Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ακόμη δυο γυναίκες θύματα του E.coli στη Γερμανία – 25 οι νεκροί παγκοσμίως

ΦΩΤΟ REUTERS

Η προέλευση του φονικού βακτηριδίου δεν εντοπίζεται και στο μεταξύ, ο κατάλογος των νεκρών μεγαλώνει και μαζί του η παγκόσμια ανησυχία για την επιδημία.

Τα δύο νέα θύματα είναι δύο γυναίκες, ηλικίας η μία 74 ετών και η άλλη 88 ετών, που υπέκυψαν αντίστοιχα στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου, αφού εμφάνισαν τα συμπτώματα του ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου, σοβαρά νεφρικά προβλήματα που προκαλεί το βακτήριο E.coli.

Εκτός από τους 24 θανάτους που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία, η Σουηδία έχει καταγράψει επίσης ένα νεκρό, μια γυναίκα που μολύνθηκε στη διάρκεια ταξιδιού της στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαίων εταίρων της (κυρίως της Ισπανίας) αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν επέκρινε τη Γερμανία επειδή έκρουσε χωρίς αποδείξεις τον κώδωνα του κινδύνου για λαχανικά χαρακτηρίζοντάς τα ύποπτα ως πηγή μετάδοσης του φονικού βακτηρίου, ενώ κήρυξε επίσης αβάσιμες απαγορεύσεις της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών.

Ο Επίτροπος Υγείας, Τζον Νταλί, τόνισε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να λαμβάνονται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα απαγορεύσεις όλων των προϊόντων, επειδή είναι δυσανάλογες.

Η Γερμανία είχε συστήσει να αποφεύγεται η κατανάλωση αγγουριών, ντοματών και σαλατών ανεξαρτήτως προέλευσης, γεγονός που προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την κατάρρευση του τομέα στην Ισπανία και σε πολλά άλλα κράτη.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να αποδεσμευτεί μια βοήθεια περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ των παραγωγών λαχανικών και φρούτων της ΕΕ που αντιμετωπίζουν μεγάλη πτώση των πωλήσεων των προϊόντων τους εξαιτίας της επιδημίας του E.coli.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο κρούσμα e-coli με τοξικό στέλεχος στα Επτάνησα

Απροετοίμαστη η ΕΕ στο E.Coli – Στους 23 οι νεκροί

Το e-coli ανιχνεύεται σε ζώα και λαχανικά στη Θεσσαλία

Νέα εκδοχή για την αιτία επιδημίας απο το E.coli

«Αθώες» οι φύτρες για το E.coli – Ειδικοί της Ε.Ε. στη Γερμανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε