλείου, Δήμοι Ηρακλείου, Μαλεβυζίου και Χανίων, ΕΕΣ, Ραδιοερασιτέχνες Κρήτης, καθώς και δυνάμεις από την Κύπρο και τη Γαλλία.

Δείτε βίντεο από το CretaLive:

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε