Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Βρυξέλλες! Το κέντρο της Ευρώπης…

Βρυξέλλες! Το κέντρο της Ευρώπης…

Είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης και αυτός και μόνο είναι ικανός λόγος για να σε κάνει να επιθυμείς διακαώς να την επισκεφθείς.

Στο κέντρο της Ευρώπης είναι η πόλη που συνδυάζει υπέροχα το αναγεννησιακό στοιχείο, με τη σύγχρονη αισθητική και αρχιτεκτονική…

Το κέντρο των Βρυξελλών χωρίζεται σε δύο περιοχές. Η κάτω πόλη κατοικείτο από εργάτες και μετανάστες και περιλαμβάνει την παλιά πόλη του 17ου αιώνα, τη Μεγάλη πλατεία, καθώς και την κοσμοπολίτικη Πλατεία Μπροουκέρ και την ιστορική εργατική συνοικία Μαρόλ. Η ‘Ανω πόλη είναι μία κομψή συνοικία, η οποία περικυκλώνει το πάρκο Μπρίξελ.

Αξιοθέατα μεταξύ άλλων…
Η Μεγάλη Πλατεία – Grand Place

Mιλάμε για το σημείο όπου χτυπά η καρδιά των Βρυξελλών. Η Μεγάλη Πλατεία είναι σημείο αναφοράς για όσους επισκέπτονται τις Βρυξέλλες. Αρκετούς αιώνες μετά τη δημιουργία της, η πολύβουη πλακόστρωτη πλατεία συγκεντρώνει τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα της βελγικής αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα με ένα εκπληκτικό συγκρότημα φλαμανδικών αναγεννησιακών κτηρίων. Γύρω της είναι συγκεντρωμένα τα κτίρια των μεγάλων συντεχνιών της πόλης από την αναγεννησιακή επόχή.

Μανεκέν Πις

Ποτέ στο παρελθόν ένα συντριβάνι, αλλά κι ένα τόσο δα αγαλματάκι δεν έγιναν τόσο διάσημα. Το όνομά του σημαίνει αγοράκι που ουρεί… Είναι για τις Βρυξέλλες ό, τι η Φοντάνα ντι Τρέβι για τη Ρώμη ή τα λιοντάρια της πλατείας Τραφάλγκαρ για το Λονδίνο. Αυτό το αυθεντικό μπρούντζινο άγαλμα του Ζερόμ Ντικενουά του πρεσβύτερου τοποθετήθηκε το 1619, σχολιάζοντας με χιούμορ την έλλειψη πόσιμου νερού στην περιοχή. Κάθε φορά που η πόλη υποδέχεται αρχηγό κράτους – που γίνεται συχνά στην πρωτεύουσα της ΕΕ – το αγαλματάκι ντύνεται με την παραδοσιακή φορεσία του καλεσμένο. Για την Ελλάδα υπάρχει στολή τσολία!

Επισκέψου το πάρκο Σενκαντενέρ, όπου θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς το Βασιλικό μουσείο ιστορίας και τέχνης και το Στρατιωτικό μουσείο.

Καθεδρικός Ναός Αγίου Μιχαήλ και Αγίας Γουδούλης
Ο καθεδρικός του Αγίου Μιχαήλ και της Αγίας Γουδούλης είναι η μητρόπολη του Βελγίου. Αποτελεί το ωραιότερο σωζόμενο δείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής της Βραβάντης. Κάθε παράθυρό της είναι και ένα έργο τέχνης. Αξίζει να παρατηρήσεις το παράθυρο της Δευτέρας Παρουσίας και τον μπαρόκ άμβωνα.

Πλατεία Πετί Σαμπλόν
Οι όμορφοι κήποι σχεδιάστηκαν το 1890. Στα κιγκλιδώματα που τους περικλείουν, υπάρχουν 48 μπρούντζινα αγαλματίδια του Πολ Χανκάρ. Το κάθε ένα από αυτά συμβολίζει και μια διαφορετική μεσαιωνική συντεχνία της πόλης. Στο πίσω μέρος των κήπων υπάρχει ένα σιντριβάνι, το οποίο φτιάχτηκε για να τιμηθούν οι δούκες Εγμόνδος και Χορν. Αυτοί ήταν οι ηγέτες της Ολλανδικής εξέγερσης κατά της τυραννικής διακυβέρνησης του Ισπανού βασιλιά Φιλίππου του Β’. Απαγχονίστηκαν στη Μεγάλη πλατεία το 1568. Εκατέρωθεν της κρήνης υπάρχουν τα αγάλματα 12 επιφανών προσωπικοτήτων του 15ου και 16ου αιώνα, όπως του Μπερνάρ βαν Ορλί, του οποίου το βιτρό κοσμούν τον καθεδρικό ναό της πόλης, και του Γεράρδου Μερκάτορ, Φλαμανδού γεωγράφου, του οποίου ο χάρτης της υφηλίου αποτελεί τη βάση των περισσότερων σύγχρονων χαρτών.

Το Ατόμιουμ

Το Ατόμιουμ χτίστηκε για την παγκόσμια Έκθεση του 1958 και είναι το σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών όπως ο πύργος του ‘Αιφελ του Παρισιού ή το Κολοσσαίο της Ρώμης. Στα τέλη του 1950, καθώς η υφήλιος εισερχόταν στην εποχή των διαστημικών ταξιδιών, το σχέδιο του Αντρέ Ουότερκιν αποτελούσε τον τέλειο αντικατοπτρισμό της νέας εποχής. Το σιδερένιο άτομό του είναι μεγεθυνμένο 165 δισεκατομμύρια φορές. Καθεμιά από τις εννέα σφαίρες που το αποτελούν είναι ένα μουσείο με διάμετρο 18 μέτρα. Όλες οι σφαίρες συνδέονται με ανελκυστήρες.

Βελγικό κέντρο κινούμενων σχεδίων
Το μουσείο κινουμένων σχεδίων και κόμιξ αποτίνει φόρο τιμής στο πάθος των Βέλγων για τα κόμιξ – ή αλλιώς bandes dessinees – και στους πολλούς Βέλγους και ξένους καλλιτέχνες του είδους. Η συλλογή που κατανέμεται σε τρία επίπεδα, στεγάζεται σε ένα αρνουβό κτήριο του Ορτά. Σε μία από τις αίθουσες του μπορείτε να περιηγηθείτε στον κόσμο του Τεντέν και των Στρούμφ, οι δημιουργοί των οποίων ήταν Βέλγοι. Το μουσείο διοργανώνει εκθέσεις με έργα διάσημων καλλιτεχνών κόμιξ και επίσης, στεγάζει περίπου 6,000 αυθεντικά κλισέ, τα οποία εκτίθενται εκ περιτροπής, καθώς και ένα πολύτιμο αρχείο φωτογραφιών και χειροτεχνημάτων.

Μουσείο Ορτά

Ο αρχιτέκτονας Βίκτωρ Ορτά, σύμφωνα με πολλούς, θεωρείται ο πατέρας του κινήματος αρ νουβό. Η συμβολή του στην αρχιτεκτονική ανάπλαση των Βρυξελλών είναι αξιοσημείωτη. Το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο ιδιόμορφο ύφος του, στεγάζεται στην αναστηλωμένη οικία του, που σχεδίασε ο ίδιος μεταξύ 1898 και 1901.

ΦΑΓΗΤΟ
Μην αμελήσεις να δοκιμάσεις τις σπεσιαλιτέ του Βελγίου. Δεν είναι πολλές αλλά είναι χαρακτηριστικές. Μια βόλτα σε ώρα δείπνου θα σε πείσει πως οι Βέλγοι τρώνε μόνο μύδια! Είναι όντως η σπεσιαλιτέ σου. Αν λατρεύεις τα θαλασσινά, παράγγειλε τον… “κουβά” με τα αχνιστά μύδια και απόλαυσέ τον!

Αλλά εκτός από το gourmet μυδοπίλαφο, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τις πατάτες που πωλούνται στους δρόμους της πόλης. Είναι το… βέλγικο “βρώμικο” και σερβίρεται με μεγάλη ποικιλία σος!

Α… μην φύγεις από την πόλη χωρίς να προμηθευτείς τα απαραίτητα σοκολατάκια! Είναι απλά ακαταμάχητα!

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε