Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λιακάδα 24 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

2 εκατ. έλληνες έχουν χάσει τον ύπνο τους λόγω κρίσης!

2 εκατ. έλληνες έχουν χάσει τον ύπνο τους λόγω κρίσης!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 16.05.2011 | 16:16
Πρώτη δημοσίευση: 16.05.2011 | 16:11

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν «χάσει τον ύπνο τους», λόγω της οικονομικής κρίσης. Ανάμεσά τους και 2 εκατομμύρια έλληνες.

Το 2009, στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε αύξηση κατά 30% των επισκέψεων σε γιατρούς, κυρίως για αϋπνία. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται στην Ελλάδα, κυρίως από ανέργους ηλικίας 35 με 55 χρόνων.
Συνολικά, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν διαταραχές στον ύπνο τους.

«Το πρόβλημα των διαταραχών στον ύπνο είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Οι επιπτώσεις τους έχουν σοβαρότατες συνέπειες στη ζωή του ανθρώπου με άμεσο αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (ΙΕΑ), καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης, με αφορμή το 37ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας, που ξεκινά αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Η πιο συχνή διαταραχή του ύπνου είναι η αϋπνία. Ποσοστό 14% του πληθυσμού υποφέρουν από τον εφιάλτη της χρόνιας αϋπνίας, ακολουθεί το σύνδρομο άπνοιας - υπόπνοιας ύπνου, που ταλαιπωρεί 4% των ανδρών και 2% των γυναικών και αποτελεί την πιο συχνή οργανική αιτία υπνηλίας με σημαντικότερη επίπτωση του συνδρόμου τον αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων», σημείωσε η δρ Αναστασία Αμφιλοχίου, πνευμονολόγος, διευθύντρια της Μονάδας Μελέτης στο Σισμανογλειο Γενικό Νοσοκομείο.

Σε έρευνα, που διεξήχθη από τη Μονάδα Ύπνου του Σισμανογλείου Νοσοκομείου με ερωτηματολόγια σε πάσχοντες από με σοβαρή άπνοια, 60% παραδέχτηκαν υπνηλία στην οδήγηση, ενώ 15% είχαν τροχαίο ατύχημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπνηλία προκαλείται και από την ανατροπή, που επέφερε η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας στη ζωή του ανθρώπου τις τελευταίες δεκαετίες, ανάπτυξη που έχει οδηγήσει τον άνθρωπο στο να να κοιμάται λιγότερο, απ΄όσο χρειάζεται.

«Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι άνθρωποι σήμερα, κοιμούνται 1½ ώρα λιγότερο, από όσο 100 χρόνια πριν» ανέφερε ο γγ της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Λευτέρης Θηραίος, σημειώνοντας ότι έτσι έχει αναπτυχθεί ένα παγκόσμιο «χρέος ύπνου», με πολλαπλές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Από την κορυφή στην κρίση! Όλη η διαδρομή της αυτοκρατορίας ¨Καλογήρου” μέχρι το κλείσιμο και τα χρέη [vid] Από την κορυφή στην κρίση! Όλη η διαδρομή της αυτοκρατορίας ¨Καλογήρου” μέχρι το κλείσιμο και τα χρέη [vid]
  2. Τόμσεν: Τουλάχιστον 20 χρόνια για να επανέλθει η Ελλάδα στα επίπεδα πριν την κρίση Τόμσεν: Τουλάχιστον 20 χρόνια για να επανέλθει η Ελλάδα στα επίπεδα πριν την κρίση
  3. Τι να κάνετε για τις κράμπες στα πόδια όταν ξαπλώνετε Τι να κάνετε για τις κράμπες στα πόδια όταν ξαπλώνετε
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook