Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Αποφεύγετε τα μεγάλα υψόμετρα, αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Εκτός από το το ύψος οι υπόλοιποι παράγοντες που οι επιστήμονες θεωρούν πως ενισχύουν την πιθανότητα της αυτοκτονίας είναι το χρώμα (λευκός), το φύλο (άντρας) και το εισόδημα (χαμηλό).
 

Τα μεγάλα υψη και η ροπή του ατόμου προς την αυτοκτονία, είναι το αντικείμενο έρευνας του University Hospitals Case Medical Center στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση :” μετά την εξέταση διαφόρων μεταβλητών που θεωρείται ότι σχετίζονται με την αυτοκτονία, διαπιστώσαμε ότι διατηρείται η θετική συσχέτιση του υψόμετρου και της αυτοκτονίας”.
 
Σύμφωνα με τις έρευνες, συνήθως οι αυτόχειρες έχουν ιστορικό κατάθλιψης, κατέχουν όπλα και αισθάνονται απομονωμένοι.
Πολλοί εξ αυτών έχουν λάβει διαζύγιο ή έχουν σοβαρά προβλήματα κατάχρησης ουσιών.
 
Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τον δρ. Μπάρι Μπρένερ, η οποία συνέκρινε τις 50 χώρες με τη μεγαλύτερη συχνότητα αυτοκτονιών με τις 50 χώρες με τον μικρότερο δείκτη αυτοκτονιών, παρατήρησε ότι στις πρώτες χώρες το μέσο υψόμετρο είναι 8 φορές μεγαλύτερο από τις χώρες με τις λιγότερες αυτοκτονίες. Παρότι το μεγάλο υψόμετρο φαίνεται να σχετίζεται με τις αυτοκτονίες, δεν διαπιστώθηκε ότι επηρεάζει συνολικά τους θανάτους από άλλα αίτια.
 
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εν λόγω συσχέτιση θα μπορούσε να εξηγηθεί με βάση διάφορους ψυχολογικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, η πίεση στις ορεινές περιοχές όπου το βαρομετρικό είναι χαμηλό δυσχεραίνει τη μεταφορά οξυγόνου από την ατμόσφαιρα στον οργανισμό, κάτι που ενδεχομένως επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε