Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

14.711 νεκροί παγκοσμίως από τη νέα γρίπη

ΦΩΤΟ ΕUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΕUROKINISSI

Σημαντική επιβράδυνση παρουσιάζει η εξάπλωση της νέας γρίπης σε όλο τον κόσμο.

Η πανδημία της γρίπης Η1Ν1, της οποίας η εξάπλωση επιβραδύνθηκε σημαντικά στο βόρειο ημισφαίριο, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 14.711 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο από την εμφάνιση της τον Μάρτιο/Απρίλιο του2009, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). 

“Από τις 24 Ιανουαρίου του 2010, περισσότερες από 209 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν αναφέρει εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης H1N1, και ανάμεσα τους τουλάχιστον 14.711 θανάτους, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Ο ιός που προήλθε από χοίρους, πτηνά και ανθρώπους, προκάλεσε τουλάχιστον 569 νέους θανάτους σε μία εβδομάδα, ελαφρά λιγότερους από την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιβράδυνση που διαπιστώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. 

Η γρίπη, που έφθασε στην κορύφωση τον Οκτώβριο-Νοέμβριο στις περισσότερες χώρες της βόρειας εύκρατης ζώνης, ωστόσο, εξακολουθεί να εξαπλώνεται “ενεργά” στη Βόρεια Αφρική, σε ορισμένες περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και στη νότια και ανατολική Ασία, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία έκθεσή του. 

Η μετάδοση είναι “ενεργή και γεωγραφικά εκτεταμένη” στο Μαρόκο, την Αλγερία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες της περιοχής έχουν περάσει την κορύφωση της εξάπλωσης τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο. 

Στην Ευρώπη, μερικές χώρες όπως η Αυστρία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σλοβακία και η Ρωσία σημείωσαν μια «μικρή αύξηση» της γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων, αν και τέτοιες περιπτώσεις παραμένουν σε επίπεδα πολύ κάτω από την κορύφωσης της δραστηριότητας, υπογραμμίζει περαιτέρω ο ΠΟΥ. 

Σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν καταγραφεί “τουλάχιστον 3.429 θάνατοι ” από την εμφάνιση της νόσου, που κηρύχθηκε πρώτη πανδημία άτυπης γρίπης του αιώνα, στις 11 Ιουνίου. 

Τέλος, οι περιοχές της Άπω Ανατολής, της Ασίας και του Δυτικού Ειρηνικού έχουν καταγράψει συνολικά 2981 θανάτους.

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε