Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ταξίδι στην ιστορική Ρώμη! Όλα όσα πρέπει απαραιτήτως να επισκεφτείς…

Ταξίδι στην ιστορική Ρώμη! Όλα όσα πρέπει απαραιτήτως να επισκεφτείς…

Κι επειδή όποιον δρόμο και να πάρεις θα καταλήξεις στην πανέμορφη Αιώνια Πόλη, καλό είναι να ξέρεις ποια σοκάκια δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα.

Η ιταλική πρωτεύουσα μυρίζει ιστορία αιώνων και θα σε κάνει να τη λατρέψεις. Ζωντανή, φασαριόζα και πολύ “αλέγκρα” η Ρώμη είναι ιδανικός προορισμός για όλο το χρόνο.

Η Ρώμη είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι’ αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα και εξαιρετικής ομορφιάς μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη». Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από το 1980, καθώς και το ΒΑΤΙΚΑΝΟ.

 


Weather Tip
: Η Ιταλική πρωτεύουσα είναι πανέμορφη όλο το χρόνο. Μέσα στο Νοέμβριο θα μπορείς να μετακινηθείς στα σοκάκια της σε θερμοκρασίες μεταξύ 5oC και 17oC…

Μνημεία και αξιοθέατα
Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι ένας ενιαίος αρχαιολογικός χώρος με μνημεία από πολλές διάφορες ιστορικές περιόδους (αρχαιότητα, Μεσαίωνας, Αναγέννηση και μεταγενέστερα). Ορισμένα από τα σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα της Ρώμης είναι τα παρακάτω:

Το Κολοσσαίο

Επιβλητικό αμφιθέατρο της αρχαιότητας χωρητικότητας 50.000 θεατών. Μόλις περάσεις την είσοδο θα αισθανθείς σαν να περνάς τη μηχανή του χρόνου. Πάρε μια γεύση από τον τρόπο που παρουσίαζαν οι Ρωμαίοι τα φαντασμαγορικά – και απάνθρωπα βέβαια – θεάματά τους, αλλά και την βεβήλωση του μνημείου από τους Χριστιανούς για την κατασκευή του Ναού του Αγίου Πέτρου.

Απέναντι από το Κολοσσαίο, στη βόρεια πλευρά, βρίσκεται η Αψίδα του Κωνσταντίνου, αφιέρωμα στη νίκη που πέτυχε ο Κωνσταντίνος επί του Τραϊανού. Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται ο Παλατινός Λόφος. Ήταν ο τόπος ίδρυσης της πόλης και το μέρος όπου ανατράφηκαν ο Ρωμύλος και ο Ρώμος. Επιπλέον υπήρξε περιοχή όπου κατοικούσαν ο ρήτορας Κικέρωνας, ο λυρικός ποιητής Κάτουλλος και ο αυτοκράτορας Αύγουστος (στον Οίκο της Λυβίας). Εδώ βρίσκονται επίσης ο Οίκος των Φλαβίων (μία οβάλ κρήνη), ο Οίκος της Λιβίας (σώζονται τοιχογραφίες) και ο Ναός της Κυβέλης (κέντρο λατρείας της γονιμότητας

Το Πάνθεον
Ναός αφιερωμένος στους Θεούς της Αρχαίας Ρώμης, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κτίρια της αρχαιότητας. Η ενέργεια του ξεχωριστού τρούλου είναι πολύ έντονη ακόμη και σήμερα και παρά τις παρεμβάσεις των καθολικών στο εσωτερικό του.

Ρωμαική Αγορά (Forum Romanum)

Το κέντρο των δραστηριοτήτων της πόλης την εποχή της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας. Είναι εντυπωσιακός ο όγκος των αρχαίων που βρίσκεται περιμετρικά της διαδρομής μέσα από τη Ρωμαϊκά Αγορά. Εκεί βρίσκεται η Αψίδα του Σεπτίμιου Σεβήρου.

Καπιτώλιο, μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
Είναι το μνημειώδες κτίριο της δικτατορίας του Μουσολίνι που δεσπόζει στο τέλος της Αρχαίας Πόλης και από την επάνω εξέδρα της σου προσφέρει μια υπέροχη θέα της πόλης.

Καπέλα Σιστίνα
Ποιος δεν αναγνωρίζει το διάσημο έργο του Μιχαήλ Άγγελου που κοσμεί την οροφή του. Απόλαυσε ακόμη τις τεράστιες αναγεννησιακές τοιχογραφίες σε όλο το κτίριο.

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Μπαίνοντας στον ναό δεν μπορείς παρά να μείνεις άφωνος με τη χλιδή και τον πλούτο που συγκεντρώνει. Μαρμάρινοι τεράστιοι τοίχοι από άκρη σε άκρη και υπέρογκα αγάλματα. Εκεί διεξάγονται οι σπουδαιότερες παπικές λειτουργίες, καθώς χωράει πάνω από 60.000 πιστούς.

Καθεδρικός ναός Ρώμης (μητέρα εκκλησιών όλου του κόσμου)
Η εκκλησία αυτή είναι ο ‘Αγιος Ιωάννης του Λατεράνο. Σχεδιάστηκε τον 17ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Borromini πάνω στο σημείο όπου είχε χτίσει ο Κων/νος την πρώτη εκκλησία το 318μ.Χ. Τεχνικά ο ‘Αγιος Ιωάννης είναι η έδρα του Πάπα και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και όχι ο Αγ. Πέτρος στο Βατικανό, εξαιτίας της τοποθεσίας της εκκλησίας. Στην εκκλησία υπάρχουν δύο ασημένιες λειψανοθήκες, στις οποίες λέγεται ότι φυλάσσονται οι κάρες των Αγίων Πέτρου και Παύλου, των δύο ιδρυτών της εκκλησίας της Ρώμης

Σκαλινάτα
Η μεγαλοπρεπής σκάλα που συνδέει την Πιάτσα Ντι Σπάνια με ένα πλάτωμα μπροστά στην πρόσοψη της Γαλλικής Εκκλησίας Τρινιτά Ντει Μόντι, όπου είναι τοποθετημένος ο Σαλουστιανός οβελίσκος, με τον χριστιανικό σταυρό στην κορυφή του. Ανέβα μέχρι το τελευταίο σκαλί και η Ρώμη θα είναι στο… πιάτο σου!

Το μπαρόκ συντριβάνι Φοντάνα Ντι Τρέβι

Εκεί που περπατάς στα στενάκια της πόλης ξεπροβάλει μπροστά σου σαν… όαση! Είναι εντυπωσιακή και ίσως το πιο διάσημο συντριβάνι στον κόσμο. Ρίξε ένα κέρμα και ζήσε κι εσύ τη δική σου ιστορία σαν Μοντέρνα Σταχτοπούτα. Είναι το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ομώνυμη ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Βία Βένετο
Ο πιο λαμπρός δρόμος της πόλης τη δεκαετία του 50 και του 60, γιατί σ’αυτή σύχναζαν καλλιτέχνες και πλούσιοι. Σήμερα είναι στέκι των τουριστών, έχει υπέροχα καφέ με πολύχρωμες ομπρέλες, ωραία μαγαζιάκαι πολυτελή ξενοδοχεία των αρχών του αιώνα

ΠΑΜΕ… ΠΛΑΤΕΙΑ;

Πιάτσα Μπαρμπερίνι

Όπου βρίσκεται το συντριβάνι του Μπερνίνι, το συντριβάνι του Τρίτωνα, ενώ στη μια πλευρά της πλατείας βρίσκεται η αριστοκρατική κατοικία των Μπαρμπερίνι, μιας από τις ισχυρότερες οικογένειες της Ρώμης κατά την Αναγέννηση.

Πιάτσα Βενέτσια
Όπου βρίσκεται το ομώνυμο παλάτι και το Καπιτώλιο. Εκτείνεται σε δύο διαφορετικά κτίρια: το Palazzo Nuovo φιλοξενεί μία εξαιρετικά πλούσια συλλογή από Ρωμαϊκά γλυπτά (περιλαμβάνει την αυθεντική προτομή που έχει παραμείνει από το άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου); Το Palazzo dei Conservatori και Braccio Nuovo φιλοξενούν πιο αρχαία γλυπτά καθώς και αναγεννησιακή και μπαρόκ τέχνη.

Πιάτσα ντε λα ροτόντα
Είναι μια ακόμη από τις γραφικές πλατείες της πόλης, όπου σήμερα στεγάζει το Ιταλικό κοινοβούλιο.

Πιάτσα Ντελ Πόπολο
Η πλατεία του λαού, όπως υποδηλώνει το όνομά της συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες κόσμου καθημερινά. Στις άκρες της οι δίδυμες εκκλησίες Σάντα Μαρία ντέι Μιράκολι και Σάντα Μαρία ιν Μοντεσάντο.

Κάμπο ντε Φιόρι
Mεταξύ της Πιάτσας Ναβόνα και του Τίβερη, είναι το πιο συναρπαστικό τμήμα της αναγεννησιακής Ρώμης. Παλιότερα ήταν λιβάδι, σήμερα είναι μία πολύχρωμη αγορά με παραδοσιακή ατμόσφαιρα. Εδώ υπάρχει η Πόντε Φαμπρίτσιο, η παλιότερη γέφυρα του ποταμού (από το 65 π.Χ.). Στον Τίβερη θα δείτε ένα μικρό νησί με νοσοκομείο και εκκλησία, που χτίστηκε πάνω σε ερείπια ναού του Ασκληπιού.

Κατακόμβες
Οι κατακόμβες ήταν υπόγεια συμπλέγματα διαδρόμων και χτίστηκαν προκειμένου να φιλοξενούν τα πτώματα πεθαμένων οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να χτίσουν έναν τάφο υπέργεια. Οι πιο φημισμένες κατακόμβες είναι αυτές των Χριστιανών που βρίσκονται γύρω από τη Via Appia Antica. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν χρησίμευαν και ως τόπος κρυφής λατρείας του Χριστού από τους Χριστιανούς κατά τα χρόνια του εκδιωγμού.

Οργανωμένα tour σε όλη την πόλη
Περπατάς, περπατάς και νομίζεις πως δεν κάνεις τα… σωστά βήματα για να δεις τα πάντα. Κάθησε το μεσημεράκι για υπέροχο ιταλικό φαγητό, πιες το καφεδάκι σου και το απόγευμα ξεκίνα τον γύρο της πόλης με τα οργανωμένα City Tours. Πριν λοιπόν σουρουπώσει θα ακολουθήσεις ειδικό ξεναγό σε έναν περίπατο 3 ωρών που θα σου δώσει μια γρήγορη γεύση από όλα τα αξιοθέατα της Ρώμης. Από την Αρχαία και Παλιά Ρώμη, μέχρι το Γκέτο των Εβραίων και το Τραστέβερε.

Βίλα Μποργκέζε

Βόλταρε στους καταπληκτικούς κήπους και την εκπληκτική πινακοθήκη με τους ωραιότερους πίνακες των Ραφαήλ, Κανόβα, Καραβάτζιο, Τιασιανού και Ρούμπενς. Είναι ο πιο διάσημος πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της πόλης, όπου θα δεις τους σύγχρονους Ρωμαίους να κάνουν roller blade, ποδήλατο και jogging. Αν θέλεις μπορείς να περάσεις και από τον ζωολογικό κήπο ή να παρακολουθήσεις παιδικές ταινίες στο Cinema dei Piccoli. Δυστυχώς μεταγλωττισμένες στα ιταλικά.

Βόλτα με το τραμ
Είναι το δίκτυο που ενέπνευσε τον Frederico Fellini με τις κινηματογραφικές του δημιουργίες. Αν δεν θέλεις να μπεις στη σύγχρονη εκδοχή του, που αντικατέστησε τα κλασικά τετράγωνα βαγόνια, διάλεξε την κλασική γραμμή 3, από το Τραστέβερε. Διάσχυσε τον Τίβερη ποταμό και πέρασε μπροστά από το Κολοσσαίο, πριν φτάσεις στα πιο βόρεια προάστεια της πόλης. Άλλωστε με ένα εισιτήριο θα μπορείς να μπαίνεις και να βγαίνεις από το τραμ όποτε θέλεις…

 

ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΕΙΣ ΚΑΦΕ
Caffè S. Eustachio
Piazza S. Eustachio 82
Tel: +39-06-686.13.09
Δεν θα σε εντυπωσιάσει από την “μαρκίζα”! Όμως έχει τον πιο αρωματικό και γλυκό καφέ που δοκίμασες ποτέ. Δύο τραπεζάκια όλα κι όλα έξω από το κατάστημα, αφού οι Ρωμαίοι δεν συνηθίζουν να κάθονται με τις ώρες να πίνουν καφέ όπως εμείς. Μην ξεχάσεις φεύγοντας να ζητήσεις να σου κόψουν φρέσκο μυρωδάτο καφέ… για να θυμάσαι τη Ρώμη πίσω στην Ελλάδα.

GELATO DI SAN CRISPINO
Via della Panetteria 42, and via Acaia 56/56a
Η Ιταλία είναι τόσο διάσημη για το παγωτό, όσο η Ελλάδα για τον μουσακά. Κι στο San Crispino θα βρεις χειροποίητο πεντανόστιμο παγωτό σε άπειρες γεύσεις που δεν θα ξέρεις τι να διαλέξεις. Μάλιστα οι γεύσεις αλλάζουν από εποχή σε εποχή, αφού οι ιδιοκτήτες θέλουν να χρησιμοποιούν φρέσκα και μόνο φρέσκα, εποχιακά φρούτα!

Alfredo ed Ada,
Via dei Banchi nuovi 14, tel.066878842
Piazza Navona/ Campo de Fiori
Ένα γραφικό ιταλικό εστιατόριο που συστήνει το επίσημο site της πόλης. 60 χρόνια παράδοσης σε κλασικά ιταλικά πιάτα. Δομίμασε amatriciana, carbonara, κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα και βασιλικό και καλό παραδοσιακό ιταλικό κρασί.

Panattoni,
viale Trastevere 53/57, tel. 06/5800919 Pizza
Trastevere
Πίτσα θα βρεις σε κάθε γωνία της πόλης… όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα με τα σουβλάκια. Όμως αυτή είναι ίσως η πιο πολυσύχναστη πιτσαρία που μπορεί να σε παιδέψει για να βρεις τραπέζι, θα σε ανταμείψει όμως με την τραγανή υπέροχη πίτσα.

Harry’s Bar
Via Veneto
Tο πιο φημισμένο bar της πόλης…δεν υπάρχει καλλιτέχνης, πολιτικός, άνθρωπος των γραμμάτων και των τεχνών που να μην το έχει επισκεφθεί…διαθέτει και εστιατόριο με εκπληκτικά πιάτα και βέβαια live μουσική με συνοδεία πιάνου και παντός ρεπερτορίου…είναι ΜUST!

Αναλογικά με τη φήμη του είναι προσιτές οι τιμές!

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΤΟ
Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις κάποιο συγκεκριμένο bar για να πιεις το ποτό σου. Δύο είναι τα μέρη που πρέπει να κρατήσεις:

Piazza Navona

Το σημείο συνάντησης της Αιώνιας πόλης. Βρίσκεται στο κέντρο, ανάμεσα σε όλα τα αξιοθέατα και φυσικά το μέρος που θα βρεις να φας και να απολαύσεις το ποτό σου. Εκεί δεν θα χρειαστεί να ανησυχείς… πάντα θα βρεις κάτι ανοικτό, όποια ώρα της ημέρας και αν την επισκεφθείς.

Τραστέβερε

Είναι από τις πιο ζωντανές γειτονιές της πόλης και οι κάτοικοι της περηφανεύονται ότι αυτοί είναι οι ορίτζιναλ Ρωμαίοι. Στα ψηλά σπίτια με τις σοφίτες κυριαρχούν οι αποχρώσεις της ώχρας, ενώ τα σπίτια των διανοούμενων και καλλιτεχνών δίνουν μια μποέμικη νότα στην περιοχή. Τη μέρα είναι ήσυχο, ενώ το βράδυ σφίζει από νυχτερινή ζωή. Κάνε μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια και διάλεξε το μπαράκι που θα πιεις το ποτό σου.

ΓΙΑ SHOPPING
Υπάρχουν δύο δρόμοι που θα σε ξετρελάνουν. Άλλωστε μην ξεχνάς πως βρίσκεσαι στη Ρώμη, την πρωτεύουσα της Ιταλίας και της Υψηλής Ραπτικής.

– Via Condotti.
Για Glamour Window Shopping. Μπορεί να μην τα σηκώνει η τσέπη σου, όμως τα καταστήματα όλων αυτών των οίκων στη σειρά, είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο. Σημείωσε τι θα συναντήσεις:
DOLCE & GABBANA
Via Condotti 52, Rome (00 39 06 6992 4999; www.dolcegabbana.it).
GIORGIO ARMANI
Via Condotti 77, 00187 Rome (00 39 06 699 1460; www.giorgioarmani.com).
GUCCI
Via Condotti 8, 00187 Rome (00 39 06 678 9340; www.gucci.com).
PRADA
Via Condotti 92, 00187 Rome (00 39 06 6786 778; www.prada.com).
VALENTINO
Via Condotti 12 (00 39 06 678 3656; www.valentino.com).

-Via del Corso
Εδώ είναι που θα κάνεις τη βόλτα σου για να γεμίσεις τις τσάντες με ψώνια. Μαγαζιά με πολλές προσφορές και φτηνά ρούχα.

Ρούχα δεύτερης ευκαιρίας, αλλά όχι και κατηγορίας!
Υπάρχουν πολλά καταστήματα με παλιά ρούχα σε εξαιρετικές τιμές. Εκεί θα βρεις φόρμες και γραμμές άλλων δεκαετιών που θα δώσουν άλλο στιλ στο ντύσιμό σου. Σημείωσε τη λίστα με τα μαγαζιά και τις διευθύνσεις.
L’Usato
Address: Piazza Campo Dei Fiori, 14
Seconda Mano
Address: Via del Governo Vecchio, 85
Seconda Mano (2nd)
Address:Via della Lungara, 14
Sempre Verde
Address: Via del Governo Vecchio, 26
Abiti Usati
Address: Via del Governo Vecchio, 35
Mado
Address: Via del Governo Vecchio, 89A
Discount Alta Moda
Address: Via gesu e Maria, 16

Castel Romano Designer Outlet…
Βρίσκεται έξω απ’την πόλη και διαθέτει επώνυμα προιόντα με έκπτωση από 30 έως 70% ανάλογα την εποχή…υπάρχει shuttle bus για τη μεταφορά, το οποίο μπορείτε να κλείσετε στη reception του ξενοδοχείου σας τουλάχιστον μία μέρα πριν….

TRAVEL TIPS
Μια σειρά από πράσινα κιόσκια είναι διάσπαρτα σε όλο το ιστορικό κέντρο. Έχε τα μάτια σου ανοικτά για να βρεις και να λύσεις εκεί οποιαδήποτε απορία έχεις.

Η Ρώμη φημίζεται για τα υπέροχα δερμάτινα, αλλά και τις αποθήκες με Prada και Gucci σε απίστευτα καλή τιμή.

Καλό είναι να αφήσεις τα τακούνια στην Ελλάδα. Αυτή η συμβουλή ταιριάζει για κάθε ταξίδι, αφού θα χρειαστεί να περπατήσεις για να απολαύσεις τις ομορφιές κάθε τόπου. Πόσω μάλλον στην Ρώμη που είναι πλακοστρωμένη από άκρη σε άκρη, κάτι που θα δυσκολέψει τις μετακινήσεις σου, αν φορά ψηλοτάκουνα.

Αγόρασε μια κάρτα Μουσείου. Πρόκειται για εισιτήρια που επιτρέπουν την είσοδο σε πολλά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους μαζί. Για παράδειγμα η κάρτα των αρχαιολογικών χώρων του ιστορικού κέντρου θα σου επιτρέψει την είσοδο σε όλα τα μνημεία για 7 ημέρες.

Πρόσεξε τα ταξί “μαϊμού”! Θα συναντήσεις πολλούς “καλοθελητές” που θα αναπαραστήσουν το τον ταξιτζή. Αν δεν έχει το χαρακτηριστικό σήμα, αλλά και ταξίμετρο τότε καλύτερα να αρνηθείς ευγενικά

Μην ξεκινήσεις Δευτέρα πρωί για τα ψώνια σου; Τα καταστήματα στη Ρώμη είναι κλειστά Δευτέρα πρωί και Κυριακή. Τα ωράρια των καταστημάτων είναι συνήθως 9.30 με 13.00 και από τις 15.30 μέχρι τις 19.30.

 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε