Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: “Βουλιάζουν” Παστέρ και κέντρα αναφοράς γρίπης

Φωτο μέσα από τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας

Το NewsIt μπήκε σε κέντρα αναφοράς γρίπης!

Φράκαραν τα εργαστήρια αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ, από χιλιάδες φαρυγγικά επιχρίσματα που ζητούν απάντηση στο PCR τεστ ανίχνευσης του ιού της γρίπης Α, αφού σύμφωνα με πληροφορίες και τα 3 επίσημα μικροβιολογικά κέντρα αναφοράς έχουν ξεπεράσει τα 16.000 τεστ!

Όπως καταγγέλλουν στο NewsIt.gr οι μικροβιολόγοι των εργαστηρίων, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της…πανελλαδικής διεξαγωγής των τεστ γρίπης, τα δημόσια νοσοκομεία και οι ιδιώτες γιατροί συχνά κάνουν κατάχρηση της εξέτασης, αφού στέλνουν δείγματα τα οποία δεν συνοδεύονται από επαρκή διαγνωσμένα συμπτώματα! Πρωταθλητές στην κατάχρηση: τα σχολεία!

«Υπάρχει κατάχρηση των εργαστηριακών εξετάσεων» λέει ο βιοπαθολόγος και διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς  Γρίπης Νοτίου Ελλάδος Ανδρέας Μεντής, «…δηλαδή φτάνει στο εργαστήριό μας ένας τεράστιος όγκος τεστ, που κανονικά δεν θα έπρεπε να ελεγχθούν ούτε τα μισά από αυτά. Για παράδειγμα φτάνουν τεστ από ολόκληρα σχολεία, γιατί μπορεί να αρρώστησε ένας μαθητής! Δεν έχει νόημα έτσι! Θα πρέπει τα εργαστήρια να μένουν ήσυχα, και όχι να βομβαρδίζονται από χιλιάδες τεστ» τα οποία είναι ένα τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο πληρώνει για κάθε τεστ PCR περίπου 60ευρώ!

Από τα 3 εργαστήρια – κέντρα αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ που κάνουν το πιστοποιημένο τεστ ανίχνευσης της γρίπης Α:

– Το Ελληνικό Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ έχει ξεπεράσει τον αριθμό ρεκόρ των  7.000 διαγνωστικών τεστ γρίπης.

– Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει αγγίξει τα 4000 τεστ, φτάνοντας τα 300 δείγματα ημερησίως! «Φανταστείτε ότι το εργαστήριό μας έκανε κάθε χρόνο συνολικά 3.000 τεστ για την εποχική γρίπη, ενώ μόλις σε 4 μήνες αγγίξαμε τα 4.000 τεστ για την γρίπη Α» εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος του εργαστηρίου Νίκος Σπανάκης.

– Σε καλύτερη εικόνα καταγράφει το B΄ Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ, αφού φτάνουν τα 100 δείγματα ημερησίως, με 3050 τεστ στο ενεργητικό τους!
Οπως εξηγεί στο NewsIt.gr η καθηγήτρια μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Γκιούλα Γεωργία «ευτυχώς οι κλινικοί γιατροί της Βόρειας Ελλάδας κάνουν καλύτερο έλεγχο, και μας στέλνουν μόνο τα δείγματα που έχουν την κατάλληλη συμπτωματολογία. Πέραν τούτου, τις τελευταίες ημέρες έχει 10πλασιαστεί η δουλειά μας».

 Έκκληση στους γιατρούς, μέσω του NewsIt.gr, κάνει ο καθηγητής μικροβιολογίας και διευθυντής Κέντρου Αναφοράς Θανάσης Τσακρής, ώστε να ελέγχουν καλύτερα τα συμπτώματα, και πριν δώσουν παραπεμπτικό για το διαγνωστικό τεστ PCR στους ασθενή τους, να ελέγχουν τις περιπτώσεις με τεστ ταχείας ανίχνευσης, αφού ο τεράστιος όγκος των εξετάσεων, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί εντυπωσιακά τις επόμενες ημέρες,  λίγο θέλει να… καταρρεύσει το σύστημα!   

Διαβάστε επίσης
Σχολική εκδρομή με χαρτί γιατρού
 

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε