Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Βέροια: Ξεπερνούν τα 280 τα διατηρητέα αρχοντικά και κτίρια

Βέροια: Ξεπερνούν τα 280 τα διατηρητέα αρχοντικά και κτίρια

Καθημερινά αποδεικνύουν σε κατοίκους και επισκέπτες την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της μακεδονικής πόλης.

Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κτίρια που δεν είναι κηρυγμένα, παρ’ όλα αυτά όμως συμβάλλουν στο χαρακτήρα των διατηρητέων τμημάτων που σώζονται έως σήμερα.

Ο δήμος Βέροιας, σε μία προσπάθεια να αναδείξει ακόμη περισσότερο τα διατηρητέα αρχοντικά κτίρια της πόλης, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT II. Στόχος του προγράμματος είναι να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για το ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο σε συνεργασία με φορείς, κατοίκους και ειδικούς, θα διερευνήσει και θα προτείνει μεθόδους για τη φιλική προς το περιβάλλον αποκατάσταση των μνημείων.

Επίσης, έμφαση θα δοθεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας και προσαρμογής των διατηρητέων κτιρίων στις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν άλλες εννέα πόλεις από τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη Βέροια είναι 42.900 ευρώ, με το 80% των χρημάτων να αποτελεί κοινοτική συμμετοχή.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε