Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πάσχα στον γραφικό Πόρο…

Πάσχα στον γραφικό Πόρο…

Μικρό και γραφικό το νησάκι του Σαρωνικού, που απέχει μόλις λίγες ώρα από την Αθήνα. Είναι ιδανικός προορισμός για ένα απολαυστικό διήμερο, αλλά και οικονομική και ρομαντική επιλογή για τις διακοπές του Πάσχα.

Προτίμησε το ιπτάμενο δελφίνι! Αποχωρίσου για λίγο το αυτοκίνητό σου και φτάσε με ταχύτητα στον Πόρο σε μία μόλις ώρα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το νησάκι του Πόρου είναι ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι, με γραφικά λευκά σπιτάκια περιμετρικά του λόφου μέχρι το εκκλησάκι της κορυφής.

Ξεκινώντας από την πλατεία Κορυζή κάνε μια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, στο οποίο εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από την Μυκηναϊκή ως και την Ρωμαϊκή εποχή. Άλλωστε ο Πόρος έχει πλούσια ιστορία, γνωστό ως Καλαυρία στον αρχαίο κόσμο και με ισχυρούς δεσμούς με την Αθήνα και την Πελοπόννησο.

Ο ναός του Ποσειδώνα είναι η απόδειξη αυτής της ιστορίας! Τα ερείπιά έγιναν και το τελευταίο μέρος που βρέθηκε ζωντανός ο Δημοσθένης, που αυτοκτόνησε στο νησί κυνηγημένος από τον Φίλιππο τον Μακεδόνα. Χτίστηκε γύρω στα 520 π.Χ., ήταν δωρικός περίπτερος με 6 κίονες στις μικρές πλευρές και 12 κίονες στις μεγάλες.

Στο νησί βρίσκεται και ένα αρχιτεκτονικό στολίδι του διάσημου αρχιτέκτονα Τσίλερ. Πρόκετια για τη συνεδριακή αίθουσα του Δήμου Πόρου, που αναπαλαιώθηκε το 2002 με στοιχεία ιδιαίτερης αισθητικής και σήμερα μπορεί και φιλοξενεί σημαντικά συνέδρια του Δήμου, οργανώσεων και άλλων ιδιωτικών φορέων.

Ανεβαίνοντας την καταπράσινη πλαγιά του νησιού, βρίσκεται το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα! Γραφικό και ξεχωριστό, αποτελεί δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Εκεί βρίσκεται και η φημισμένη για τις θεραπευτικές της ιδιότητες πηγή, από την οποία πήρε το όνομα της η Μονή!

Το νησί φιλοξενούσε στο παρελθόν τον Ρώσικο Ναύσταθμο που εφοδιάζε το στόλο του τον 19ο αιώνα. Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια του, αλλά και οι αποθήκες και οι φούρνοι για να ανεφοδιάζεται ο Ρωσικός Στόλος που έπλεε στα νερά του Αιγαίου. Οι Ρώσοι διατήρησαν την ιδιοκτησία μέχρι το 1900. Από το 1989, με υπουργική απόφαση, ο Ρωσικός Ναύσταθμος χαρακτηρίστηκε ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο, λόγω του μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, μια πολύ καλή βαρκάδα αποτελεί η επίσκεψη στο νησάκι Μπούρτζι με το μικρό κάστρο του, που κτίστηκε το 1827 από το Βαυαρό φιλέλληνα Κ. Έιντεκ, για την προστασία του λιμανιού. Βρίσκεται στον όρμο της Μονής κοντά στις ακτές της Πελοποννήσου. Ο… παραδοσιακός τρόπος να περάσεις στο νησάκι είναι κολυμπώντας – για όσους έχουν όρεξη να κολυμπήσουν στη θάλασσα από τώρα. Από το κάστρο του οι Ποριώτες έλεγχαν τα πλοία που ερχόντουσαν από την Ύδρα. Σήμερα είναι ακατοίκητο.

Κατάνυξη στο νησί

Μέρες που είναι αναζητάς ένα όμορφο και οικονομικό μέρος στην Ελλάδα για να γιορτάσεις το πάσχα. Οι λειτουργίες στο Μοναστήρι είναι εντυπωσιακές, ενώ ιδιαίτερη είναι και η περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής με τη συνάντηση των τέσσαρων επιταφίων, των ναών της πόλης, στην πλατεία Ηρώων όπου και ψάλλεται η ακολουθία του Επιταφίου.

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε