Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ανακάλυψαν τεχνική για πιο επιτυχημένες εξωσωματικές

Ερευνητές ανακάλυψαν τρόπο επιλογής των καταλληλότερων εμβρύων για εμφύτευση από τη δεύτερη ημέρα μετά τη γονιμοποίηση

Χιλιάδες ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας και ταλαιπωρούνται μέσω της υποβολής τους σε κύκλους αποτυχημένων εξωσωματικών γονιμοποιήσεων θα μπορούσαν να ωφεληθούν από ένα νέο επιστημονικό επίτευγμα το οποίο υπόσχεται σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
 
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν έναν απλό και αποτελεσματικό τρόπο επιλογής των καλύτερων εμβρύων που προκύπτουν από την εξωσωματική γονιμοποίηση για εμφύτευση στη μήτρα. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ εντόπισαν τρία χαρακτηριστικά «κλειδιά» σε έμβρυα εξωσωματικής δύο ημερών, τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν στους γιατρούς επιτυχία της τάξεως του 90% σε ό,τι αφορά την επιλογή των καταλληλότερων εμβρύων για εμφύτευση στη μήτρα.

«Η επιλογή των πιο βιώσιμων εμβρύων για εμφύτευση στη μήτρα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα θέματα για τους ειδικούς από τη γέννηση του πρώτου μωρού του “σωλήνα” το 1978 ως σήμερα» σημείωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Ρένι Ρέιχο-Πέρα . «Η νέα μέθοδος μας επιτρέπει να εμφυτεύουμε λιγότερα έμβρυα στη μήτρα, καθώς και να τα εμφυτεύουμε σε πιο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, γεγονός που προλαμβάνει πολλά προβλήματα».

 
Σήμερα τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης κυμαίνονται συνήθως από 25% ως 35% (ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του ζευγαριού, αλλά και την κλινική στην οποία λαμβάνει χώρα η διαδικασία). Σύμφωνα με τη δρα Ρέιχο-Πέρα, η νέα τεχνική μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας τα οποία θα αγγίζουν το 50%-75% ανά κύκλο εξωσωματικής. Ο έλεγχος γίνεται μέσα στις πρώτες δύο ημέρες από τη γονιμοποίηση.
 
Οι ερευνητές από το Στάνφορντ εξέτασαν την επιτυχία της τεχνικής σε 242 έμβρυα που είχαν προκύψει από τεχνητή γονιμοποίηση και δεν θα χρησιμοποιούνταν για εμφύτευση στη μήτρα. Οι επιστήμονες σημειώνουν στην επιθεώρηση «Νature Βiotechnology» ότι τα έμβρυα εξετάστηκαν μέσα στο πρώτο 24ωρο από τη γονιμοποίηση των ωαρίων και παρακολουθήθηκε η ανάπτυξή τους και η έκφραση των γονιδίων τους για μερικές ημέρες.

Οπως προέκυψε από την ανάλυση, η οποία βασίστηκε σε έλεγχο εικόνων από το σύνολο των 242 εμβρύων μόνο 100 αναπτύχθηκαν σε φυσιολογικές βλαστοκύστες, έφθασαν δηλαδή ως το στάδιο των 6-8 ημερών κατά το οποίο το έμβρυο μετατρέπεται σε μια μικροσκοπική «μπάλα» που αποτελείται από περίπου 100 κύτταρα.

 
Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα τις πρώτες κλινικές δοκιμές της πολλά υποσχόμενης τεχνικής ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να την προσφέρουν μελλοντικά στα υπογόνιμα ζευγάρια.
 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε