Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τρίκαλα: Το πράσινο σκουλίκι καταστρέφει τις καλλιέργειες

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η ζημιά στην παραγωγή έφτασε στο 70% και σε πολλές περιπτώσεις το 100%

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων δέχεται καθημερινά παράπονα από βαμβακοκαλλιεργητές της περιοχής Τρικάλων για το πράσινο σκουλήκι που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο αντιδήμαρχος Ζήσης Γκουγκουστάμος, οι βαμβακοκαλλιεργητές που κάνουν τα παράπονα, αφού έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού, ήρθαν τελικά αντιμέτωποι με την τραγική πραγματικότητα της απώλειας της παραγωγής τους που έφτασε στο 70% και σε πολλές περιπτώσεις το 100%.

Ο αντιδήμαρχος βάζει ερωτήματα προς την ηγεσία του Υπουργείου, για πώς θα αποζημιωθούν και πώς θα μπορέσουν να πάρουν την συνδεδεμένη ενίσχυση από τη στιγμή που δεν θα παραδώσουν καθόλου βαμβάκι για φέτος.

Ήρθε η ώρα, εκτιμά ο αντιδήμαρχος, να ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα των ΠΣΕΑ μια και ο ΕΛ.Γ.Α. ως γνωστό δεν καλύπτει ασφαλιστικά ζημιές από εντομολογικές προσβολές.
Επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αναθεωρήσει το πλαφόν στην παραγωγή βάμβακος της κάθε περιοχής, έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι παραγωγοί που δεν θα παραδώσουν καθόλου βαμβάκι, λόγω ανωτέρας βίας και όχι από δικό τους φταίξιμο.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε