Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Απορρίπτει τις κατηγορίες για τις διοξίνες η «ένοχη» εταιρία

ΦΩΤΟ REUTERS

Στην… αντεπίθεση περνά η εταιρία Harles und Jentzsch, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο με τις διοξίνες.

Ο διευθυντής της γερμανικής εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών, εναντίον της οποίας διεξάγεται δικαστική έρευνα στο πλαίσιο του σκανδάλου μόλυνσης με διοξίνη, απορρίπτει τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της επιχείρησης.

“Δεν χρησιμοποιήσαμε μη εγκεκριμένα λίπη”, δηλώνει ο διευθυντής της εταιρείας Ζίγκφριντ Ζίβερτ σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Spiegel TV, η οποία αναμένεται να μεταδοθεί την Κυριακή.

Σημειώνει δε ότι δεν γνωρίζει την προέλευση της μόλυνσης με διοξίνη. “Δεν μπορώ να πω. Βρισκόμαστε στο στάδιο της πραγματοποίησης εξετάσεων. Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές. Αυτό μας αιφνιδίασε”.

Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Γεωργίας αναφέρθηκε σε “ενδείξεις” σύμφωνα με τις οποίες το σκάνδαλο της μόλυνσης με διοξίνη, το οποίο πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας, μπορεί να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

Λίπη για βιομηχανική χρήση ανακατεύτηκαν με λίπη που προορίζονται για ζωοτροφές με αποτέλεσμα να μολυνθούν αυγά και χοιρινά με διοξίνη, η οποία είναι ένα καρκινογόνο προϊόν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που επλήγησαν βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία, στη βόρεια Γερμανία, όπου η εταιρεία ζωοτροφών Harles und Jentzsch παρέδωσε το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο τον σημαντικότερο όγκο των μολυσμένων λιπών.

Η αιτία της μόλυνσης παραμένει άγνωστη. Ορισμένοι αποκλείουν ότι πρόκειται απλώς για έναν λάθος χειρισμό. “Σε τέτοιες ποσότητες, δεν μπορεί να πρόκειται για λάθος”, δήλωσε ο αξιωματούχος των αρχών της Κάτω Σαξονίας Κόνραντ Σολτς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε