Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Χανιά: Ήρθε από τη Μοζαμβίκη, για να βρει τους συγγενείς του, στα Σφακιά!

ΦΩΤΟ από prismanews.gr
ΦΩΤΟ από prismanews.gr

Γεννήθηκε στη Μοζαμβίκη στις φλέβες του όμως ρέει αίμα κρητικό ! Ο λόγος για τον Παράσχο Σκουλούδη που αποφάσισε να αναζητήσει τις ρίζες της οικογένειας του και να ενδυναμώσει τους δεσμούς του με το νησί που κατάγεται η οικογένεια του.

Ο Παράσχος σκουλούδης ο 4ος, ζει και δουλεύει στη Μοζαμβίκη εκεί που κατέληξαν οι πρόγονοί του όταν εγκατέλειψαν τα Σφακιά κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος διηγείται την οικογενειακή του ιστορία σε μια προσπάθεια να βρεί όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται για τους δεσμούς που τον ενώνουν με το νησί.

Η ιστορία σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα ξεκινάει μεταξύ 1915 – 1925 όταν ο Γιώργος Σκουλούδης και ο αδερφός του Μανώλης έφυγαν από τα Σφακιά και μετανάστευσαν στη Μοζαμβίκη. Εκεί, ο Γιώργος Σκουλούδης παντρεύτηκε μια ντόπια γυναίκα ονόματι Maria Mingana και ο Μανώλης παντρεύτηκε την αδερφή της.

Από τον γάμο του Γιώργου και της Maria αποκτήθηκε ένα αγόρι, ο Χρήστος Σκουλούδης, παππούς του Παράσχου 4ου, ο οποίος είχε έναν ξάδερφο Γιάννη Καρβούνα ή Καρούνα, που ήταν καπετάνιος του δεξαμενόπλοιου Signos που μετέφερε πετρέλαιο στη Μοζαμβίκη.

Την ίδια περίοδο, δύο άλλα αδέρφια εγκατέλειπαν με τη σειρά τους την Κρήτη με προορισμό τη Μοζαμβίκη ο Παράσχος και ο Θοδωρής Βαζικάκης, γονείς των οποίων ήταν ο Γιάννης και η Άννα Βαζικάκη. Ο Θοδωρής, σύμφωνα με πληροφορίες, επέστρεψε στην Ελλάδα κάπου ανάμεσα στο 1962 – 1965, όπου και απεβίωσε.

Ο Παράσχος Βαζικάκης παντρεύτηκε τη Luisa Chimbate και απέκτησαν την Κατερίνα και την Αννα Βαζικάκη. Η Κατερίνα παντρεύτηκε τον Χρήστο Σκουλούδη και έκαναν εφτά παιδιά˙ την Ουρανία, τον Ηλία, τον Αρσένιο, τη Ρόζα, την Παρασκευή και τον Παράσχο Σκουλούδη 3ο.

Ο Παράσχος Σκουλούδης 3ος παντρεύτηκε τη Luisa και μαζί απέκτησαν τον Παράσχο Σκουλούδη, ο οποίος τώρα αναζητεί τους εν ζωή συγγενείς του εδώ, στην Κρήτη ή έστω κάποιον που να γνωρίζει κάτι για τους προγόνους του. Ο Παράσχος είναι πρόεδρος της οργάνωσης ADEGREMO που εδρεύει στη Μοζαμβίκη, τα μέλη της είναι οι απόγονοι των Ελλήνων που είχαν μεταναστεύσει και στόχος της είναι να βοηθήσει τις οικογένειες να βρουν τις ελληνικές ρίζες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ειδήσεις από κάθε γωνιά της χώρας, στη σελίδα ”Τοπικά Νέα” του NewsIt

Ηράκλειο:Μανιασμένη επίθεση κουκουλοφόρων σε μετανάστες-Φόβος από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα!

Καστοριά:Χαροπαλεύει οδηγός των ΚΤΕΛ, που αντί για νερό ήπιε ποτάσα!

Πάτρα: Άρπαξε το μωρό από τη μάνα και το φίλησε στο στόμα!

Ρόδος: ”Μεθύσαμε και όταν ξύπνησα κατάλαβα πως με βίασε”!

Τρίκαλα: Μετά τη μάνα οι ληστές ασχολήθηκαν με την κόρη της!

Πρέβεζα:Κατάφεραν να βγουν πριν εκραγεί το αυτοκίνητό τους-Φωτό και βίντεο!

Νάξος: Συνεχίζονται για 19η μέρα οι διακοπές του Αλέξη Τσίπρα

Χανιά: ”Όταν φάγαμε το γαλακτομπούρεκο, ανακαλύψαμε την απάτη”!

Τρίκαλα: Υποτίμησε τη γιαγιά στην τράπεζα και… έφυγε μελανιασμένη!

 

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε