Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Παρίσι! Η πόλη των ερωτευμένων…

Παρίσι! Η πόλη των ερωτευμένων…

Η πόλη του φωτός. Ένα σημείο συνάντησης των απανταχού ερωτευμένων ανά την υφήλιο. Το Παρίσι είναι μια πόλη που κατορθώνει να μαγέψει με το γραφικό της χαρακτήρα και τα άπειρα αξιοθέατα.

Weather Tip! Στο Παρίσι κάνει αρκετό κρύο… Ντύσου καλά και δεν θα έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα. Μέσα στον Νοέμβριο δεν προβλέπεται η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τους 10oC κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Αξιοθέατα
Η Γαλλική πρωτεύουσα έχει μεγάλο αριθμό ιστορικών και θρησκευτικών κτηρίων, μουσείων, πάρκων και θεάτρων. Στο Παρίσι βρίσκονται περίπου 160 μουσεία, 200 μόνιμες εκθέσεις τέχνης (γκαλερί), 100 θέατρα, 600 κινηματογράφοι. Η προσφορά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει κονσέρτα, εκθέσεις, φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου, επιδείξεις μόδας αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις.

 

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΜΕΤΡΗΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Ένας απλός τουριστικός οδηγός θα σε πείσει και θα σε “ζαλίσει” Το Παρίσι βρίθει μουσείων και εκθεσιακών χώρων που καλύπτουν πληθώρα θεμάτων και ιστορικών περιόδων. Ανάλογα λοιπόν με τα ενδιαφέροντα του καθενός, το ταξίδι στην Πόλη του Φωτός, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό. Παρόλα αυτά μερικά από τα πιο διακεκριμένα μουσεία είναι:

Μουσείο του Λούβρου: Το παγκοσμίως γνωστό μουσείο του Λούβρου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 1793, περιλαμβάνει πάνω από 30.000 εκθέματα, από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα. Πριν γίνει μουσείο ήταν βασιλική κατοικία και σήμερα είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Παρισιού.
Travel Tip: Το Λούβρο είναι τεράστιο… καλό θα ήταν να αποφύγεις να επισκεφθείς όλα του τα εκθέματα. Πήγαινε προετοιμασμένη! Σημείωσε τις πτέρυγες που σε ενδιαφέρουν και επισκέψου μόνο αυτές, για να μην “φας” όλη σου τη μέρα και την ενέργεια στο Λούβρο. Μην αμελήσεις να συμπεριλάβεις βέβαια τη θρυλική Τζοκόντα, το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου και βέβαια τη Νίκη της Σαμοθράκης.

Το Μουσείο Ορσέ (Musée d’Orsay): Με θέα τον ρομαντικό Σηκουάνα, ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός ανακατασκευάστηκε το 1986 για να στεγάσει αντικείμενα γαλλικής τέχνης της χρονικής περιόδου 1848 – 1914! Φιλοξενεί μία πλούσια συλλογή ιμπρεσιονιστικών έργων, καθώς και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προσωρινές εκθέσεις.
Το κέντρο Ζορζ Πομπιντού (Georges Pompidou): Είναι μια ξεχωριστή εμπειρία από εκείνες που δεν θα περίμενες να έχεις σε ένα μουσείο. Η industrial αισθητική του ταιριάζει απόλυτα με τα εκθέματα σύγχρονης τέχνης να εντυπωσιάζουν

Το Γκραν Παλέ (Grand Palais): πρωτοάνοιξε στην παγκόσμια Έκθεση το 1900. Μέσα στο μουσείο βρίσκονται κυρίως πίνακες ζωγραφικής. Δίπλα, αλλά ενσωματωμένο στο μουσείο, βρίσκεται ένα δεύτερο Μουσείο, αυτό της Φυσικής Ιστορίας.

Το πάρκο της Βιλέτ: Μέσα βρίσκονται τα μουσεία της “πόλης της μουσικής” και της “Πόλης των επιστημών και βιομηχανίας” με την τεραστίων διαστάσεων κινηματογραφική αίθουσα Ζεόντ (οθόνη 1.000 μ²)

Το μουσείο Ροντέν: Είναι ένας από τους πιο διάσημους γλύπτες στον κόσμο. Ίσως να αναγνωρίζεις το άγαλμα με τον σκεπτόμενο άνθρωπο που αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του. Φρόντισε να πας στο μουσείο με καλό καιρό, να κάνεις βόλτα στο πάρκο του διατηρητέου σπιτιού και να δεις δεκάδες έργα του.

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Πόλης του Παρισιού
: Έχεις μια ιδιαίτερη σχέση με τον Σεζάν; Λατρεύεις τα έργα του Πάμπλο Πικάσο; Το μουσείο μοντέρνας τέχνης διαθέτει μια σημαντική συλλογή σύγχρονων δημιουργών που θα σε κάνουν να τα ξιδέψεις.

ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ο Πύργος του Άιφελ: Όταν σκέφτεσαι Παρίσι, τότε το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι ο Πύργος του Άιφελ. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1887 και ολοκληρώθηκαν το 1889. Στην αρχή είχε σχεδιαστεί για προσωρινή μόνο χρήση για την παγκόσμια έκθεση του 1889 αλλά ο τεράστιος και εκκεντρικός Πύργος εντυπωσίασε τόσο πολύ ώστε αποτελεί σήμερα σύμβολο τόσο του Παρισιού όσο και της Γαλλίας. Δέχεται πάνω από 6.000.000 επισκέπτες ετησίως, ενώ το 2002 συμπλήρωσε συνολικά 200.000.000 επισκέπτες από τότε που κατασκευάστηκε.
Travel Tip: Η ουρά για να ανέβεις στον Πύργο είναι τεράστια και θα σου πάρει πολύ χρόνο. Οπλίσου με υπομονή αν θέλεις να ανέβεις και να απολαύσεις τη θέα του Παρισιού.

Η Αψίδα του Θριάμβου (Arc de Triomphe): Με ύψος 50μ. και μήκος 45μ., κατασκευάσθηκε με εντολή του Ναπολέοντα. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1806 και η Αψίδα εγκαινιάστηκε το 1836 από τον βασιλιά της Γαλλίας Λουί Φιλίπ. Ψάξε στην Αψίδα για τις σκάλες που θα σε ανεβάσουν στην οροφή. Από εκεί θα απολαύσεις όλη την λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων…

Κατακόμβες. Αν έχεις ελαφρά κλειστοφοβία ίσως δεν είναι και η καλύτερη ιδέα. Οι υπόγειες στοές 3 χιλιομέτρων κάτω από την πόλη σε ένα τεράστιο υπόγειο νεκροταφείο που φιλοξενεί μεταξύ άλλων τον τάφο του Μαράτ και του Ροβεσπιέρου. Έχε υπόψη σου πως θα περάσεις 45 λεπτά για να δεις όλο το δίκτυο…

Τα ανάκτορα των Βερσαλιών. Το ιστορικό παλάτι όπου κυκλοφορούσε ο Λουδοβίκος με την Μαρία Αντουανέτα. Περιπλανήσου στις τεράστιες αίθουσες με τις υπέροχες τοιχογραφίες και τα πανάκριβα χρυσά και κρυστάλλινα αντικείμενα. Μπες στο αυτοκινητάκι και κάνε μια βόλτα στους απέραντους κήπους των Βρεσαλιών.

Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Élysées): είναι πιθανόν η πιο διάσημη λεωφόρος του κόσμου. Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα και το μήκος της τα 2 χιλιόμετρα, ξεκινά από την πλατεία Κονκόρντ (Place de la Concorde) και τερματίζει στην περιοχή Place Charles-de-Gaulle (Place de l’Étoile), όπου και η Αψίδα του Θριάμβου.


 

Η Παναγία των Παρισίων: Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας Των Παρισίων (Notre Dame de Paris) είναι ένας από τους αρχαιότερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης. Άρχισε να κτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1345. Μπες στον ναό και θα δεις πως η ιστορία του κλασικού μυθιστορήματος μοιάζει να ξυπνά μέσα από τα “τρομακτικά” αγάλματα και τις κατασκευές.


 

Η βασιλική της Ιερής Καρδιάς (Basilique de Sacré-Coeur): Στην πραγματικότητα πρόκειται για το μνημείο που ήρθε να σκεπάσει έναν τεράστιο τάφο, αλλά και μια απάνθρωπη κτηνωδία. Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία στον λόφο της Μονμάρτης, χτίστηκε στην ουσία επάνω από τα πτώματα εκατοντάδων Γάλλων που σκοτώθηκαν σε μια μάχη μεταξύ των Καθολικών και των Σοσιαλιστών. Άρχισε να χτίζεται το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1914.

Η Βασιλική του Σαν Ντενίς (Saint Denis): Βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Παρίσι στην περιοχή του Saint Denis. Το ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη εκκλησία είναι πως στο εσωτερικό της θα ανακαλύψεις έναν ολόκληρο κόσμο των βασιλικών οικογενειών της Γαλλίας. Στην πραγματικότητα η περιοχή είναι το βασιλικό κοιμητήριο, με αντικείμενα της βασιλικής οικογένειας και τους τάφους των βασιλιάδων της Γαλλίας.

Πάνθεον. Στην διάσημη συνοικία Quartier Latin δεσπόζει η εμβληματική εκκλησία που σήμερα αποτελεί το κοιμητήριο δεκάδων επιφανών ανδρών της γαλλικής ιστορίας. Η επιγραφή “Στους μεγάλους άνδρες που η πατρίδα αναγνωρίζει” προλογίζει τους τάφους των Βολταίρου, Ρουσό, Βίκτωρ Ουγκώ, Εμίλ Ζολά, Μαρί Κιουρί, Ζαν Ζορές κ.α.

ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ;
Μια βόλτα στην γαλλική πρωτεύουσα είναι απολύτως σίγουρο πως θα σου ξυπνήσει τον ποιητή μέσα σου. Τα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη βρίσκονται στο Παρίσι για να ικανοποιήσουν αυτή τη… δίψα σου για λογοτεχνία!

To Γαλλικό Εθνικό Θέατρο (Commedie française): Το Γαλλικό Θέατρο (Theatre français) είναι το εθνικό θέατρο με κλασσικό περιεχόμενο κυρίως. Ιδρύθηκε το 1680 και εκεί παίζονται κατεξοχήν τα έργα του Μολιέρου. Εκεί στα τέλη Νοέμβριου θα μπορέσεις να απολαύσεις το L’ecole des Femmes του Μολιέρου.

 

Η Όπερα του Παρισιού: Για όσους έχουν διαβάσει το Φάντασμα της Όπερας, μια περιήγηση στους αχανείς χώρους της όπερας του Παρισιού θα είναι από μόνη της μια εντυπωσιακή εμπειρία. Μην ψάξεις για υπόγεια και κρυμμένα δωμάτια… μπορεί και να υπάρχουν, αλλά δύσκολα θα σε αφήσουν οι υπεύθυνοι να το κάνεις!

Disneyland: Το μεγαλύτερο πάρκο των θρυλικών κινουμένων σχεδίων στην Ευρώπη που θα σε κάνει

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Batobus
: Ένας περίπατος στις όχθες του Σηκουάνα είναι πάντα τόσο ρομαντικός. Μην παραλείψεις να πάρεις και το γραφικό καραβάκι. Επίλεξε διαδρομή και δες όλη την πόλη μέσα από τον ποταμό… Μπορείς να το συνδυάσεις με την επίσκεψή σου στην Παναγία των Παρισίων, αφού το καραβάκι μπορεί να σε αφήσει στο νησάκι της διάσημης εκκλησίας.

Ποδηλατάδα στην πόλη: Εδώ και 4 χρόνια ο Δήμος του Παρισιού έχει γεμίσει τις γειτονιές με όμορφα ποδηλατάκια. Μπορείς να τα νοικιάσεις σε απίστευτα χαμηλή τιμή και να γυρίσεις με αυτά όλη την πόλη.
Smart Tip: Οι σταθμοί που κλειδώνουν τα ποδήλατα βρίσκονται σε κάθε τετράγωνο και ανά 500-600 μέτρα ο ένας από τον άλλο. Πιο είναι λοιπόν το μυστικό για να μην πληρώσεις περισσότερα από 1 ευρώ στο ποδήλατο; Μα φυσικά να αλλάζεις ποδήλατο ανά 20 λεπτά, που είναι και ο ελάχιστος χρόνος, αφήνοντας το ένα ποδήλατο στον επόμενο σταθμό και παίρνοντας ένα άλλο από εκεί…

Το δάσος της Βουλώνης: Βγαίνεις από το μετρό, κάνεις 10 βήματα και ξαφνικά βρίσκεσαι στη ζούγκλα. Το δάσος της Βουλώνης είναι εντυπωσιακό και γεμάτο πράσινο. Ιδανικό για βόλτα σε ηλιόλουστες ημέρες. Εντυπωσιακή είναι και η ποικιλία των λουλουδιών και φυτών από όλο τον κόσμο που συνήθιζαν να φέρνουν οι βασιλείς από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Μια βόλτα επίσης στο δάσος θα σου “εξιστορήσει” την ιστορία της γαλλικής αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΓΙΑ ΚΑΦΕ
Τα κλασικά καφέ της γαλλικής πρωτεύουσας έχουν όλα ένα χαρακτηριστικό χρώμα του Παρισιού. Τα καλύτερα σημεία για να απολαύσεις τον καφέ σου – ο οποίος καλύτερα να μην είναι καπουτσίνο γιατί δεν θα τον απολαύσεις όπως στην Ελλάδα – είναι χωρίς αμφιβολία η Μονμάρτη, η λεωφόρος Saint Germain και βέβαια το Quartier Latin.

CAFE DE FLORE
172 boulevard St-Germain,
Είναι το φημισμένο καφέ που σύχναζε ο Jean Paul Sartre και η Simone de Beauvoir. Διατηρώντας ένα υπέροχο 30’s στιλ, είναι μια καλή επιλογή για καφέ.

CAFE CARMEN
22 rue de Douai
Μετά από μια βόλτα στη Μονμάρτη και κατεβαίνοντας προς το σταθμό του μετρό Pigale, θα συναντήσεις μια έπαυλη η οποία είναι σήμερα ένα ατμοσφαιρικό cafe-restaurant με κλασική γαλλική κουζίνα.

ΓΙΑ ΠΟΤΟ
Αν θέλεις να νιώσεις τον παλμό της πόλης, τότε πρέπει να περάσεις από το Les Marais που είναι και το hotspot του κέντρου. Πολλά μικρά και μεγάλα μπαράκια και νέος κόσμος. Αλλιώς μπορείς να πιεις το ποτάκι σου στο quartier latin…

La Bellevilloise
Είναι το παλιό κτίριο του σωματείου των εργαζομένων. Σήμερα στους τεράστιους χώρους του φιλοξενείται bar, εστιατόριο και club, καθώς και χώρος έκθεσης που διοργανώνει πολύ συχνά μουσικά φεστιβάλ.

Moulin Rouge
Το θρυλικό καμπαρέ είναι περισσότερο ένα αξιοθέατο παρά χώρος διασκέδασης. Παρόλα αυτά μια βραδιά στο κέντρο με τον κόκκινο μύλο αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια μοναδική εμπειρία.

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ
Το καλό με τα εστιατόρια στο Παρίσι – όπως βέβαια και σε πολλές χώρες της Ευρώπης – είναι πως έχουν όλα κατάλογο έξω με τις τιμές και ειδικά πακέτα με πρώτο, κυρίως και επιδόρπιο. Μια βόλτα στο Quartier Latin θα σε βοηθήσει να βρεις εύκολα το εστιατόριο της επιλογής σου.

Baron Rouge
Κάνε μια γευστική δοκιμή τόσο σε τυπικά γαλλικά πιάτα, όσο φυσικά και στην τεράστια ποικιλία γαλλικών κρασιών. Φρόντισε να είσαι εκεί νωρίς γιατί τα λιγοστά τραπέζια γεμίζουν πολύ γρήγορα. Πάρε το γεύμα σου στα ψηλά τραπέζια από βαρέλι.

SHOPPING
Η χώρα των καλλυντικών και των μεγάλων οίκων μόδας σε περιμένει να την επισκεφθείς. Εκτός όμως από shopping σε ρούχα δεν θα πρέπει να παραλείψεις και μια βόλτα από καταστήματα ζαχαροπλαστικής, αλλά και τυριών που έχουν ξεχωριστό στιλ στην πόλη.

Champs Elysees
Ο διάσημος δρόμος του Παρισιού όπου έχει όλα τα επώνυμα καταστήματα. Μια βόλτα θα σε εντυπωσιάσει και θα σε κάνει να θέλεις να τα αγοράσεις όλα. Θα συναντήσεις το κατάστημα της Luis Vuitton, Guerlain, Sephora, Cartier κ.α.

Fromagerie Quatrehomme
Είναι το πιο διάσημο “τυροπωλείο”, κυρίως για το γευστικό beaufort του. Το κατάστημα που επισκέπτονται όλοι για να προμηθευτούν τα παραδοσιακά γαλλικά τυριά τους.

Christian Louboutin
19 rue Jean-Jacques Rousseau, 1er


 

Αν δεν λείπει από τη ντουλάπα σου μια γόβα με κόκκινη σόλα, δεν μπορείς να μην επισκεφθείς το κατάστημα του Christian Louboutin. Έστω κι αν δεν σκοπεύεις να αγοράσεις τίποτα.

Colette
213 rue Saint Honore
Είναι η πρώτη στάση για το Παρίσι, γιατί εκεί θα βρεις μια ποικιλία προσεκτικά διαλεγμένων ρούχων που δύσκολα υπάρχουν σε άλλα καταστήματα ρούχων.

Didier Ludot’s
20-24 galerie de Montpensier
Το κατάστημα με μοναδικά vintage κομμάτια μεγάλων οίκων. Μπορεί οι τιμές να μοιάζουν απαγορευτικές, όμως κάθε ένα κομμάτι είναι επιλεγμένο με ιδιαίτερη φροντίδα. Dior, Molyneux, Balenciaga, Pucci, Féraud και φυσικά Chanel, από τη δεκαετία των 20s και μετά.

Ζαχαροπλαστείο Pierre Hermé
72 rue Bonaparte 6e
Αυτό δεν είναι ζαχαροπλαστείο…. μοιάζει περισσότερο με κοσμηματοπωλείο. Κάθε πολύτιμο κομμάτι millfeuilles έχει την τιμητική σου θέση στις προθήκες της βιτρίνας. Μην παραλείψεις να πάρεις, εκτός από millesfeuilles, αφράτα και πεντανόστιμα μακαρόν.

Travel Tips
– Αγόρασε αμέσως κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Το μετρό της πόλης είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου με σχεδόν 200 σταθμούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα σε μεταφέρει παντού. Πάρε μια κάρτα 7 ημερών που θα σου κοστίσει πολύ φθηνότερα και θα σε απαλλάξει από το άγχος του εισιτηρίου.

– Αγόρασε τα εισιτήρια για τα μουσεία πριν τα επισκεφθείς! Επειδή οι ουρές στα διάφορα αξιοθέατα μπορεί να σε κουράσουν, φρόντισε να αγοράσεις τα εισιτήρια πριν φτάσεις στην πόρτα. Αναζήτησε το βιβλιοπωλείο κάτω από το Λούβρο όπου θα βρεις εισιτήριο τόσο για το μουσείο, όσο και για το παλάτι των Βερσαλιών

– Το ταξί δεν είναι επιλογή στην γαλλική πρωτεύουσα. Είναι πολύ ακριβό σπορ για να ξοδέψεις τα χρήματά σου σε αυτό.

 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε