Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Φωτιά στην Αττική: Ενώνονται όλες οι δυνάμεις για το πιο κρίσιμο βράδυ – Συνεχείς αναζωπυρώσεις και αγωνία [pics, vids]

Φωτιά στην Αττική: Ενώνονται όλες οι δυνάμεις για το πιο κρίσιμο βράδυ – Συνεχείς αναζωπυρώσεις και αγωνία [pics, vids]

– Η φωτιά στην Αθήνα, χωρισμένη σε τρία μέτωπα, συνεχίζει να κατακαίει για πάνω από 24 ώρες τα πάντα στο πέρασμα της
– Όλες οι δυνάμεις ενώνονται για την φωτιά στην μεγαλύτερη προσπάθεια κατάσβεσης καθώς το βράδυ της Δευτέρας (14.08.2017) είναι το πιο κρίσιμο
– Η φωτιά “φουντώνει” ενώ αύριο αναμένεται να πνέουν δυνατοί άνεμοι στην Αττική – Εκφράζονται φόβοι πως αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά θα οδηγηθούμε σε έναν πραγματικό όλεθρο στην Αττική
– Μάχη με τον χρόνο δίνει η Πυροσβεστική με τα εναέρια μέσα ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν τη φωτιά στο πιο επικίνδυνο μέτωπο, στο Καπανδρίτι
– Σε απελπιστική κατάσταση είναι οι κάτοικοι των περιοχών – Κάνουν έκκληση για πόσιμο νερό και φαγητό
– Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Καπανδρίτι, Κάλαμος, Βαρνάβας
-Συγκλονιστικές εικόνες και βίντεο από τις πυρκαγιές

Άνιση μάχη με τις φλόγες δίνουν εδώ και περισσότερο από 24 ώρες Πυροσβέστες και εθελοντές. Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Αττική παραμένει ανεξέλεγκτη ενώ οι Αρχές ενώνουν τις δυνάμεις τους για τις πιο κρίσιμες ώρες. Τα εναέρια μέσα δίνουν μία πρωτοφανή μάχη με το χρόνο. Θέλουν να περιορίσουν την μεγάλη φωτιά στο Καπανδρίτι, πριν “πέσει” ο ήλιος.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση παίρνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από αέρος, επιχειρούν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά:

  • πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair,
  • τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky ,
  • δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK).

Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τις περιοχές που φλέγονται. Πρόκειται για τις δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα. Κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών. Και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός της γραμματέας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας τη δημοτική ενότητα Καλάμου και τη δημοτική ενότητα Καπανδριτίου του δήμου Ωρωπού, καθώς και τη δημοτική ενότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13-08-2017.

Συμβουλές προς τους πολίτες

Επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών. Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε.

Έκκληση για πόσιμο νερό και ψωμί

Τρία είναι τα μέτωπα της φωτιάς που κατακαίει την Αττική το τελευταίο εφιαλτικό 24ωρο. Και ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν προς το καλύτερο, μια αναζωπύρωση στο Καπανδριτι το μεσημέρι της Δευτέρας λίγο πριν τις 17:00 σήμανε νέο συναγερμό στην Πυροσβεστική. Οι κάτοικοι των περιοχών που καίγονται είναι σε απελπιστική κατάσταση. Μέσω των social media κάνουν έκκληση για πόσιμο νερό και ψωμί για να καταφέρουν να επιβιώσουν.


Η “γραμμή άμυνας”

Το Μικροχώρι και το Μετόχι, είναι η «γραμμή άμυνας» των δυνάμεων πυρόσβεσης, που δίνουν τιτάνια μάχη για να εμποδίσουν περαιτέρω επέκταση της μεγάλης πυρκαγιάς και να αποτρέψουν έναν πραγματικό όλεθρο για την Αττική. «Είναι πολύ κρίσιμη ώρα- δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Ο ίδιος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

https://youtu.be/NRr_BQ8s0H8

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι  είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ» τόνισε. Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί. Στόχος είναι να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι. Σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Όλα θα κριθούν από το σημερινό βράδυ

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική. Και αυτό γιατί αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων. Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στην φωτιά του Βαρνάβα, καθώς και στο Σέσι Γραμματικού. Εκεί φαίνεται πως η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι που η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.

Η φωτιά πάντως είναι εκτός ελέγχου, καθώς, εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο. Σε συνδυασμό της μεγάλης θερμότητας που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.

“Πνίγεται” η Αθήνα

Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική. Νωρίτερα, εκκενώθηκε το Μοναστήρι της Αναλήψεως στο Καπανδρίτι. Οι κάτοικοι αλλά και οι αρχές απευθύνουν έκκληση για νερό και καλούν όσου δήμους μπορούν να στείλουν και άλλες υδροφόρες. Οι φλόγες συνεχώς φτάνουν στις αυλές σπιτιών που είναι διάσπαρτα σε αυτές τις περιοχές και κάτοικοι και πυροσβέστες δίνουν μάχη να τα σώσουν.

“Κάηκαν σπίτια”

«Η φωτιά στον Κάλαμο εκδηλώθηκε χθες, στις 16.10, ήταν σε περιπολία το κλιμάκιο της πυροσβεστικής στην περιοχή αλλά ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση στο να έρθουν τα εναέρια μέσα και στο να φθάσουν οι υδροφόρες από την Περιφέρεια, επίσης κόπηκε στην περιοχή το ρεύμα και δεν υπήρχε ρεύμα στα αντλιοστάσια για να λειτουργήσουν οι κρουνοί» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ωρωπού Κώστας Δέδες. «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάηκαν πολλά σπίτια, υπάρχουν βλάβες σε αντλιοστάσια, κάηκαν μετασχηματιστές της ΔΕΗ και καλώδια, υπάρχουν αυτή την ώρα συνεργεία της ΔΕΗ για αποκατάσταση των ζημιών».

«Υπήρχαν πολλές φωτιές που τις προλάβαμε, τη χθεσινή φωτιά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε να την προλάβουμε και από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» σημείωσε ο κ. Δέδες και πρόσθεσε πως «όλα τα συνεργεία του δήμου εργάζονται από χθες για αποκατάσταση των ζημιών».

Στην μάχη της κατάσβεσης συμμετέχει ενεργά και ο στρατός. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Τη νύχτα η φλόγες έγλειψαν τα στρατόπεδα της περιοχής με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να χρειαστεί να μεταφερθούν ευαίσθητα υλικά.

Στην περιοχή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα επιίνδυνη και έχει απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων στο δρόμο, ειδικά κοντά στο στρατόπεδο και στον δρόμο προς την παραλία Βαρνάβα. Δείτε εδώ την ανακοίνωση για τις διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη, προς Βαρνάβα, Σέσι και Καπανδρίτι.

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπρησμό, καθώς όπως αναφέρουν ακούστηκαν πολλές εκρήξεις. Δυστυχώς η πυρκαγιά, εξελίχθηκε με πολύ γρήγορο ρυθμό. Πολλά ήταν τα σπίτια που κάηκαν ολοσχερώς, τουλάχιστον πέντε σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές, ενώ ακόμη περίπου δέκα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στην περιοχή επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο και δεκάδες εθελοντές και οχήματα των τοπικών δήμων.

Συνεχώς οι δυνάμεις ενισχύονται από τους γύρω νομούς. Από τις 06:20 τόσο αεροσκάφη, όσο και ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρίψεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ – Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις