Τρίτη, 7 Μαΐ
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη! Γνώρισε τη συμπρωτεύουσα από την αρχή

Θεσσαλονίκη! Γνώρισε τη συμπρωτεύουσα από την αρχή

Πάρε το τρένο και ξεκίνα για μια όμορφη διαδρομή. Και μην σου φαίνεται φτωχό ένα τέτοιο ταξίδι. Δεν ξέρεις τι μπορεί να ανακαλύψεις στην νύφη του Θερμαϊκού.

Τώρα που άρχισαν να πέφτουν τα πρώτα χιόνια η Θεσσαλονίκη μοιάζει με ιδανικό προορισμό. Η συμπρωτεύουσα διατηρεί πάντα μια ξεχωριστή γοητεία. Πόσω μάλλον μέσα στο φθινόπωρο και λίγο πριν τις γιορτές.

Τι μπορείς να δεις στη Θεσσαλονική
Ένα είναι σίγουρο. Οι περισσότεροι μπορεί να την έχουν επισκεφθεί, όμως λίγοι έχουν δει το ταξίδι αυτό σαν αναψυχή. Η Θεσσαλονίκη έχει πολλά μνημεία, μουσεία και αξιοθέατα που ίσως να αμέλησες όσες φορές βρέθηκες εκεί.
Μέσα σε ένα πρωινό θα μεταφερθείς από την αρχαία, στην βυζαντινή και την νέα ελληνική εποχή, περπατώντας στα σοκάκια της πόλης.



Ο Λευκός Πύργος
– Κτισμένος επί Βενετοκρατίας, περί το 1425, προς αντικατάσταση ενός παλαιότερου βυζαντινού πύργου, και ανακαινισμένος επί Τουρκοκρατίας, στα τέλη του 15ου αιώνα, πιθανώς, δεσπόζει στην παραλία με ύψος 33,90 μ. και διάμετρο 22,70 μ.. Αποτελούσε το νοτιοανατολικό πύργο της οχύρωσης της πόλης και σύμφωνα με περιγραφές περιηγητών, το θαλάσσιο τμήμα του, που κατεδαφίστηκε το 1867, είχε τρεις πύργους, από τους οποίους ο ανατολικός ήταν ο Λευκός Πύργος. Μέχρι τον 20ο αιώνα περιβαλλόταν από χαμηλό οκταγωνικό περίβολο, τμήμα του οποίου ήρθε στο φως, προσφάτως. Στην μακρά ιστορία του έχει αλλάξει πολλές φορές ονόματα και χρήσεις.

Ξεκίνησε από τον τον Λευκό Πύργο, και διασχίζοντας το πάρκο ΧΑΝΘ, θα συναντήσεις τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης:

Μουσείο για την Ιστορία και την Τέχνη της θεσσαλονίκης  –
Βρίσκεται μέσα στον Λευκό Πύργο. Το Μουσείο στεγάζει εποπτικό υλικό, μέσα από το οποίο παρουσιάζεται η Ιστορία της Θεσσαλονίκης από την Πρώιμη Βυζαντινή Περίοδο (300 μ.Χ.), έως την Άλωσή της από τους Οθωμανούς Τούρκους (1430 μ.Χ.).

Αρχαιολογικό Μουσείο – Επί της Λεωφόρου Στρατού, εγκαινιάσθηκε το 1962. Έργο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, πρόσφατα ανακατασκευάσθηκε με βάση όλες τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές, αλλά κράτησε το εξωτερικό κέλυφός του. Φιλοξενεί ενδιαφέροντα ευρήματα, κυρίως από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και των γειτονικών νομών, παρουσιάζοντας τον πολιτισμό της Μακεδονίας από τους Προϊστορικούς Χρόνους έως την Ύστερη Αρχαιότητα, μέσα από τις εκθέσεις: “Προϊστορική Μακεδονία”, “Προς την Γένεση των Πόλεων”, “Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π. Χ. έως την Ύστερη Αρχαιότητα”, “Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις”, “Ο Χρυσός των Μακεδόνων”.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού – Επί της Λεωφόρου Στρατού επίσης, έργο του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου, θεμελιώθηκε το 1989 και εγκαινιάσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1994. Πρόκειται για έναν επιστημονικό οργανισμό, με ευρύτερο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, που έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση, προστασία, μελέτη και προβολή έργων και αντικειμένων της παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής, μεσαιωνικής εν γένει και μεταβυζαντινής περιόδου, που προέρχονται κυρίως από το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας.

Μουσείο ιστορικής διαδρομής του εβραϊσμού της Θεσσαλονίκης – Η εβραϊκή κοινότητα ήταν ξεχωριστή και ιδιαίτερη στη συμπρωτεύουσα στις αρχές του περασμένου αιώνα. Το κτίριο στεγάζεται στην αγορά Μοδιάνο. Φιλοξενεί φωτογραφίες – μαρτυρίες – της Ιστορία της Θεσσαλονίκης και της κοινωνικής δράσης των Εβραίων σ’ αυτήν, αλλά και από το Ολοκαύτωμα.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη θα συναντήσεις πολλές και ενδιαφέρουσες εκκλησίες και ναούς. Χαρακτηριστική – και σημείο συνάντησης – είναι η Ροτόντα με το εντυπωσιακό στρογγυλό κτίριο της.

Αγία Σοφία – Είναι ο ιστορικός ναός, η μεγάλη εκκλησία των παλιών Θεσσαλονικέων. Κάνε τον κόπο να μπεις και να θαυμάσεις τα υπέροχα ψηφιδωτά το 9ου αιώνα, όπως την παράσταση της Αναλήψεως στον τρούλο και τις τοιχογραφίες των αρχών του 11ου αιώνα, που απεικονίζουν μοναχούς και τοπικούς αγίους.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Πάρε την οδό Βενιζέλου και παρατήρησε τα ξεχωριστά νεοκλασικά και άλλων αρχιτεκτονικών τάσεων κτίρια που είναι παρατεταγμένα εκεί. Θα σου αποσπάσουν σίγουρα την προσοχή κτίρια, απομεινάρια μιας εποχής που χαρακτηριζόταν από αρχιτεκτονική έμπνευση και υπέροχη αισθητική.
Πλατεία Αριστοτέλους
Μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της χώρας με στοές, καμάρες και όμορφες γωνιές. Είναι δημιούργημα της Επιτροπής Εμπράρ. Εκεί θα βρεις και κάποιο καφέ ή μεζεδοπωλείο για… γευστική στάση!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Κάθε πόλη που… σέβεται τον εαυτό της έχει ένα κομμάτι της λεγόμενης παλιάς πόλης! Ένα flashback στο παρελθόν της με αμέτρητα σημεία για περίπατο. Κτισμένη ψηλά, μέσα σε τείχη. Περπάτησε στα στενά, λιθόστρωτα δρομάκια, επισκέψου τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μοναστήρια, και ζήσε στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής! Ευκαιρία να απολαύσεις μια παραδοσιακή μπουγάτσα με θέα όλη την πόλη!

ΓΙΑ ΠΟΤΟ

Vogue Club
26ης Οκτωβρίου 23 – περιοχή Σφαγείων
Τεράστιος χώρος και φουτουριστική διακόσμηση. Το απόλυτο hotspot για να βγεις και να διασκεδάσεις. Εκτός από progressive μουσικές επιλογές, συχνά θα βρεις live εμφανίσεις από ανερχόμενα συγκροτήματα.

Monroe Bar
Βενιζέλου 17
Ωραία διακόσμηση και θεματικές βραδιές έχουν κάνει το Bar ένα από τα πιο διάσημα του κόσμου. Κάθε Τετάρτη μπορείς να απολαύσεις τους Blow Live, τις Πέμπτες το μαγαζί μεταμορφώνεται σε house στέκι, ενώ κάθε Κυριακή τη σκυτάλη αναλαμβάνει το συγκρότημα 48 Ώρες

Omilos
Μεγάλου Αλεξάνδρου 12 (Παραλία)
Μετά από μια βραδινή βόλτα στην Παραλία, τα βήματά σου θα σε οδηγήσουν στον ανανεωμένο Omilo. Ένας μεγάλος χώρος να απολαύσεις το ποτό σου με ανεβαστική μουσική.

The Real Rock n’ Rolla
Βαλαωρίτου 31
Αν πάλι ψάχνεις κάτι πιο εναλλακτικό, τότε το The Real Rock n’ Rolla είναι η επολογή σου. Πρόκειται για ένα bar που προτάσσει τον εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης, αγαπάει τα groovy, new funk, new jazz και British rock ακούσματα και όλα αυτά σε ένα άκρως industrial περιβάλλον.

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ

Μόλυβος
Ίωνος Δραγούμη 31 & Καποδιστρίου 1
Όποιον και να ρωτήσεις για ένα καλό εστιατόριο σε καλή τιμή θα σου πει τον Μόλυβο. Με ζεστό και προσεγμένο εσωτερικό, θα βρεις παραδοσιακά πιάτα αλλά πιο σύγχρονες επιλογές που θα σε ικανοποιήσουν

Habanera All Day Carribbean-Bar Restaurant
Γ. Παπανδρέου 29
Θα καταλάβεις από το πρώτο λεπτό το ύφος του συγκεκριμένου εστιατορίου. Πολύχρωμο κουβανέζικο χρώμα και μυρωδιές. Και μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα υπέροχα cocktail που σερβίρονται.
Σουβλάκι: Ντερλικατέσεν
Κούσκουρα 7
Αν πάλι θέλεις ένα νόστιμο σουβλάκι στα γρήγορα σταμάτησε στο Ντερλικατέσεν και απόλαυσε το πιο διάσημο σουβλάκι στην συμπρωτεύουσα.

ΓΙΑ ΜΕΖΕ
Ωκεανίς – παραλία Νέας Κρήνης, Νικ. Πλαστήρα 49
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεσαι και δεν μπορείς να μην καθίσεις για ένα αρωματισμένο με γλυκάνισο τσιπουράκι! Το ουζομεζεδοπωλείο Ωκεανίς είναι μια καλή στάση στην παραλία Νέας Κρήνης λίγο πιο έξω από την πόλη.

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε