Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Αναγέννησαν νεύρα του νωτιαίου μυελού

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγεννήσουν νεύρα του νωτιαίου μυελού σε πειραματόζωα που κατάφεραν να κάνουν και πάλι κινήσεις

που ήταν αδύνατο να κάνουν μετά από τραυματισμούς που είχαν καταστρέψει τα νεύρα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια χρησιμοποίησαν ένα ένζυμο, που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των κυττάρων, προκειμένου να αναγεννήσουν νεύρα στο νωτιαίο μυελό ποντικιών.
Μια ανάλογη τεχνική είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για να αναγεννηθεί το οπτικό νεύρο και να αποκατασταθεί η όραση.
Η εξέλιξη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική καθώς νέα νεύρα στο νωτιαίο μυελό αναπτύσσονται μόνο κατά τη γέννηση του ανθρώπου, η ικανότητα αυτή χάνεται στη συνέχεια.
Οι ερευνητές κατάφεραν να βρουν ένα τρόπο να ενθαρρύνουν αυτή την ικανότητα κυτταρικής αναγέννησης, εκτοπίζοντας από τα ποντίκια ένα συγκεκριμένο γονίδιο (ΡΤΕΝ) που, υπό κανονικές συνθήκες, μπλοκάρει τη γέννηση νέων νευρικών κυττάρων στον μυελό.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πέτυχαν να ενεργοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό την κυτταρική αναγέννηση στις κατεστραμμένες σπονδυλικές στήλες των ζώων και τώρα κάνουν πειράματα για να δουν αν η τεχνική μπορεί όντως να αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του νωτιαίου μυελού.


Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε