Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Τα ΜΜΕ παρουσίασαν χυδαία το θέμα με το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών

Αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Τα ΜΜΕ παρουσίασαν χυδαία το θέμα με το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών

Σκληρή αντιπαράθεση με αιχμή το claw back, τα αντικαρκινικά φάρμακα αλλά και τις υγειονομικές υπηρεσίες της ειδικής αγωγής του ΕΟΠΥΥ μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την ενημέρωση σχετικά με τα πεπραγμένα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υγειονομικών Υπηρεσιών.

O υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απέρριψε κατηγορηματικά την χθεσινή απειλή της φαρμακοβιομηχανίας για greexit από φάρμακα και σκευάσματα νέας τεχνολογίας. Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος μίλησε για χυδαίο και λάθος τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ το θέμα με το προσδόκιμο ζωής ασθενών για τη χορήγηση αντικαρκινού φαρμάκου από τον Οργανισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αντέκρουσε τις επιθέσεις για τη μη άμεση είσπραξη εξ ολοκλήρου των ποσών που αφορούν το claw back και είπε πως αυτό θα γίνει τμηματικά για να μην υπάρξει ασφυξία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Παράλληλα προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εξορθολογισμός στις τιμολογήσεις της Ειδικής Αγωγής.

“Χυδαία παρουσίαση από τα ΜΜΕ για το προσδόκιμο ζωής”

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος αναφερόμενος στο θέμα που είχε δημοσιοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες, σχετικά με τις ιατρικές βεβαιώσεις που ζητούσε ο Οργανισμός για το προσδόκιμο ζωής τους προκειμένου να εγκρίνουν τα αντικαρκινικά τους φάρμακα είπε πως «δεν ισχύει και η δημοσιοποίησή του έγινε για άλλους λόγους…»

Ειδικότερα, ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος ανέφερε πως στο έντυπο που ο γιατρός στέλνει και παραγγέλνει το φάρμακο προς την ειδική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα κριτήρια που έχουν συμπεριληφθεί είναι τα κριτήρια του πρωτοκόλλου βάσει το οποίου το φάρμακο πήρε έγκριση για να κυκλοφορήσει.

«Μπορούμε λοιπόν να αγνοήσουμε την εκτίμηση του γιατρού για το προσδόκιμο επιβίωσης που γίνεται σε όλες τις κλινικές και τα νοσοκομεία που κάνουν χημειοθεραπεία; Δεν ήταν μόνο για το συγκεκριμένο. Ίσα ίσα που στο συγκεκριμένο επιβαλλόταν να δείξουν περισσότερη προσοχή οι γιατροί και να λένε ποιο είναι προσδόκιμο επιβίωσης, διότι πρόκειται για ένα ραδιενεργό φάρμακο άκρως τοξικό. Και το ζητούμενο είναι όταν ο γιατρός ζητάει ένα τέτοιο φάρμακο για τον ασθενή, να το ζητάει εκτιμώντας την ασφάλεια εκτιμώντας πρώτα την ασφάλεια του φαρμάκου και την αποτελεσματικότητα του κατά δεύτερο λόγο. Το προσδόκιμο επιβίωσης διατυπώνεται σε όλα τα έντυπα παγκοσμίως, δεν ήταν ελληνική πρωτοτυπία, ούτε πρωτοτυπία του ΕΟΠΥΥ, ήταν στοιχείο του πρωτοκόλλου βάσει του οποίου εγκρίθηκε το φάρμακο. Το θέμα όμως δημοσιοποιήθηκε για άλλους λόγους με χυδαίο τρόπο και αυτό κλονίζει την εμπιστοσύνη των ασθενών προς την ιατρική κοινότητα και είναι λάθος ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε και αναπαράγεται αυτό το θέμα…»

Ξάνθος: Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε λιγότερη λιτότητα στην Υγεία

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από την δική του πλευρά, κάλεσε να «διεκδικήσουμε όλοι μαζί λιγότερη λιτότητα στην Υγεία και σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους» υπογραμμίζοντας το «ασφυκτικό» όριο αγορών που έχουν επιβάλει οι δανειστές.

Επιτέθηκε στις φαρμακοβιομηχανίες που χθες σε συνέντευξή τους μίλησαν για έξοδο της Ελλάδας από την φαρμακευτική καινοτομία λέγοντας πως την στιγμή που το Grexit φεύγει από το τραπέζι στο πολιτικό πεδίο, επιλέγουν να κινδυνολογήσουν για Grexit από την φαρμακευτική καινοτομία. Παράλληλα επέρριψε βολές και στα ΜΜΕ λέγοντας πως «ψάχνουν με το μικροσκόπιο για ελλείψεις στη Υγεία προκειμένου να βρουν κάτι…» Υποστήριξε πως ελλείψεις καταγράφονται μόνο σε φθηνό φαρμακευτικό υλικό και το απέδωσε σε στρεβλώσεις του συστήματος προμηθειών.

Ο υπουργός είπε πως ενώ το σχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν η συρρίκνωση του ΕΟΠΥΥ και των δομών Υγείας εμείς δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση στη δημόσια υγείας Ο ΕΟΠΥΥ είπε εφέτος απέδωσε 533 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία, ένα ποσό 4 με 5 φορές υψηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης για πρώτη φορά συνάπτονται συμβάσεις με τα Κέντρα Υγείας και τις δομές του ΠΕΔΥ και είπε πως φέτος αναμένεται ότι το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για την Υγεία, ένα ποσό ύψους 4,4 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Πολάκης: Επίδειξη ευαισθησίας σε εμάς δεν θα κάνετε…

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, από την δική του πλευρά, αντέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για την μη είσπραξη του claw back των φαρμάκων περασμένων ετών από τον ΕΟΠΥΥ, παρ’ όλο που ο νόμος που έχει ψηφισθεί το ορίζει.

Ο κ. Παύλος Πολάκης είπε πως «εμείς δεν χαρίζουμε, ελέγχουμε και αποδίδουμε ευθύνες…. Εσείς χρεώσατε τον ΕΟΠΥΥ με 9 δισ. ευρώ… στου κρεμασμένου το σπίτι δεν μιλάνε για σκοινί… Το claw back θα εισπραχθεί τμηματικά προκειμένου να μην κινδυνεύσουν με οικονομική ασφυξία η λειτουργία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και σε απολύσεις εργαζομένων. Γιατί εσείς – είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ- αφήσατε ανείσπρακτες τις οφειλές από το claw back από το 2013. Εσείς λοιπόν που κάνετε κριτική και μας λέτε γιατί δεν ζητάμε όλες τις οφειλές να πληρωθούν τώρα γιατί δεν εισπράξατε του 2013. Εμείς θα τα εισπράξουμε τμηματικά ώστε να μην οδηγήσουμε σε ασφυξία και μαζικές απολύσεις… Το να ζητούσαμε μαζεμένα τις επιστροφές αυτές, νομικά μπορούσαμε να το κάνουμε αλλά θα κλείσουν οι ιδιωτικές εταιρείες που εσείς λέτε ότι είναι ο ανθός… της οικονομίας…»

Από την πλευρά της ΝΔ, νωρίτερα, ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου για το θέμα του claw back είχε επικρίνει την κυβέρνηση ότι παρά το νόμο δεν ζητάει την άμεση είσπραξή των 650 εκατ. οφειλόμενων «κάνοντας πλάτες σε κάποιους…».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επίσης σε υψηλούς τόνους επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως «νουθεσίες ευαισθησίες δεν δεχόμαστε, εμείς που εξασφαλίσαμε σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες την ίδια πρωτοβάθμια υγεία και τα φάρμακά τους με αποτέλεσμα να μην έχουν ανάγκη να πηγαίνουν σε κοινωνικά φαρμακεία. όλοι οι πολίτες έχουν πλέον τα φάρμακά τους και τέτοια επίδειξη ευαισθησίας σε εμάς δεν θα κάνετε….» Ο κ. Παύλος Πολάκης επίσης είπε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και με τα αντικαρκινικά φάρμακα ενώ ανέφερε πως το «γλέντι… που υπήρχε με τις τιμολογήσεις τα προηγούμενα χρόνια θα σταματήσει…» Παράλληλα προανάγγειλε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξορθολογήσεις και στις τιμολογήσεις των υπηρεσιών ειδικής αγωγής γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά δεν μπορεί η συνεδρία του λογοθεραπευτή να τιμολογείται με 15 ευρώ, όταν άλλες συναφείς υπηρεσίες τιμολογούνται με 1,5 και 3 ευρώ… αυτά θα εξισορροπηθούν…»

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε