Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ανθρωπος – φυτό μίλησε στους γιατρούς με την σκέψη του!

Ανθρωπος – φυτό μίλησε στους γιατρούς με την σκέψη του!

Ένας 29χρονος άνδρας που βρισκόταν επί πέντε χρόνια σε κωματώδη κατάσταση και δεν είχε καμία επικοινωνία με το περιβάλλον, “μίλησε” για πρώτη φορά με τους γιατρούς του

χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις του.

Πρόκειται για ένα ορόσημο στην ιστορία της ιατρικής.

Βρετανοί και βέλγοι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή απεικόνισης του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο και έδειξαν ότι ο ασθενής, που είχε πάθει σοβαρό τραύμα στο κρανίο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2003, μπορούσε να σκέφτεται απαντήσεις του τύπου “ναι” και “όχι” σε ερωτήσεις που του έκαναν οι γιατροί (όπως π.χ. “είναι Τόμας το όνομα του πατέρα σου;”), αλλάζοντας με τη θέλησή του την εγκεφαλική δραστηριότητά του.

Αυτό δείχνει οτι πρέπει να γίνει αξιολόγηση από την αρχή πολλών περιπτώσεων ασθενών που είναι “φυτά”.

“Μπορούσε να απαντήσει σωστά στις ερωτήσεις που του κάναμε, αλλάζοντας απλώς τις σκέψεις του”, δήλωσε ο υπεύθυνος νευροεπιστήμων Άντριαν Όουεν του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Κέιμπριτζ της Βρετανίας. “Όχι μόνο η έρευνά μας έδειξε ότι ο ασθενής δεν ήταν σε κατάσταση φυτού, αλλά, το σημαντικότερο, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, βρήκε έναν τρόπο να επικοινωνήσει τις σκέψεις του στον έξω κόσμο”.

Η έρευνα, κράτησε τρία χρόνια.

Από το μικροσκόπιο των επιστημόνων περασαν 54 περιπτώσεις και διαπίστωσαν ότι τρεις από αυτούς έδιναν σημάδια επικοινωνίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε