Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Μερικά Σύννεφα 9 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ανακάλυψη - «σταθμός» ίσως οδηγήσει σε νέες θεραπείες κατά της λευχαιμίας

Ανακάλυψη - «σταθμός» ίσως οδηγήσει σε νέες θεραπείες κατά της λευχαιμίας
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 28.03.2011 | 22:19
Πρώτη δημοσίευση: 28.03.2011 | 22:07

Ομάδα Βρετανών επιστημόνων, με επικεφαλής έναν Έλληνα, εντόπισε τρεις ομάδες γενετικών μεταλλάξεων που προκαλούν οξεία μυελογενή λευχαιμία.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, με επικεφαλής τον αιματολόγο και ερευνητή του καρκίνου Γιώργο Βασιλείου, σε συνεργασία με επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ανακάλυψαν με ποιο τρόπο η συνηθέστερη μετάλλαξη, που λαμβάνει χώρα στο γονίδιο Npm 1, αρχίζει τη διαδικασία τής ανάπτυξης του καρκίνου και πώς συνεργάζεται με άλλες μεταλλάξεις για να προκαλέσει κανονική λευχαιμία.

Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες ανακάλυψαν με ποια διαδικασία αυτές οι μεταλλάξεις, μέσα από μια διαδοχή διακριτών σταδίων, μετατρέπουν το φυσιολογικό αίμα σε λευχαιμικό.

Στην οξεία μυελογενή λευχαιμία, ο μυελός των οστών, που παράγει τα αιμοκύτταρα, αρχίζει να παράγει ανεπαρκώς ανεπτυγμένα λευκοκύτταρα, τα οποία αλλάζουν την ισορροπία στη σύνθεση του αίματος. Τα κύτταρα αυτά, λόγω της ανωριμότητάς τους, δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τις μολύνσεις, ενώ αναλογικά υπάρχουν πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο μέσω του αίματος σε όλο το σώμα.

Αν δεν υπάρξει θεραπεία, η νόσος μπορεί να γίνει θανατηφόρα ακόμα και μέσα σε λίγες εβδομάδες. Περίπου τρεις στους δέκα ενήλικες ασθενείς κατά μέσο όρο επιβιώνουν για μια πενταετία.

Μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Ο Γ. Βασιλείου δήλωσε ότι, χάρη στη νέα έρευνα, εντοπίστηκαν κρίσιμα βιολογικά στάδια που λαμβάνουν χώρα κατά την ανάπτυξη της λευχαιμίας, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, μελλοντικά, αν και -όπως είπε- η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει δεκαετίες. Σε πιο σύντομο χρόνο, όμως, πρόσθεσε, ίσως καταστεί εφικτό να χρησιμοποιηθούν υπάρχοντα φάρμακα με πιο στοχευμένο τρόπο.

Ο Γ. Βασιλείου σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και απέκτησε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Από το 2006 εργάζεται ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger, όπου από το 2010 είναι επικεφαλής δικής του ερευνητικής ομάδας, ενώ παράλληλα είναι σύμβουλος-αιματολόγος στο νοσοκομείο Addenbrooke’s του Κέμπριτζ, ασχολούμενος με την θεραπεία των καρκίνων του αίματος. Είναι εταίρος του Βασιλικού Κολλεγίου Παθολόγων και μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρών.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Νέα θεραπεία για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού Νέα θεραπεία για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού
  2. Κυβέρνηση Τραμπ: Έτοιμη για συνεννόηση στη φορολογία μετά το  ναυάγιο  της υγείας Κυβέρνηση Τραμπ: Έτοιμη για συνεννόηση στη φορολογία μετά το "ναυάγιο" της υγείας
  3. Άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έκαναν έρωτα για πρώτη φορά Άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έκαναν έρωτα για πρώτη φορά
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook