Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Απίστευτες καταγγελίες για σπατάλες από την υφυπουργό Υγείας

Απίστευτες καταγγελίες για σπατάλες από την υφυπουργό Υγείας

– Η κα Σκοπούλη είπε πως 64 δομές υγείας έχουν πάρει το 100% της χρηματοδότησης αλλά στέλνουν εξώδικα
– Παραδέχθηκε το πρόβλημα στο Δρομοκαΐτειο και ότι δεν έχουν πληρωθεί οι προμηθευτές τροφίμων από τον Μάιο
– Δομή ψυχικής υγείας με απολογισμό 380.000 ευρώ δεν παρείχε καμία υπηρεσία υγείας
– ΜΚΟ με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ είχε 31 υπαλλήλους και 14 λογιστές

 Στον επανασχεδιασμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στον εξορθολογισμό της διοικητικής και διαχειριστικής οργάνωσης των Υπηρεσιών Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς εκεί παρατηρούνται φαινόμενα κακοδιαχείρισης, μη τήρησης των νόμων και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, όπως είπε σήμερα η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, προχωρεί το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να μπουν κανόνες λειτουργίας στον τομέα Ψυχικής Υγείας.

Η κ. Σκοπούλη περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ψυχικής Υγείας με τα μελανότερα χρώματα, αφήνοντας αιχμές για την τραγική κατάσταση που επικρατεί, στους προκατόχους της. «Σήμερα, οδηγηθήκαμε εδώ, καθώς οι προηγούμενοι δεν έκαναν αυτά που έπρεπε», είπε η υφυπουργός.

Υπέρογκες σπατάλες, κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση, μη εφαρμογή των νόμων, μη αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών που προσφέρουν, έλλειψη επαγγελματικής συνείδησης, είναι κάποια από τα κακώς κείμενα που επικρατούν στις δομές Ψυχικής Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου, σύμφωνα με την κ. Σκοπούλη.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΝΠΙΔ), που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας και χρηματοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από τον τακτικό προϋπολογισμό, δεν έχουν προχωρήσει σε περιστολή λειτουργικών δαπανών αλλά και σε μισθολογικές μειώσεις, στο πλαίσιο των οριζόντιων περικοπών.

ΜΚΟ με περίπου παρόμοιο προϋπολογισμό, 6,3 εκατ. ευρώ η μία και 6,7 εκατ. ευρώ η άλλη φαίνεται να λειτουργούν η πρώτη με 31 διοικητικούς υπαλλήλους και 14 λογιστές, ενώ η δεύτερη με 14 διοικητικούς και 5 λογιστές. Ξενώνας διαθέτει έξι ψυχολόγους, ενώ άλλη δομή έχει απολογισμό 386.000 ευρώ χωρίς ουσιαστικά να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Εντοπίζονται αποκλίσεις και σε αμοιβές εργαζομένων.

Διοικητικός υπάλληλος αμείβεται με 63.000 το χρόνο (4.500 ευρώ μηνιαίος), επιστημονικός υπεύθυνος ΠΕ γιατρός με 70.000 ευρώ (5.000 ευρώ/μηνα), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοηθός Νοσηλεύτρια με 40.000 ευρώ (2850/μήνα). Σημαντικές αποκλίσεις εμφανίζονται και σε αμοιβές ελεύθερων επαγγελματιών, στο κόστος ανά ένοικο και στις φαρμακευτικές δαπάνες.

«Όλο το σύστημα χρειάζεται εξορθολογισμό και διαφάνεια», είπε η υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «η συνεργασία των δομών Ιδιωτικού Δικαίου με το Δημόσιο λειτουργεί χωρίς κανόνες, με τις πρώτες να βλέπουν το Δημόσιο ως ”κουμπαρά”».

Όπως είπε η υφυπουργός, οι 64 δομές ιδιωτικού δικαίου έχουν λάβει το 100% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, (συνολικά 40 εκατ. ευρώ), και όμως διαμαρτύρονται στέλνοντας εξώδικα στο υπουργείο και αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους. Επίσης, έχει καθυστερήσει και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπαγωγή τους στον ΕΟΠΥΥ, για να αρχίσουν να αποδίδονται τα νοσήλια που υπολογίζονται γύρω στα περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο έχει προχωρήσει στην εκταμίευση περίπου 6 εκατ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Οι οριζόντιες περικοπές δυστυχώς έπληξαν και τον προϋπολογισμό των δομών Ψυχικής Υγείας, ο οποίος μειώθηκε κατά 50%. «Με ό,τι έχουμε πρέπει να επιβιώσουμε, διαφορετικά θα καταστραφούμε», είπε η κ. Σκοπούλη.

Για όλα τα παραπάνω έχει ανασυγκροτηθεί η Επιτροπή Διοικητικού, Οικονομικού και Διαχειριστικού Ελέγχου, ενώ επανασυγκροτείται και η Επιτροπή Αξιολόγησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και το πορισμά τους αναμένεται εντός διμήνου.

Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δρομοκαΐτειο, η υφυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, λέγοντας μάλιστα ότι οι προμηθευτές τροφίμων είναι απλήρωτοι από τον Μάιο, πρόσθεσε όμως ότι μπροστά σε αυτή την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και οι ίδιες οι δομές θα πρέπει να αναπτύξουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και περιορισμού των δαπανών. Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι έχει απορροφηθεί μόνο το 4%, προσθέτοντας ότι «επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους, προσπαθώντας να ενισχύσουμε το δημόσιο τομέα Ψυχικής Υγείας».

Το υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την περαιτέρω πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με βασικούς άξονες την ανάπτυξη υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στα νοσοκομεία, την περαιτέρω συρρίκνωση και την οριστική κατάργηση μέχρι το 2015 των τεσσάρων ψυχιατρείων και την υποκατάστασή τους από κοινοτικά δίκτυα υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και την καθολική εθνική εφαρμογή της τομεοποίησης των υπηρεσιών, ώστε κάθε περιοχή της χώρας να μπορεί να ανταποκρίνεται σε κάθε αίτημα για υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που ανακύπτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάρτι εκατομμυρίων στις Μη Κυβερνητικές Oργανώσεις με τα δικά μας λεφτά

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε