Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Συννεφιά 16 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ανησυχία για τις εκπομπές υδράργυρου που επηρεάζουν την νοημοσύνη των παιδιών

Ανησυχία για τις εκπομπές υδράργυρου που επηρεάζουν την νοημοσύνη των παιδιών
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.01.2013 | 17:44

Έντονη είναι η ανησυχία για τις εκπομπές υδραργύρου στην Ευρώπη καθώς σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται με αυξημένα επίπεδα υδραργύρου τα οποία μειώνουν τις πνευματικές τους ικανότητες.

Αυτά παρατήρησαν ερευνητές σε έκθεση που προετοίμασαν ενόψει των τελικών συνομιλιών εκπροσώπων κυβερνήσεων από όλον τον κόσμο, οι οποίες άρχισαν σήμερα στην Γενεύη και αποσκοπούν στην σύναψη μιας συνθήκης του ΟΗΕ για τον έλεγχο του υδραργύρου.

Κάθε χρόνο, από 1,5 ως 2 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται στην Ευρώπη με ανεβασμένα επίπεδα υδραργύρου, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έκαναν διάφορες εθνικές υπηρεσίες υγείας και δημοσιεύεται αυτήν την εβδομάδα στην επιθεώρηση Περιβαλλοντική Υγεία.

Καθώς η ουσία αυτή εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως μέσω των θαλασσινών, οι έγκυες στην νότια Ευρώπη είχαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου.

Ο υδράργυρος, ο οποίος εκπέμπεται από τα εργοστάσια, τα ορυχεία και την καύση κάρβουνου, προκαλεί ζημιά στο νευρικό σύστημα.

Οι ερευνητές, οι οποίοι επιζητούσαν να μάθουν σε ποια επίπεδα η έκθεση σε υδράργυρο μειώνει την νοημοσύνη και την οικονομική παραγωγικότητα, υπολογίζουν τις ζημίες σε 8 με 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη Γενεύη συναντώνται από σήμερα εκπρόσωποι κυβερνήσεων από όλον τον κόσμο για έναν τελικό γύρο συνομιλιών που έχει στόχο τη σύναψη μιας συνθήκης ως την Παρασκευή.

Στόχος των συνομιλιών αυτών είναι η μείωση των εκπομπών υδραργύρου από τα ορυχεία και την βιομηχανία, ο έλεγχος των προϊόντων που περιέχουν υδράργυρο και η αντιμετώπιση του προβλήματος των μολυσμένων εγκαταστάσεων.   Διαδώστε αυτό το άρθρο