Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Βουδαπέστη! To μαργαριτάρι του Δούναβη

Βουδαπέστη! To μαργαριτάρι του Δούναβη

Το κλίμα των Χριστουγέννων επιβάλλει ρομαντικούς προορισμούς. Ένα τοπίο καταπράσινο με αναγεννησιακά κτίρια και ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Η Βουδαπέστη τα συνδυάζει όλα… Δεν είναι τυχαίο που την αποκαλούν το μαργαριτάρι του Δούναβη. Στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας είναι το αποτέλεσμα 3 διαφορετικών πόλεων: της Buda, της Pest και της Obuda.

Με επίκεντρο τον επιβλητικό Δούναβη, ο οποίος φυσικά και συγκεντρώνει μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και είναι χωρίς υπερβολή το κέντρο της ψυχαγωγίας, της τέχνης, του αθλητισμού, και της νυχτερινής ζωής της Ουγγαρίας. Διακρίνει την Βούδα από την Πέστη που ενώνει με έξι γέφυρες.

 


Πέστη. Η σύγχρονη πλευρά της πόλης

Στην ανατολική πλευρά, η Πέστη είναι μια συγχρονη ευρωπαική πόλη. Απ’ την πλευρά αυτή, δίπλα στο Δούναβη, ξεχωρίζει το εντυπωσιακότερο ίσως σύμβολο της Βουδαπέστης, το ουγγρικό Κοινοβούλιο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Μια βόλτα στην πολυσύχναστη λεωφόρο Αντράσυ θα σου αποκαλύψει την Όπερα, το μουσείο του τρόμου, την πλατεία των Ηρώων και τέλος το πάρκο (Varosliget). Στην πλατεία των Ηρώων δεσπόζει το μνημείο της Χιλιετίας με τα αγάλματα των αρχηγών των επτά φυλων Μαγυάρων που ιδρύσανε την Ουγγαρία τον 9ο αιώνα. Η πλατεία είναι η είσοδος για το πάρκο, ένα τεράστιο χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους της Βουδαπέστης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα επιβλητικό κάστρο και μια καταγάλανη λίμνη, που το καλοκαίρι προσφέρεται για ρομαντικές βαρκάδες και το χειμώνα μετατρέπεται σε παγοδρόμιο!

Αφού θα βρεθείς από την πλευρά της Πέστης, μην αμελήσεις να επισκεφθείς τον καθεδρικό ναό του Αγ. Στεφάνου, την μεγάλη κλειστή αγορά, αλλά και δεκάδες μουσεία. Η πόλη είναι πραγματικά ένας τόπος αμέτρητων μουσείων.



Βούδα με άρωμα μεσαιωνικό!

Στην απένατι πλευρά του Δούναβη είναι η Βούδα. Στους λόφους της θα συναντήσετε ατμόσφαιρα μεσαιωνική. Όσα πρέπει να επισκεφθείς βρίσκονται συγκεντρωμένα γύρω από το κάστρο, το παλαιότερο τμήμα του οποίου χτίστηκε το 14ο αιώνα. Θα διασκεδάσεις ιδιαίτερα στον λαβύρινθο του κάστρου, που σου δίνει την αίσθηση πως θα ξεπηδήσουν ιππότες και πριγκίπισσες.

Η Βουδαπέστη είναι διάσπαρτη με εντυπωσιακούς ναούς. Ένας από αυτούς, που σίγουρα θα απολαύσεις είναι ο Ναός του Αγίου Ματίας. Μπροστά από το ναό του Αγίου Ματίας βρίσκεται ο πύργος των ψαράδων, που ουσιαστικά είναι μια κλιμακωτή κατασκευή με επτά πύργους και πήρε το όνομά της από τη συντεχνία των ψαράδων που ήταν υπεύθυνοι να φυλάσσουν το τμήμα αυτό της πόλης.

Το νησί Μαργαρίτα

Μέσα στον ποταμό Δούναβη, που άλλωστε συγκεντρώνει και τους περισσότερους τουρίστες βρίσκεται το νησί Μαργαρίτα που πήρε το όνομά του από την πριγκίπισσα Margit, κόρη του βασιλιά Bela του Δ΄, η οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της εδώ στο παλιό μοναστήρι. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για ρομαντικές περαντζάδες στους υπέροχους κήπους.

Στα 2,5 χλμ. του νησιού υπάρχουν: Δομινικανική και Φραγκισκανική εκκλησία, το πηγάδι Bodor, το συγκρότημα Palatinus με πισίνες και θερμά ιαματικά νερά, ο πύργος της υδροδεξαμενής (ο εξώστης του προσφέρει πανοραμική θέα σε όλο το νησί), το Εκατονταετές Μνημείο (που υπενθυμίζει την ένωση των Buda, Obuda και Pest) και το θρυλικό ξενοδοχείο Danubius Grand Hotel Margitsziget.

To παλαιότερο κτίριο του νησιού είναι η εκκλησία του Αγ. Μιχαήλ, που χτίστηκε τον 11ο αι. Ο ευκολότερος τρόπος για να πάτε στο νησί είναι το λεωφορείο 26 από το σταθμό Nyugati, o πιο απολαυστικός με πλοιάριο και ο καλύτερος τρόπος περιήγησης γίνεται με ιππήλατη άμαξα.

 

Πάρκο των Αγαλμάτων
Με την πτώση του καθεστώτος, αποφασίστηκε να μετακινηθούν τα τεράστια αγάλματα της Κομμουνιστικής περιόδου σε ένα σημείο. Έτσι δημιουργήθηκε ένα εντυπωσιακό πάρκο με μεγάλα αγάλματα. Μπορεί να μην το δεις να… διαφημίζεται πολύ, μιας και θυμίζει μια άλλη εποχή, αξίζει όμως τον κόπο να κάνεις έναν περίπατο εκεί.


Η Μέκκα του Spa και των λουτρών

Αν θέλεις να απολαύσεις ένα χαλαρωτικό spa. Αν αγαπάς την αίσθηση των λουτρών στο σώμα σου, τότε η Βουδαπέστη είναι η κατάλληλη πόλη. Κάθε μέρα 70 εκατομμύρια λίτρα ιαματικών θερμών νερών, που προέρχονται από 118 φυσικές πηγές τροφοδοτούν τα δεκάδες spa και λουτρά της πόλης.

Δοκίμασε την ουγγρική κουζίνα
Κάθε χώρα έχει το δικό της στιλ στη μαγειρική. Όπως όμως και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προετοιμάσου για βαριά φαγητά, με σχετικά έντονες γεύσεις! Μερικές μόνο από τις κλασικές συνταγές που μπορείς να δοκιμάσεις είναι:
– Συκώτι πάπιας τηγανισμένο στο λίπος του (Libamaj Zsirjaban).
– Πικάντικο λουκάνικο (kolbasz).
– Μοσχάρι με πάπρικα (Belszinzelet Modra).
– Χοιρινή μπριζόλα με σάλτσα μανιταριών (Bakonyi Sertesborda).
– Παραδοσιακό μοσχάρι γκούλας με καυτή σάλτσα πάπρικας (Marhaporkolt Tarhonyaval).
– Ζήτησε παραδοσιακά σαλάμια. Η Βουδαπέστη διαθέτει αμέτρητη ποικιλία.

Smart Tip: Μην μπεις στον πειρασμό να φας κάτι γρήγορα στις γνωστές αλυσίδες fast food. Οι δεκάδες μπυραρίες που υπάρχουν στην πόλη έχουν πιο ωραίο και πιο φτηνό φαγητό.

Travel Tips
Αν και δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία πόλη που έχει την φήμη πορτοφολάδων και ελαφροχέρηδων, καλό είναι να έχεις το νου σου

Μην ενδώσεις σε διάφορους επιτήδειους που θα θελήσουν να κάνουν τον ταξιτζή. Δεν ξέρεις αν τελικά θα είναι πιο οικονομικός τρόπος μετακίνησης

Η Ουγγαρία έχει δικό της νόμισμα, το φιορίνι! Μην τρομάξεις λοιπόν όταν δεις τιμές δεκάδων χιλιάδων. 1 ευρώ ισούται με μόλις 350 φιορίνια.

Πρώτο σου μέλημα, μόλις φτάσεις στην πόλη είναι να αναζητήσει τα σημεία τουριστικών πληροφοριών. Υπάρχουν δεκάδες και θα σου δώσουν πολύτιμες πληροφορίες. Εκεί μπορείς να κλείσεις και εισιτήρια για την Όπερα ή τα διάφορα μουσεία που θέλεις να επισκεφθείς.

 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε