Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Νάξος! Το μαργαριτάρι των Κυκλάδων…

Νάξος! Το μαργαριτάρι των Κυκλάδων…

Η Νάξος είναι ένα από τα πιο μεγάλα νησιά του Αιγαίου και ίσως το ιστορικότερο των Κυκλάδων. Μια επίσκεψη θα σου προσφέρει υπέροχα φυσικά τοπία, μοναδικές παραλίες και διασκέδαση, αλλά και μια ιστορία που το κάνει μοναδικό στην περιοχή του Αιγαίου.

 Με αμέτρητους αρχαιολογικούς χώρους για να θαυμάσεις μια σειρά από ευρήματα από την κυκλαδίτικη μέχρι την μεσαιωνική εποχή!

ΤΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
– Το Αρχαιολογικό Μουσείο: Με εκθέματα ανασκαφών, έργα της τέχνης και αντικείμενα καθημερινής ζωής από την προϊστορική περίοδο ως τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια (4η χιλιετία π.Χ.- 6ος αι. μ.Χ.). Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Εμπορικής Σχολής!

– Τα μουσεία της Απειράνθου: Το ιστορικό χωριό της Απείρανθου έχει τρία μικρά μουσεία αρχαιολογικό, γεωλογικό και λαογραφικό. Στο αρχαιολογικό μουσείο φιλοξενούνται προϊστορικά ευρήματα από ανασκαφές σε διάφορα σημεία κυρίως της Ν.Α. Νάξου

  
κάντε τώρα κράτηση για τη Νάξο

– Πορτάρα! Η μεγαλοπρεπής πύλη της Νάξου: Είναι το πιο κλασικό και αναγνωρίσιμο μνημείο του νησιού. Είναι κτισμένη στο νησάκι “Παλάτια”, στην άκρη του λιμανιού η γιγαντιαία και μεγαλοπρεπής πύλη αποτελεί μέρος ενός ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Κτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, την εποχή του τύραννου Λύγδαμι, όταν η Νάξος ήταν μεγάλο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο

– Ο παλαιόπυργος της Πλάκας! Αρχαίος ελληνικός πύργος, ανάμεσα στο χωριό Τρίποδες και την παραλία της Πλάκας. Ο θρύλος που τον περιβάλλει μιλάει για μία μάντισσα βασιλοπούλα που ζούσε σ’ αυτόν.

Άλλα αρχαιολογικά μνημεία
Ο Ναός της Δήμητρας από τον 6ο αιώνα π.Χ. το Ιερό του Διόνυσου στα Ύρια – το επίσημο ιερό του αστικού κέντρου της Νάξου – και οι Κούροι στο Φλεριό και τον Απόλλωνα, μεγαλοπρεπή αγάλματα από την κλασική εποχή που χρονολογούνται από τον 6ο και 7ο αιώνα π.Χ.

Μνημεία απότη Βυζαντινή εποχή

– Το κάστρο του Απαλίρου: Βρίσκεται στην κεντρική Νάξο, στην κορυφή απότομου βουνού. Κτίστηκε την βυζαντινή εποχή. Στους πρόποδές του, βρισκόταν η πρωτεύουσα της βυζαντινής Νάξου.

– Παναγία η Υψηλοτέρα: Είναι ένα μοναστήρια-φρούριο, κτισμένο ανάμεσα στο χωριό Γαλήνη και την θάλασσα. Η Παναγία η Υψηλοτέρα (πύργος της Υψηλής) ιδρύθηκε το 1600 από τον ορθόδοξο Έλληνα Ιάκωβο Κόκκο και αποτελούσε ορμητήριο και καταφύγιο των αγροτών της περιοχής, στον αγώνα κατά των Φράγκων.

  
κάντε τώρα κράτηση για τη Νάξο

– Το μοναστήρι και ο πύργος της Αγιάς: Η Μονή της Αγιάς είναι κτισμένη στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε υψόμετρο 220 μέτρων. Στο προαύλιό της υπάρχει πηγή που περιβάλλεται από πελώρια πλατάνια. Περίπου 150 μέτρα πάνω από την Μονή υψώνεται ο πύργος της Αγιάς (17ος αι.) που καταστράφηκε πρόσφατα από πυρκαγιά. Ο Πύργος είναι ορατός από τον παραλιακό δρόμο που συνδέει την Χώρα με τον Απόλλωνα (περίπου 6 χλμ. πριν τον Απόλλωνα).

Σημάδια της Ενετικής εποχής

Tο νησί διάνυσε μια μακρά περίοδο υπό Ενετική κατοχή. Οι Ευρωπαίοι κατακτητές άφησαν τα… πολιτισμικά τους σημάδια στην περιοχή με μια σειρά από πύργους και φυσικά το επιβλητικό κάστρο.

– Το Κάστρο: Εντυπωσιακό μνημείο που συνδέεται με την μακρόχρονη ενετική κυριαρχία (1204 – 1537). Βρίσκεται στον λόφο που αποτελεί την φυσική ακρόπολη της Χώρας. Το οικοδομικό αυτό σύνολο έχει την μορφή μεσαιωνικής πόλης με τους εξωτερικούς τοίχους των περιφερειακών σπιτιών να σχηματίζουν το τείχος του Κάστρου.ιαμορφωθεί κατάλληλα και είναι ανοιχτός στο κοινό.

Τέλος, οι περισσότεροι πύργοι που συναντάμε σήμερα είναι οι ενετικοί που συνδέονται με την περίοδο της φεουδαρχίας. Οι σημαντικότεροι μεσαιωνικοί πύργοι που διατηρούνται μέχρι τις μέρες μας είναι ο πύργος του Μπελόνια, κοντά στο χωριό Γαλανάδο, οι πύργοι του Γκρατσία και του Μαρκοπολίτη, στην Τραγαία, ο πύργος του Φραγγόπουλου, στο Κουρουνοχώρι, ο πύργος του Μπαρότση , στο χωριό Φιλώτι. Οι πύργοι είναι κτισμένοι με ναξιώτικη πέτρα. Δεν είναι ασβεστωμένοι ούτε έχουν κανένα άλλο επίχρισμα, πράγμα που τους κάνει να γίνονται ένα με το τοπίο.

Η λιτή, παραδοσιακή κουζίνα της Νάξου
Βασισμένη στα προϊόντα του νησιού και την λιτή κουζίνα των Κυκλάδων η κουζίνα της Νάξου έχει πολλές εκπλήξεις. Ζήτησε προβάτσες με χοιρινό, πάτουδο, ρόστο, κόκορα κρασάτο, παραδοσιακή τυρόπιτα, αρνάκι φρικασέ και για τους λάτρεις των θαλασσινών άφθονο φρέσκο ψάρι, αστακομακαρονάδες, μύδια σαγανάκι, καλαμάρι ψητό και πολλά άλλα που θα σας μείνουν αξέχαστα για την εξαιρετική ποιότητα και την νοστιμιά τους.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
Μοναδικό νησί στις Κυκλάδες για τα μνημεία της, τα εύφορα οροπέδια της, τα ορεινά της δώματα, κοιλάδες, ποτάμια με μικρούς καταρράκτες, ελαιώνες και αμπελώνες. Επίσης μην ξεχνάτε την επαφή με τους κατοίκους σε κάθε μέρος του νησιού, διαφορετικότητα από τόπο σε τόπο, σε καμία περίπτωση δε θα σας δημιουργήσει πλήξη!

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Από τον όρμο του Αγίου Γεωργίου, στη νότια πλευρά της Χώρας, μέχρι τον όρμο της Αγιασσού, στα νοτιοδυτικά της Νάξου, συναντάμε ατέλειωτες μαγευτικές αμμουδιές, την μία μετά την άλλη: ‘Αγιος Προκόπης, Αγία ‘Αννα, Πλάκα, Ορκός, Μικρή Βίγλα, Καστράκι, ‘Αλυκό, Πυργάκι. Από αυτές ο Άγιος Προκόπης και η Άγία Άννα έχουν μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με μαγαζιά κάθε είδους. Όλες οι υπόλοιπες παραλίες έχουν τουριστική υποδομή χωρις να έχουν μπει ακόμα στους έντονους ρυθμούς της τουριστικής ανάπτυξης.

  
κάντε τώρα κράτηση για τη Νάξο

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε