Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Αλίμονο αν πέσει σε λάθος χέρια: έφτιαξαν μεταλλαγμένο ιό της γρίπης των πτηνών!

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Τρομάζει η ανακάλυψη Ολλανδών επιστημόνων, που ισχυρίζονται ότι βρήκαν μεταλλαγμένη μορφή του H1N1 και πλέον ο ιός μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο!

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Ron Fouchier, στο ιατρικό κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ, ισχυρίστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι δημιούργησαν μια μεταλλαγμένη μορφή του στελέχους Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πουλερικών, που για πρώτη φορά μπορεί να μεταδοθεί και ανάμεσα σε θηλαστικά, γράφει η Telegraph. Στόχος τους ήταν να συμβάλουν στην προσπάθεια να βρεθούν εμβόλια. Αλλά τώρα τους λένε ότι ηα ανακάλυψή τους μπορεί να γίνει “όπλο” bio-τρομοκρατίας!

Το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών είναι θανατηφόρο για το 60% των κρουσμάτων. Όμως, μέχρι σήμερα, μόλις 350 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια, κυρίως γιατί δε μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τώρα όμως, τα δεδομένα αλλάζουν!

Γιατί πια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας «η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να είναι πιο εύκολο απ’ όσο είχαμε φανταστεί». «Στο εργαστήριο, ήταν δυνατό να μετατρέψουμε το στέλεχος Η5Ν1 σε ιό, που θα μπορούσε να μεταδοθεί ακόμη και με τον αέρα. Η μετάλλαξη θα μπορούσε επίσης να γίνει με φυσικό τρόπο», πρόσθεσε.

Η ανακάλυψη «γέννησε» φόβους ότι η μεταλλαγμένη μορφή του ιού μπορεί είτε να «διαρρεύσει» στη φύση, είτε θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των τρομοκρατών και να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία, Τζον Νταλι, ζήτησε και πήρε διαβεβαιώσεις από τις ολλανδικές αρχές ότι ο ιός είναι ασφαλής. «Είναι αποθηκευμένος σε ένα ασφαλές μέρος και οι ερευνητές δεσμεύονται από τον κώδικα δεοντολογίας», είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε