Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μαδρίτη! Ταξιδιωτικός οδηγός για όσους θέλουν να τη γνωρίσουν και έξω από το Μπερναμπέο….

Μαδρίτη! Ταξιδιωτικός οδηγός για όσους θέλουν να τη γνωρίσουν και έξω από το Μπερναμπέο….

Μια πόλη που αξίζει να επισκεφθείς μέσα στην άνοιξη, για να αποφύγεις την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, αλλά και το τσουχτερό κρύο του χειμώνα!

Είναι η πρωτεύουσα της Ισπανίας… αλλά και η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που τοποθετείται στο υψηλότερο υψόμετρο!

Η θερμοκρασία αυτή την εποχή είναι σε επίπεδα ανάλογα με της Ελλάδας, οπότε απλά πήγαινε με τα ρούχα που αγαπάς αυτή την περίοδο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών
Είναι η ακαδημία από την οποία αποφοίτησαν ο Νταλί και ο Πικάσο. Εκεί θα βρεις μεγάλη συλλογή των έργων της, όπως και εξαιρετικά σχέδια του Ραφαήλ και του Τιτσιάνο. Στο ίδιο κτίριο αναζήτησε την ιστορική συλλογή παλιών ζωγράφων όπως του Ρούμπενς και του Βαν Ντάικ. Μία ολόκληρη αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Γκόγια, πρώην διευθυντή της ακαδημίας. Εδώ εκτίθεται ο πίνακας του που απεικονίζει τον Μανουέλ Γκοντόι, ο Ενταφιασμός της σαρδέλας, το βλοσυρό Ψυχιατρείο και μία αυτοπροσωπογραφία του 1815.

Νουέστρα Σενιόρα δε λα Αλμουδένα (Καθεδρικός Ναός της Μαδρίτης)
Ο Καθεδρικός ναός της Μαδρίτης άρχισε να κατασκευάζεται το 1879, αλλά ολοκληρώθηκε μόλις το 1993 και στη συνέχεια καθαγιάστηκε από τον πάπα. Στη μακροχρόνια κατασκευή του – που διακόπηκε εντελώς κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου Πολέμου – συνέβαλαν αρκετοί αρχιτέκτονες.

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Πρόκειται για ένα από τους πιο αναγνωρίσιμους τόπους για τα μουσεία τέχνης στην Ευρώπη. Τα τρία πιο σημαντικά μουσεία που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσεις είναι:

Μουσείο Prado – Το πιο διάσημο είναι το μουσείο Prado, το πιο φημισμένο μέλος του χρυσού τριγώνου της τέχνης, γνωστό για τους εντυπωσιακούς πίνακες όπως του Diego Velazquez “Las Meninas” και του Francisco de Goya “La maja vestida” και “La maja desnuda”.

Thyssen Bornemisza Museum
– είναι δημιουργημένο από μία μίξη ιδιωτικής συλλογής έργων τέχνης

Reina Sofia Museum – Ο πολιτιστικός χώρος όπου θα θαυμάσεις ένα από τα πιο διάσημα έργα του Pablo Picasso, τη “Guernica”, αναρτημένη από τότε που επέστρεψε στην Ισπανία από τη Νέα Υόρκη πριν δύο δεκαετίες περίπου.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Η πρωτεύουσα της Ισπανίας έχει μια σειρά από εντυπωσιακά πάρκα που αξίζει να επισκεφθείς:
Βοτανικός κήπος – Μια βόλτα που θα σε συστήσει σε 30,000 διαφορετικά είδη δέντρων και φυτών απ’ όλο τον κόσμο. Οι διαφορετικοί τομείς είναι χωρισμένοι από εξαίσιους δρόμους και σε κάθε δέντρο όπως και φυτό υπάρχει κολλημένη ετικέτα με το όνομά και το είδος του.

Parque del Retiro
– Μια όαση στη μέση της πόλης που περιλαμβάνει 130 εκτάρια δασότοπου καλυμμένων με δέντρα (περισσότερα από 15,000 δέντρα). Το πάρκο επίσης περιέχει έναν ιδιαίτερο κήπο από τριαντάφυλλα.



Casa de Campo
– Στη δεξιά όχθη του ποταμού Manzanares στη δυτική Μαδρίτη, το Casa de Campo είναι το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης καλύπτοντας μία περιοχή γύρω στα 4.000 μέτρα. Ωραία ιδέα είναι να νοικιάσεις μια βαρκούλα και να κάνεις βόλτα στην τεχνητή λίμνη. Το πάρκο προσφέρει αθλητικές δραστηριότητες όπως κολύμπι και τέννις, αλλά και ένα ζωολογικό πάρκο στο βόρειο τμήμα.

Η μεσαιωνική της ιστορία χάρισε στην πόλη πολλές πλατείες που ο ανοιξιάτικος καιρός κάνει ιδανικές για περίπατο:
Πουέρτα δελ Σολ (Πύλη του Ήλιου) – Το κέντρο της Μαδρίτης και σημείο συνάντησης για Ισπανούς και τουρίστες επισκέπτες της πόλης είναι η πλατεία σε σχήμα ημισελήνου. Από εκεί θα ξεκινήσεις για μια σειρά από αξιοθέατα της πόλης. Μάλιστα η πλατεία θεωρείται και το “Μηδέν Χιλιόμετρο”, δηλαδή το κέντρο του τεράστιου οδικού δικτύου της Ισπανίας.

Πλάθα Μαγιόρ (Πλατεία Μαγιόρ) – Η Πλάθα Μαγιόρ είναι μία θαυμάσια πλατεία με μπαλκόνια, πυργίσκους, φεγγίτες και κάθετες στέγες. Έχει θεατρική ατμόσφαιρα και εμφανώς καστιλιάνικο χαρακτήρα. Το πιο εντυπωσιακό τμήμα των στοών είναι η Κάσα δε λα Παναδερία (αρτοποιείο). Η ανακαινισμένη πρόσοψή της είναι διακοσμημένη με συμβολικά έργα ζωγραφικής. Το έφιππο άγαλμα στο κέντρο παριστάνει τον Φίλιππο Γ’, ο οποίος διέταξε την κατασκευή της πλατείας. . Σήμερα, η πλατεία είναι γεμάτη υπαίθρια καφέ, ενώ κάθε Κυριακή φιλοξενεί την αγορά των συλλεκτών και το παζάρι που μπορεί να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αγορές παραδοσιακών προϊόντων.

Πλάθα δε Εσπάνια (Πλατεία)
– Το 18ο και 19ο αιώνα, η πλατεία καταλαμβανόταν από στρατώνες, οι οποίοι είχαν χτιστεί εδώ για να βρίσκονται κοντά στα Βασιλικά Ανάκτορα. Η Πλάθα δε Εσπάνια απέκτησε τη σημερινή της μορφή επί Φράνκο, όταν κατασκευάστηκε το ογκώδες Εδιφίθιο Εσπάνια. Όταν ολοκληρώθηκε, το 1957, απέκτησε το παρατσούκλι «Λα Χιράφα» (η καμηλοπάρδαλη), καθώς τότε ήταν το ψηλότερο οικοδόμημα από μπετόν στον κόσμο.

Πλάθα δε Τόρος δε Λας Βέντας – Είναι από τις πιο ωραίες και ιστορικές αρένες της Ισπανίας. Χτίστηκε το 1929 σε νεομουδέχαρ στυλ, για να αντικαταστήσει την παλιότερη αρένα της πόλης, που βρίσκεται δίπλα στην Πουέρτα δε Αλκαλά. Εδώ διοργανώνονται κορίδας (ταυρομαχίες) από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Τα αγάλματα έξω από την αρένα είναι μνημεία προς τιμήν δύο γνωστών Ισπανών ταυρομάχων, του Αντόνιο Μπιενβενίδα και του Χοσέ Κουβέρο. Δίπλα στην αρένα βρίσκεται το Μουσείο Ταουρίνο.

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Τα παραδοσιακά ισπανικά φαγητά είναι λίγο πολύ γνωστά. Αναζήτησε λοιπόν στις παραδοσιακές ταβέρνες την original paella, την tortilla, αλλά και την απολαυστική κρύα σούπα gazpacho. Κυκλοφορώντας στα σοκάκια και κυρίως στην Πλάθα Μαγιόρ ζήτησε σε κάποιο από τα Bar την σπεσιαλιτέ της πόλης. Σάντουιτς με τηγανητό καλαμάρι. Ιδανική συντροφιά για μια κρύα μπύρα.

Και φυσικά μην ξεχνάς να παραγγείλεις τις μικρές μπουκίτσες tapas μαζί με το κρασί σου. Δεν υπάρχει μπαράκι στην Ισπανία που να μην βρεις αυτά τα μικρά και πεντανόστιμα μεζεδάκια. Είναι ένα food trend που ξεκίνησε από το 19ο αιώνα! Άλλωστε και οι tapas ταβέρνες θα σε μεταφέρουν με την ατμόσφαιρά τους σε μια άλλη εποχή…

TRAVEL TIPS
Μια καλή ιδέα είναι να βγάλεις την κάρτα της πόλης με την οποία θα διευκολυνθείς στις μεταφορές, αλλά θα έχεις και παράλληλα εκπτώσεις σε εισιτήρια και εισόδους…

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε