Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Διακοπές στην Πάρο

Διακοπές στην Πάρο

Το νησί των Κυκλάδων που η διασκέδαση δεν σταματά. Ονειρεμένες παραλίες, ασταμάτητη νυχτερινή ζωή και θαλάσσια αθλήματα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Η ιστορία της Πάρου όμως εκτείνεται σε πέρατα των αιώνων μέχρι την προϊστορική εποχή. Διασκέδασε λοιπόν, μαθαίνοντας από την πλούσια ιστορία του νησιού…

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ
Το νησί δεν είναι μόνο γνωστό για τα καλοκαιρινά bar και τις παραλίες με τους εκατοντάδες λουόμενους. Το παριανό μάρμαρο ή αλλιώς «λυχνίτης», γιατί η διαδικασία εξόρυξης του γινόταν μέσα από βαθιές στοές υπό το φως των λύχνων. Στην εμπορία του μαρμάρου αυτού στηρίχθηκε η οικονομική ευμάρεια του νησιού σε όλες τις ιστορικές περιόδους, καθώς διέθετε ιδιαίτερη διαύγεια και διαφάνεια που επέτρεπε στο φως να φθάσει σε βάθος 3,5 εκατοστών (το αντίστοιχο πεντελικό επιτρέπει σε βάθος μόνο 1,5 εκατοστών).

Είναι το υλικό από το οποίο προέκυψαν αριστουργήματα της παγκόσμιας ιστορίας όπως η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης, η Νίκη της Δήλου, ο ναός του Απόλλωνα και ο θησαυρός των Σίφνιων στους Δελφούς, ο ναός του Δία στην Ολυμπία, ο ναός του Απόλλωνα στην Δήλο. Μπορείς λοιπόν να περιηγηθείς στα λατομεία του νησιού κοντά στο χωριό μαράθι και να ανακαλύψεις την ιστορία τους.

Αφού πέσει ο βαρύς ήλιος, μπορείς να περιπλανηθείς στο αρχαιολογικό πάρκο όπου βρίσκονται πολλοί αρχαίοι τάφοι διαφορετικού είδους από διαφορετικές εποχές. Σημαντικό εύρημα είναι ένας ομαδικός τάφος («πολυάνδριο») της γεωμετρικής περιόδου, που είναι και ο μοναδικός που έχει βρεθεί στο χώρο του Αιγαίου.

Ψηλά στον λόφο βόρεια της Παροικιάς εκτείνεται το Δήλιο που χτίστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα ένα λατρευτικό κέντρο προς τιμή του Απόλλωνα του Δήλιου. Στον χώρο του κέντρου αυτού υπάρχει ένας βωμός, ένας ναός αφιερωμένος στην αδελφή του Απόλλωνα, την Αρτέμιδα, και ένα μικρό μέρος για συμπόσια.

Στο λόφο της Αγίας Άννας που βρίσκεται νότια του παραλιακού δρόμου εντοπίστηκε λατρευτικό ιερό του Ασκληπιού, θεού της ιατρικής, που τοποθετείται χρονολογικά γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ. Στην ίδια περιοχή σώζονται και ερείπια από αρχαίο ναό του Πύθιου Απόλλωνα.

Ανατολικά της Μάρπησσας υψώνεται ο λόφος του Κεφάλου με το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (17ος αι.) στην κορυφή. Η ανάβαση από την Μάρπησσα στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (περίπου μισή ώρα) είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορίες που προσφέρει η Πάρος. Λίγο πριν φθάσουμε στην κορυφή, συναντάμε κατάσπαρτες πέτρες, υπολείμματα του ενετικού κάστρου και της κατεστραμμένης πολιτείας του Κεφάλου.

Ένα σημείο όπου βρέθηκε ο πειρατής Μπαρμπαρόσα κατέλαβε και κατέστρεψε το κάστρο που προάσπιζαν οι Ενετοί του Σομμαρίπα και τελείωσε την περίοδο της Ενετοκρατίας στο νησί. Ανάμεσα στα ερείπια του κάστρου συναντάμε ίχνη από δεκάδες κατεστραμμένα εκκλησάκια. Φτάνοντας στην κορυφή, μπορούμε να θαυμάσουμε το μοναστήρι με τις παλαιές εικόνες και το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την μαγευτική θέα προς την ανατολική πλευρά της Πάρου. Η μονή είναι ανοιχτή μόνο τις πρωινές ώρες, τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Η Πάρος είναι γεμάτη από εξαιρετικές παραλίες για όλα τα γούστα. Παραλίες για ηρεμία και χαλάρωση, αλλά και παραλίες με beach bars και έντονη διασκέδαση. Αναζήτησε μεταξύ άλλων την Αγία Ειρήνη, τις Κολυμπήθρες, τα Λιβάδια, τα Καμίνια και την Αλυκή. Πάντως εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι πως το νησί περιτριγυρίζεται από καταγάλανα νερά και παραλίες καθαρές και ιδανικές για μπάνιο.

Ο αέρας του Αιγαίου Πελάγους είναι δυνατός σχεδόν όλο το χρόνο και δίνει τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ που απαιτούν υψηλά μποφόρ. Wind Surf και kite surf είναι μόνο μερικές από τις εξαιρετικές δραστηριότητες στο νησί.

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε