Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βαρκελώνη! Το στολίδι της Μεσογείου…

Βαρκελώνη! Το στολίδι της Μεσογείου…

Έχει τη φήμη της πιο… “σκανταλιάρας” πόλης της Ευρώπης! Είναι η απόδειξη πως μια πόλη μπορεί να αλλάξει τελείως πρόσωπο, αρκεί να υπάρχει θέληση.

Η θητεία της ως κέντρο των Ολυμπιακών Αγώνων, της άφησε κληρονομιά μια αξεπέραστη φήμη, που μαζί με το Καταλανικό ταμπεραμέντο την κάνουν ακαταμάχητη για εκατομμύρια τουρίστες.

Πλούσια πολιτιστική ζωή (παιδιά της πόλης είναι ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Χουάν Μιρό, ο Αντόνιο Γκαουντί και για ένα διάστημα και ο Πάμπλο Πικάσσο), μεσογειακό κλίμα, πολύ καλές ευκαιρίες διασκέδασης (πολλά μπαρ, καλά κλαμπ) και ψυχαγωγίας (μερικά πολύ καλά μουσεία όπως το MNAC και MACBA) και καλές θέσεις εργασίας.

Weather Tip
: Όσο κι αν πιστεύεις πως είναι πόλη του… καλοκαιριού, ίσως να το μετάνιωνες αν βρισκόσουν εκεί στα μέσα του Ιουλίου. Αποπνικτική ζέστη και πολυκοσμία μπορεί να σου χαλάσουν την εικόνα. Ο Νοέμβριος είναι ο απόλυτα off season μήνας, δηλαδή η τέλεια ευκαιρία να την ανακαλύψεις και να την απολαύσεις! H θερμοκρασία δεν θα πέσει πολύ κάτω από τους 10oC, ενώ το μεσημέρι ενδέχεται να αγγίζει και τους 20oC

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Η γενέτειρα του Gaudi

Δεν γίνεται να επισκεφθείς την γενέτειρα του Antoni Gaudi και να μην επισκεφθείς τα πιο σημαντικά έργα του. Πρόκειται για έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους αρχιτέκτονες του κόσμου. Κάνε μια βόλτα από το πάρκο, την Εκκλησία, αλλά και τα σπίτια που υπογράφει και θα καταλάβεις το γιατί.

La Sagrada familia (Ναός της Αγίας Οικογένειας)

Είναι το έργο που δεν τελείωσε ποτέ για τον διάσημο αρχιτέκτονα. Μπαίνοντας στην μεγαλοπρεπή εκκλησία θα εντυπωσιαστείς από τον αριστοτεχνικό τρόπο που είναι όλα κατασκευασμένα. Το έργο κατατεθέν του διάσημου αρχιτέκτονα Antoni Gaudí κατασκευάζεται ακόμα από το 1882 και δεν αναμένεται να τελειώσει τουλάχιστον πριν το 2026. Μην ξεχάσεις να περάσεις από το υπόγειο του κτιρίου, όπου υπάρχει ένα μίνι μουσείο! Εκεί θα βρεις το original σχέδιο του αρχιτέκτονα, το οποίο έγινε με σακουλάκια από τσάι που κρέμονται ανάποδα.

Tα άλλα κτίρια του Γκαουντί

Φυσικά ο Gaudi ανέλαβε την κατασκευή πολυτελών σπιτιών που σήμερα είναι αξιοθέατα. Με μια βόλτα στην πόλη θα τα αναγνωρίσεις για το ξεχωριστό στιλ τους. Το Casa Batlló μοιάζει να έχει γίνει από κρανία και κόκαλα ενώ το La Pedrera αναπαριστά την Αρχαιοελληνική θεότητα “Γαία”.

Πάρκο Γκουέλ

Τέλος, χαρακτηριστικό της αισθητικής του – ίσως έχεις δει σε φωτογραφίες την κλασική σαύρα/δράκο από κομματάκια πλακάκι – το πάρκο του Guell βρίσκεται στον λόφο “el Carmel”. Περιέχει δημιουργήματα του Gaudí, όλα διακοσμημένα με το πολύχρωμο μαρμάρινο μωσαϊκό που χαρακτηρίζει την πόλη της Βαρκελώνης. Καθώς απολαμβάνεις την βόλτα σου μέσα στο πάρκο θα βρεις ερασιτέχνες μουσικούς που παίζουν ζωντανά και από αυτούς μπορείς να προμηθευτείς φθηνά cd με διάσημες Ισπανικές μελωδίες.

Coffee Terrace
: Πίσω από την βασική είσοδο θα βρεις ένα τεράστιο φυσικό μπαλκόνι όπου και μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου με θέα σχεδόν όλη την πόλη της Βαρκελώνης

Άλλα μέρη που δεν πρέπει να χάσεις

Font de Canaletes

Ένας περίπατος στον φημισμένο πεζόδρομο Ράμπλα θα σου δώσει μια “καλή γεύση” από την πρωτεύουσα της Καταλανίας! Όπως για παράδειγμα το εντυπωσιακό συντριβάνι Canaletes. Αποτελεί το σημείο συνάντησης των οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρσελόνα πριν και κυρίως μετά τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας.

Γοτθικός Καθεδρικός Ναός & Παλαιά Πόλη

Ο τεράστιος Γοτθικός καθεδρικός του Αγίου Σταυρού και της Αγίας Eulalia είναι η έδρα του Αρχιεπίσκοπου της Βαρκελώνης και βρίσκεται στην καρδία της παλιάς πόλης. Χτίστηκε μεταξύ του 13ου και 15ου αιώνα και είναι αφιερωμένος στην Eulalia της Βαρκελώνης, μία απο τους πάτρονες της πόλης. Η Eulalia ήταν μια νεαρή παρθένα που σύμφωνα με την Καθολική παράδοση υπέφερε μαρτύρια κατά την Ρωμαϊκή εποχή. Τα λείψανα της Αγίας Eulalia βρίσκονται στην κρύπτη του καθεδρικού. Στην είσοδο του ναού θα βρεις μια μικρή πλατεία όπου πλανόδιοι καλλιτέχνες εκτελούν τα έργα τους. Η Παλιά Πόλη στεγάζει και άλλα παραδείγματα της Γοτθικής αρχιτεκτονικής όπως και τα Ρωμαϊκά τείχη. Επίσης θα βρεις πάρα πολλά καφέ και σημεία για φαγητό στα στενά σοκάκια της.

Μουσείο του Πικάσο

Αν ο Πικάσο είναι ο αγαπημένος σου ζωγράφος, τότε θα μπεις σε αυτό το μουσείο και δεν θα θέλεις να βγεις. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται περισσότεροι από 1 εκατομμύρια τουρίστες και είναι η μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης του διάσημου ζωγράφου. Τα έργα είναι τοποθετημένα με χρονολογική σειρά από τα πρώτα έργα του Πικάσο μέχρι τα τελευταία, πράγμα που δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να δει την πρόοδο και την αλλαγή στην σκέψη του Πικάσο μέσα στην καλλιτεχνική του πορεία. Το μουσείο του Πικάσο βρίσκεται στην παλιά πόλη.

  
κάντε τώρα κράτηση για Βαρκελώνη

Μουσείο Εθνικής Τέχνης της Καταλονίας
Κάθε μεγάλη πολή που σέβεται τον εαυτό της έχει και ένα μουσείο όπου φιλοξενούνται έργα εθνικής τέχνης. Το μουσείο της Καταλανίας διαθέτει μεγάλη συλλογή Ρωμαϊκών, Γοτθικών, αναγεννησιακών και μπαρόκ εκθεμάτων. Χειροποίητα αντικείμενα, έργα ζωγραφικής, γλυπτά και κατασκευές σιδηρουργείου όπως επίσης και την μεγαλύτερη συλλογή Καταλωνικών έργων τέχνης.

Μνημείο του Κολόμβου

Οι ντόπιοι είναι περήφανοι για τον μεγάλο εξερευνητή τους. Το μνημείο του Κολόμβου βρίσκεται στο τέλος του πεζόδρομου La Rambla και είναι ένας χάλκινος στύλος Κορινθιακού ρυθμού 60 μέτρων με ένα άγαλμα του Κολόμβου στην κορυφή. Σύμφωνα με τον θρύλο το σημείο που βρίσκεται το μνημείο είναι ακριβώς εκεί όπου επέστρεψε με τα καράβια του ο Χριστόφορος Κολόμβος από την Αμερική. Στην βάση του μνημείου βρίσκονται τέσσερα αγάλματα της θεάς ‘νίκης’ που ετοιμάζονται να πετάξουν στης τέσσερις άκρες του κόσμου και αγάλματα με ζευγάρια από griffins ενώ στο οκτάγωνο βάθρο βρίσκονται αναπαραστάσεις από ανθρώπους σχετικούς με τον Κολόμβο και το ταξίδι του.

Λόφος Μονζουίκ

Ο λόφος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης. Βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του κέντρου της πόλης και αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό κομμάτι της τοπογραφίας της. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο, φυλακές καθώς και ως κήπος για παραγωγή φαγητού για ζώα και ανθρώπους. Η παγκόσμια έκθεση του 1929 έγινε η αφορμή για την πρώτη μεταμόρφωση του λόφου. Τότε φτιάχτηκε το Palau Nacional που σήμερα στεγάζει το Μουσείο εθνικής τέχνης της Καταλονίας, το Ολυμπιακό Στάδιο, το συντριβάνι Font Màgica και τα επιβλητικά σκαλιά που ενώνουν το παλάτι Palau Nacional με την λεωφόρο της βασίλισσας Maria Cristina. Ο λόφος του Μονζουίκ με το Ολυμπιακό Στάδιο αποτελούσε την καρδιά των Ολυμπιακών αγώνων του 1992. Φόρεσε άνετα παπούτσια και ρούχα και απόλαυσε τον περίπατο ή καλύτερα νοίκιασε ένα ποδήλατο για να γυρίσεις από άκρη σε άκρη τον λόφο.

Ισπανικό Χωριό
Το Ισπανικό χωριό είναι ένα ανοιχτό μουσείο αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται στον λόφο του Μονζουίκ πολύ κοντά στο Palau Nacional. Οι αρχιτέκτονες Francesc Folguera και Ramon Reventós κατασκεύασαν το χωρίο σε 13 μήνες. Περιλαμβάνει 117 κτίρια σε μια έκταση 42.000 τ.μ. με δρόμους, πλατείες, εκκλησίες, θέατρο και restaurant το 1929 με σκοπό να αναδείξουν το διαφορετικό στυλ, την αρχιτεκτονική και την κουλτούρα της κάθε τοποθεσίας, από τον μεσογειακό νότο της Ανδαλουσίας στο βορά της της Γαλικίας, της Βασκονίας και της Καταλονίας με όλες της ενδιάμεσες περιοχές της ηπειρωτικής Ισπανίας.

Μπαρτσελονέτα

Μπορεί παλιότερα να θεωρούνταν κακόφημη και “δύσβατη”, όμως σήμερα και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες η Μπαρτσελονέτα, αναδείχθηκε ως η ‘καλύτερη αστική παραλία του κόσμου’ από ένα ντοκιμαντέρ για της καλύτερες παραλίες από το Discovery Channel το 2005. Στην Μπαρτελονέτα βρίσκονται μερικά από τα πιο γνωστά club για νυχτερινή διασκέδαση.

Ενυδρείο Βαρκελώνης

Είναι μια μοναδική εμπειρία για τον… κόσμο του βυθού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο της Μεσογείου και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο. Με 35 δεξαμενές, 450 διαφορετικά είδη ψαριών και θαλάσσιων φυτών και ένα τούνελ μήκους 80 μέτρων, όπου καρχαρίες και σκυλόψαρα κάνουν τη βόλτα τους πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών, είναι σίγουρο πως θα σε συνεπάρει. Οι πιο τολμηροί, με τη βοήθεια δυτών και εκπαιδευτών μπορούν να βουτήξουν στη δεξαμενή με τους καρχαρίες και να βρεθούν σε απόσταση αναπνοής από τα απίστευτα αυτά ψάρια

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Όπερα – μεγάλο θέατρο του Λισέου
Το μεγάλο θέατρο του Λισέου, η απλά Λισέου (Λισέο στα Ισπανικά), είναι μια ιστορική όπερα στην καρδία του πεζόδρομου της La Rambla που άνοιξε το 1847. Σήμερα πιο συχνά ανεβαίνουν παραστάσεις των Puccini, Richard Strauss και ο Mozart.

Αναζήτησε εισιτήρια για το ρομαντικό δράμα τους μπαλέτου Le Corsaire που προβάλλεται μέσα στο Νοέμβριο στην Όπερα. Εμπνευσμένη από ένα ποίημα του Λόρδου Βύρωνα, πρόκειται για τη ρώσικη ομάδα του Θεάτρου Mariinsky, το οποίο και θα παρουσιαστεί με τη συνοδεία της ορχήστρας του θεάτρου από την Ρωσία.

Smart Tip: Μην σε ανησυχήσει η γλώσσα. Τις περισσότερες φορές κάτω από τη σκηνή προβάλλονται υπότιτλοι σε όλες της όπερες και σε κάποιες συναυλίες.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΣ
Τα περισσότερα εστιατόρια της πόλης είναι συγκεντρωμένα στην Ράμπλα και τη Μπαρτσελονέτα. Αν όμως θέλεις κλασικά τάπας και παραδοσιακό φαγητό δεν θα πρέπει να ξεχάσεις να περάσεις από την αγορά της Μποκερία!

Αγορά της Μποκερία

H μεγάλη αγορά μοιάζει πολύ με τις παραδοσιακές αγορές στην Ελλάδα και σίγουρα θα βρεις ενδιαφέρονται προϊόντα φρέσκα και με υπέροχα αρώμτα. Θα την συναντήσεις αν ακολουθήσεις την οδό Ράμπλα, κοντά στην Όπερα Λισέο! Στην αγορά θα βρεις φρούτα και λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, ισπανικά σαλάμια και τυροκομικά. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως εκεί θα βρεις τα παραδοσιακά Τάπας Μπαρ, με υπέροχα ισπανικά μεζεδάκια! Μικρά μαγαζάκια, οικογενειακές επιχειρήσεις όπου θα δοκιμάσεις τα φαγητά από τα χεράκια της… “μαμάς”! Κάθισε στη μπάρα, αλλά μην περιμένεις να πιεις, αλλά να φας μέχρι “σκασμού”!

ΓΙΑ ΚΑΦΕ
Καφέ Ζυρίζη
Plaça Catalunya 1

Είναι ίσως το πιο διάσημο καφέ στην πόλη. Το παλιό κτίριο βέβαια μπορεί να γκρεμίστηκε πριν από μερικά χρόνια, ανακατασκευάστηκε όμως και είναι το μόνο καδέ στην πόλη με αίθριο από όπου θα “χαζεύεις” την πιο κεντρική οδό της πόλης την Ράμπλα.

Πεζόδρομος Ράμπλα

Η πολύβουη Ράμπλα, είναι ένας πεζόδρομος στην καρδία της Βαρκελώνης που συνδέει την πλατεία της Καταλονίας με το Άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στην θάλασσα. Το μήκος του πεζόδρομου είναι 1.2 χιλιόμετρα και αποτελεί την κλασική βόλτα των τουριστών και των ντόπιων. Σε μία τυπική μέρα η Ράμπλα είναι γεμάτη με κόσμο και συνήθως οι τουρίστες είναι πολλοί περισσότεροι από τους ντόπιους. Μια βόλτα στην Ράμπλα θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το σημείο όπου θα πιεις καφέ…

Cafe de les delicies
Rambla del Raval 47
Ένα Μποέμ καφέ με βαριά και εντυπωσιακά έπιπλα και ξύλινα πατώματα που θα σε κάνει να ταξιδέψεις σε άλλη εποχή! Απόλαυσε το καφεδάκι σου με την ανάλογη μουσική και αν πας ζευγαράκι, ψάξε το… “κρυφό” δωμάτιο στον πάνω όροφο!

Cafe de l’opera
La Rambla 74
Μαζί με το Καφέ Ζυρίχη είναι τα πιο διάσημα καφέ της Βαρκελώνης. Πάρε θέση στα ξύλινα τραπεζάκια και mingle στους δεκάδες τουρίστες που θα πίνουν τον καφέ μαζί σου!

ΓΙΑ ΠΟΤΟ
Η βόλτα στις πολυσύχναστες γειτονιές θα είναι αποκαλυπτική για μπαράκια και μέρη όπου μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου το βράδυ. Ίσως η Μπαρτσελονέτα να τραβάει τα περισσότερα φώτα, ακόμη και τώρα που είναι χειμώνας, αλλά η Βαρκελώνη έχει πολλές γωνιές που θα λατρέψεις

La Vinya del Senyor
Plaça Santa Maria 5
Πρόκειται για τη Μέκκα του ισπανικού κρασιού. Το μόνο σίγουρο είναι πως στο ατμοσφαιρικό μαγαζί θα περάσεις πολύ ώρα επάνω από τον κατάλογο με τα 200 διαφορετικά κρασιά. Δοκίμασε τα καλύτερα ισπανικά του είδους, με συνοδεία μεσογειακών μεζέδων από ελαιόλαδο και παραδοσιακό ψωμί.

SHOPPING
El Corte Inglés
Είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης. Μπες και περιπλανήσου στα δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικών με διάφορα είδη προϊόντων, από ρούχα μέχρι και είδη σπιτιού.

GROC

Rambla Catalunya 100
Αν θέλεις να πάρεις ένα κοστούμι που δεν θα υπάρχει αλλού στην Ελλάδα, τότε στα GROC θα ανακαλύψεις τις δημιουργίες του πιο γνωστού σχεδιαστή της περιοχής Antonio Miro. Βέβαια παράλληλα με τις ανδρικές δημιουργίες δια χειρός Miro, θα βρεις και μια σειρά από έτοιμα ενδύματα γνωστών οίκων όπως Dolce & Gabbana

La Manual Alpargatera
Carrer d’Avinyo 7

Αν έχεις φίλους στην Βαρκελώνη, όλοι θα σου μιλήσουν για το μαγαζί αυτό. Είναι το σημείο πώλησης των πιο χρωματιστών, ιδιαίτερων και χειροποίητων εσπαντρίγιων, με διάσημες πελάτισσες μεταξύ των οποίων και η Catherine Zeta Jones.

Casa Gispert
Carrer Sombrerers 23,
Επειδή όταν ψωνίζεις στο εξωτερικό θέλεις να πάρεις και.. γεύσεις μαζί σου στην Ελλάδα, το Casa Gispert θα σε βοηθήσει. Ένα κατάστημα με ιστορία από το 1851, που επιβίωσε του Ισπανικού εμφυλίου και θα σου προσφέρει μια ατελείωτη ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων και λιχουδιών με ισπανική υπογραφή.

ΤRAVEL TIPS
– Αναζήτησε την πλατεία Καταλανίας. Θεωρείται το κέντρο της παλιάς πόλης αλλά αποτελεί και την καρδία των συγκοινωνιών ειδικότερα με λεωφορεία. Μερικοί από τις σημαντικότερους λεωφόρους της πόλης, όπως οι Passeig de Gràcia, Rambla de Catalunya, La Rambla, διέρχονται από την πλατεία. Από εκεί θα είναι το ξεκίνημα για κάθε σου εξόρμηση στην πόλη με συγκοινωνία! Εκεί θα βρείς και το Τουριστικό κέντρο πληροφοριών, για να σε κατατοπίσει για όλα τα αξιοθέατα της πόλης.

– Mind the bag! Προσοχή στους πορτοφολάδες, καθώς το πλήθος του κόσμου δίνει την κατάλληλη κάλυψη σε ελαφροχέρηδες. Όπως και οι ντόπιοι, όταν βρεθείς στις πολυσύχναστες Ράμπλα και Μπαρτσελονέτα, καλό είναι να είσαι αρκετά προσεκτική

– Μην ξεχάσεις! Μην φύγεις από την πόλη χωρίς να προμηθευτείς κρασί Rioja, τυπικό της περιοχής, turron (ένα είδος παστελιού), και φυσικά μοναδικές εσπαντρίγιες

 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε